1. Imam stan u potkrovlju i imala sam loše iskustvo sa majstorima – nisu odradili izolaciju kako treba pa me zanima da li pružate kompletnu uslugu sa materijalom, jer planiram da opet odradim sa Knauf materijalom?

Žao nam je što ste imali negativno iskustvo sa majstorima, nažalost, slučajevi kao Vaš su česti.

Mi ne pružamo uslugu ‘ključ u ruke’, ali imamo na sajtu preporučene majstore koje eventualno možete kontaktirati i zatržiti ponudu i možete ih naći na sledećem linku: https://mojepotkrovlje.rs/preporuceni-majstori-i-arhitekte/

2. Imam pitanje vezano za potkrovlje. Nije kosa ploča već obično potkrovlje i pitanje je da li idu štafle (drvene) ili limene šine, šta je bolje? Neki kažu da je bolje drvene jer drvo “hoda” i najbolje da idu štafle 5cm?

A kad se postavljaju gips-kartonske ploče u potkrovlju, da li idu limene šine ili 5cm drvene štafle (letve) – mislim na ono na šta se postavlja gips?

Definitivno je bolje imati drvene rogove kao krovnu konstrukciju jer metal bolje provodi toplotu i utiče na gubitke toplote. Rogovi su uglavnom debljine 10 cm i više.

Ukoliko potkrovlje zatvarate gips-kartonskim pločama, obavezno je da imate potkonstrukciju od metalnih profila (ili ‘limenih šina’ kako ste ih nazvali) i to od istog proizvođača kao što su i gips-kartonske ploče, u našem slučaju to je Knauf, kako bi vam ceo sistem funkcionisao kako treba i bio bezbedan.

Sve je detaljno opisano u videu:
https://www.youtube.com/watch?v=CGbTTJu4ZNY

3. Nije mi podaščan krov. Mogu li da postavim paropropusnu foliju sa unutrašnje strane odmah ispod crepa?

Možete da postavite paropropusnu-vodonepropusnu foliju LDS 0.02 i ispod crepa, pogledajte ovde sve elemente kako bi to trebalo da izgleda:
https://mojepotkrovlje.rs/zatrazite-ponudu/?roof_type=unutrasnji&roof_name=krov_bez_podascanja

Vodite računa da štampa na toj foliji bude okrenuta ka spolja. Pogledajte kako to majstor Neša radi u videu ispod (od 01:45):
https://www.youtube.com/watch?v=CGbTTJu4ZNY&t=105s

4. Interesuje me, pošto sam u potkrovlju i pre mene je stanar radio izolaciju i pokrivao gipsanim pločama… Da li mogu preko gips ploča da uradim još jednu izolaciju stiropor pločama ili kamenom vunom da bi zimi bilo toplije? Molim zа savet.

Postoje dva rešenja:

  1. Jednostavnije: ako imate pristup tavanskom prostoru iznad potkrovlja, najefikasnije je da njega izolujete, pogledajte detalje na linku: https://mojepotkrovlje.rs/izolacija-tavanskog-prostora-koji-se-ne-koristi/
  2. Komplikovanije: skinite postojeće gips-kartoneske ploče i dodajte sloj izolacije, preporučujemo od staklene vune Unifit 035, i sve ponovo zatvorite novim gips.kartonskim pločama.

Lepljenje bilo čega preko postojećih gips-kartonskih ploča se ne preporučuje.

5. Hteo sam da osposobim potkrovlje za život. Pa me interesuje koju vrstu izolacije da stavim?

U zavisnosti od toga kakva je krovna konstrukcija koju imate, odaberite na linku svoj slučaj i pogledajte predlog rešenja: https://mojepotkrovlje.rs/odaberite-vas-slucaj/

6. Hteo bih da izvršim izolaciju potkrovlja od nekih 90m2, pa me interesuje šta mi preporučujete.

Naša preporuka u mnogome zavisi od vrste konstrukcije zidova i krova u Vašem potkrovlju.

Što se zidova tiče, uvek preporučujemo oblaganje spolja, tj. kontaktna fasada sa kamenom vunom. Ukoliko to nije moguće i ukoliko ste primorani da intervenišete iznutra, pogledajte naše preporuke u ovom webinaru, od 3:40.

Što se tiče krova, na ovom linku pronađite kako izgleda Vaš krov, i našu preporuku kako da ga izolujete: https://mojepotkrovlje.rs/odaberite-vas-slucaj/

7. Treba mi savet u vezi izolacije potkrovlja koje se pretvara u stambeni prostor. Krov je urađen sendvič panelom 4 cm. Da li se vuna stavlja direktno ispod panela ili ide folija prvo? Koja debljina vune mi treba? Planiram da sve zatvorim gips-kartonskim pločama.

Homeseal LDS sistem koji je potrebno ugraditi je u ovom slučaju nešto modifikovan (odozgo ka dole):

Potrebno je rešiti sistem postavljanja Knauf potkostrukcije (niste opisali način oslanjanja panela, da li su prisutni sekundarni nosači i njihov razmak i sl).

Naravno, podrazumeva se da paneli ne propuštaju vodu. Ako postoji mogućnost curenja i propuštanja vode – dodali bismo još jedan korak a to je da, pre postavljanja kamene vune, postavite paroprosnu-vodonepropusnu foliju Homeseal LDS 0,02 i preklope učvrstite Homeseal LDS Solifit 1 trakom iznad greda. Na ovaj način bi se sprečilo da se navlaže izolacija i gips ploče.

8. Da li Vaša firma koja je na glasu po dobrim proizvodima nudi kompletnu uslugu za uređenje potkrovlja sa vašim majstorima i nekim kreditom za otplatu kompletne usluge?

Za sada nudimo samo vrhunske materijale i preporučujemo majstore, znači negde na sredini
Pogledajte sajt www.mojepotkrovlje.rs – tamo ćete naći detalje u vezi sa materijalima, preporučenim majstorima, prodajnim mestima.

Što se tiče kredita, u Srbiji su trenutno dostupni krediti za energetsku efikasnost Evropske banke za obnovu i razvoj. Više informacija ovde: https://izolujtese.rs/krediti-ebrd/

9. Koja je vaša preporuka kada je u pitanju krovna folija pod uslovom da se krov ne podaščava? Da li je uopšte OK da se krov ne podaščava kada se postavljaju ove folije?

Postavljanje krovnih folija Knauf Insulation nije uslovljeno podaščavanjem krova – folija se može postaviti i direktno izmedju rogova i to paropropusna-vodonepropusna folija Homeseal LDS 0,02 za raspone rogova do 1 m.

Krov sasvim dobro funkcioniše i bez podaščanja, koje se smatra kvalitetnijom varijantom.

Detaljnije o rešenju bez podaščanja možete pogledati ovde:
https://mojepotkrovlje.rs/zatrazite-ponudu/?roof_type=unutrasnji&roof_name=krov_bez_podascanja

10. Da li izolacija poda tavanske ploče staklenom vunom ima smisla? Površina ploče je 90 m2, pošto mi je velika investicija za celu kvadraturu raditi izolaciju da li uopšte ima smisla raditi pola tj. u onom delu gde su postavljeni radijatori?

Tu gde je etažna peć na čvrsto gorivo nemam potrebe raditi jer su temperature odlične. Kada kažem postavljeni radijatori mislim na prostor ispod tavanske ploče.

Staklenom vunom se može izolovati tavan koji ne koristite (jer se po vuni ne može hodati), po principu – što veća debljina to bolje, recimo 15-20cm debljine staklene vune Unifit 035. Princip je da se uvek izoluje sav tavanski negrejani prostor koji se nalazi iznad grejanog, jer po prirodi stvari toplota “beži” sa toplijeg na hladnije mesto.

Ako se ipak odlučite da izolujete samo deo iznad tople prostorije, preporučujemo da prepustite izolaciju bar 1m ka delu tavana iznad negrejane (ili slabije grejane) prostorije.

Sve detalje izolacije tavana pogledajte na sledećem linku: https://mojepotkrovlje.rs/izolacija-tavanskog-prostora-koji-se-ne-koristi/

11. Da li se po staklenoj vuni može gaziti par puta godišnje tj. samo kad naveje sneg po tavanu kako bi se isti očistio? To je možda par puta a nekad i nijednom na godišnjem nivou. Da li će joj to smetati?

Nije problem jednom godišnje gaziti po staklenoj ili mekoj kamenoj vuni. Ipak, kada radite neku intervenciju, bolje je skloniti staklenu vunu sa tog mesta (“urolati je”) i po završetku intevencije ponovo je vratiti – “odrolati”.

Još jedna dodatna napomena, odnosno savet od nas: preporučujemo da preko vune postavite paropropusnu-vodonepropusnu foliju LDS 0.02 – na taj način ćete vunu trajno zaštititi od snega i vode koji prodiru kroz krov, a para iz unutrašnjeg prostora će nesmetano moći da izadje napolje.

12. Treba mi vaša pomoć-savet… U staroj kući gde još uvek živimo, u potkrovlju očigledno nije dobro urađena izolacija, jer u letnjem periodu čim se ugasi klima ne može da se diše od vrućine…

Sada počinjemo sa radovima na novoj kući, tj. novom potkrovlju u kome će biti deca, nekih 50 kvadrata… Zanima me šta je najbolje staviti kao izolaciju? Svaki majstor ima nešto svoje , a ja bih da ga uradim kako treba! Da napomenem da ispod crepa imamo foliju i OSB ploče… Hvala unapred na odgovoru!

Na našem sajtu Moje potkrovlje je opisano sve što treba da znate o izolaciji u potkrovlju, tu imate i obilje saveta.

Vaš konkretan slučaj je ovaj:
https://mojepotkrovlje.rs/izolacija-potkrovlja/krov-sa-podascanjem-od-osb-ploca/

Tu je i okvirna cena za sistem izolacije, a imate i formular koji možete popuniti i poslati upit za ponudu prodajnim mestima od kojih ćete dobiti kokretnu ponudu.

13. Poštovani, sa kojom Knauf vunom (oznakom) se pokiva ploča na tavanu, kako se ne bi gubila toplota iz prostorija ispod?

U zavisnosti od toga da li taj tavan koristite uvek ili povremeno ili uopšte ne koristite, nudimo nekoliko rešenja, sva su detaljno opisana ovde:

https://mojepotkrovlje.rs/izolacija-tavanskog-prostora-koji-se-ne-koristi/

14. Želim da izolujem gornju ploču na kući, tavan se ne koristi ili se retko koristi. Šta predlažete kao najbolje rešenje, izolacija ispod ploče ili iznad ploče i sa kojim matrijalima?

Za izolaciju ploče svakako preporučujemo postavljanje izolacije sa gornje strane. Sve naše preporuke uz bonus video objašnjenja pogledajte ovde: https://mojepotkrovlje.rs/izolacija-tavanskog-prostora-koji-se-ne-koristi/

15. Da li u vašem programu postoji krovna folija za kose krovove koja ide ispod crepa a da nije potrebno daščanje krova a ispod nje (folije) da može da se radi izolacija.

Ovakva folija postoji, u pitanju je Knauf Insulation paropropusno-vodonepropusna folija Homeseal LDS 0.02.

Kompletno rešenje za ovaj slučaj pogledajte ovde:

https://mojepotkrovlje.rs/zatrazite-ponudu/?roof_type=unutrasnji&roof_name=krov_bez_podascanja