Dođe li vam malo pred leto da se razmaštate? Da poželite da napravite neku promenu u svojoj kući i u svom životu? I, među tim idejama je zanimljiva i kreativna ideja da spavaću sobu preselite na tavan svoje kuće?

Ako je to slučaj, mi vas podržavamo!

Samo, pročitajte prvo ovaj blog čiji je cilj prvenstveno da vam pomogne da ispunite sve kriterijume koje treba da zadovolji jedna spavaća soba na tavanu. Dakle, pre nego što prionete na posao, dajte sebi odgovore na sledeća pitanja:

Zašto da se uopšte odlučim na ovaj korak?

Potkrovlje ima romantičan i boemski prizvuk koji nikada neće dopreti do ostalih prostorija u vašem domu. Glavni lik u hiljadama priča koje su ispičali mnogi umetnici, boemi, stilisti i kreativci, treba da dobije značajno mesto u vašem životnom prostoru.

Zato, iskoristite slobodno vreme i mogućnosti koje imate za selidbu svoje spavaće sobe u potkrovlje jer ovo zaista može biti odlična odluka. Naročito ako ima krovni prozor koji otvara pogled u nebo i kroz koji možete gledati zvezde. Čarolija osećaja da vas svake noći „posećuje nebeski beskraj“ je nešto što novac ne može da kupi, a reči teško mogu da opišu.

Naročito danas, kada većina nas živi u gradovima i kada smo zaboravili kako lepo izgleda nebo puno zvezda, bez uplava zgrada i krovova u naše vidno polje. Naravno, pored ovog osećaja, važno je naglasiti i da su potkrovlja manje izložena buci, pa je samim tim soba u potkrovlju tiša i zato je pogdno mesto za odmor i spavanje.


Kako da to učinim?

Nakon što donesete odluku, sledeći korak je stvaranje pogodnog ambijenta. Zato smo vam pripremili pet ključnih faktora koje biste morali zadovoljiti ako želite da vam spavaća soba u potkrovlju zaista obavlja najbolji mogući zadatak.

Ti uslovi su:
1. Iskorišćen prostor
2. Lak pristup
3. Privatnost
4. Sistem grejanja i hlađenja
5. Prirodna svetlost i veštačko osvetljenje.

A sada, pošto smo dobili odgovore na pitanja, red je da ih malo detaljnije pogledamo:

1.Maksimalno iskoristite prostor

Verujemo da nećemo otkriti natrijum-hlorid ako vam kažemo da potkrovlja imaju komplikovanu arhitekturu. Mada, više nego komplikovana struktura, možda je ekstravagancija najprikladnija reč.

Ali dobro, mi smo spremni da komplikacije pretvorimo u prilike. Prostore na kojima je krov niži iskoristite za fioke i komode, a ormare smestite na „visoke“ strane prostorije. Na ovaj način nećete previše zakomplikovati opremanje sobe i iskoristićete one uglove koje inače ne biste koristili.

2.Neka sobi bude jednostavan pristup

Glavni problem upotrebe nekih potkrovlja kao spavaćih soba je taj što im je pristup vrlo komplikovan. Stepenice koje liče na igračke ili merdevine, strme i opasne, nisu rešenje.

Jer, činjenica je ćete u ovu prostoriju ići svakog dana barem jednom i zato „opasnost na putu“ uopšte nije održivo rešenje – ili makar nije mudro. Stoga, ako ćete ovo mesto koristiti kao sobu, važno je da se zapitate da li je vredno rizikovati da se polomite dok silazite iz nje. Verujte nam, ovo pitanje jeste važno jer stepenice ljudi često olako shvataju.

3.Sačuvajte privatnost

Budući da govorimo o tome kako pristupiti potkrovlju, imajte na umu da ponekad ne postoje ni vrata koja nude privatnost koja nam je svima povremeno potrebna. Zato bi bilo dobro razmisliti o tome kako ćemo stvoriti taj osećaj intimnosti. Vrata? Zavesa?

Nešto mora postojati, u suprotnom, zvukovi će se čuti svuda…

4.Mislite o sistemu grejanja i hlađenja

Potkrovlja su mesta koja se leti brzo zagrevaju i s jeseni brzo hlade kada padna spoljašnja temperatura. Stoga je važno da uradite kvalitetnu izolaciju potkrovlja od spoljašnjih uticaja jer će užitak poprilično zavisiti od ovog faktora.

5.Kombinujte prirodno i veštačko svetlo

Dobra stvar kada ste na visokom nivou je to što ćete imati mnogo manje prepreka za dođete do prirodne svetlosti. Krovni prozori su vam za taj ugođaj pravi saradnici. Međutim, samo sunčeva svetlost nikada neće biti dovoljna, prvenstveno zato što sunca nema noću, pa pripremite i sijalice kako biste obezbedili dovoljno svetlosti. Zapamtite da je LED danas najefikasnije rešenje. Iako je početna investicija veća, posle nekog vremena se troškovi amortizuju.

Izvor: Habitacion en Buhardilla