Ko o čemu, mi o prirodnim materijalnima!

Od onih koje treba da koristite za izolaciju svog potkrovlja, preko materijala od kog je napravljen nameštaj, pa sve do dekorativnih detalja – Moje potkrovlje vas podržava i sugeriše vam da vam prvi izbor budu prirodni materijali.  Neki od tih materijala koštaju malo više, svesni smo te činjenice, ali smo takođe svesni činjenice da su dugoročno posmatrano, ekonomičnije i održivije rešenje. Takav vam je, recimo, slučaj sa prirodnim materijalima koje proizvodi Knauf Insulation.

Dakle, neke prirodne elemente koji treba da budu sastavni deo svakog zdravog doma je malo teže nabaviti jer nisu lako dostupni našem tržištu, ali neki su, ako ćemo pravo, lako dostupni, nimalo opterećujući za budžet i jednostavni za održavanje. Verujemo da pretpostavljate o čemu pričamo, ali hajde da potvrdimo: mislimo na kućne biljke.
Kućne biljke su idealan saradnik svake kuće iz više razloga, bivajući samo jedan od njih estetske prirode. Ostali su, u većoj ili manjoj meri, važniji od same lepote prostora. Nabrojaćemo samo neke od njih:

*Izdišući kiseonik tokom dana, biljke čiste vazduh u prostoriji. Količina ugljen dioksida koju izbaciju tokom noći je zanemarljiva u odnosu na benefite koje donose tokom dana.  

*Neke biljke smanjuju prisustvo vlage u prostoriji.

*Imaju antistres dejstvo na čoveka i to ne samo zbog zelene boje! Kada se bavimo biljkama, kada ih zalivamo, skidamo prašinu sa listova, osećamo se spokojnije, ali takođe imamo osećaj korisnosti jer pomažemo drugom živom biću.

*Bavljenje biljkama, naročito ovima koje su malo zahtevnije za održavanje, uči nas strpljenju.

*Biljke apsorbuju buku pa je zato preporučljivo držati ih u delovima stana koji su izloženi buki. Naravno, ovo ne važi za potkrovlja, ali stanarima dupleksa ili kuće (ne nužno ovakve kao na slikama), ovaj savet će dobro doći.

*Biljke stambeni prostor pretvaraju u dom. Ovo je važna informacija, posebno stanarima iznajmljenih potkrovlja koji ne žele da ulažu sredstva u personalizaciju prostora.

*Biljke doprinose boljem ukusu hrane, naravno pod uslovom da su jestive. Zato, neka menta, neki bosiljak ili majčina dušica u kuhinji potkrovlja ili na terasi, dobro će doći i oku i duši i paladaru i želucu 😊

Fotografije kuće koje ćete videti u nastavku govore u prilog našem favorizovanju biljaka. Namerno smo se opredelili da podelimo s vama fotografije oba sprata, a ne samo potkrovlja, jer verujemo da će vam užitak biti potpuniji i da ćete možda dobiti ideju kako da obogatite svoj životni prostor, bez obzira na sprat na kome živite.

Jer, ruku na srce, kako biste znali da je svaka prostorija obogaćena cvećem i biljkama, da smo izostavili donji sprat, ili daleko bilo, terasu… 😉

Izvor: Delikatissen