Za mnoge je kuća u potkrovlju san iz detinjstva; za neke je selidba u potkrovlje skoro pa noćna mora zbog dodatnih komplikacija života pod krovom na dve vode. Istina je da je uređenje domova u potkrovlju izazov, ali je takođe istina da je potkrovlje prostor koji isijava posebnom energijom kakvu nam običan stan nikada neće dati.
U prethodnim člancima smo dosta pisali o mogućnostima i zahtevima potkrovlja, a danas ćemo vas samo „panoramski“ prošetati kroz savete kako da uredite potkrovlje tako da predstavlja funkcionalan dom u kojem ničega ne manjka. Verujemo da će ovi saveti biti posebno korisni onima koji planiraju da se presele u potkrovlje ili da svoje potkrovlje renoviraju.

I da, pre nego što pređemo na stvar, moramo da naglasimo da je „nekoliko“ prilično rastegljiv pojam, a i da nema kratkog puta ka velikim rezultatima. Tako da, dragi naši, razumite relevantnost naslova i počnite s čitanjem 😊

Spavaća soba

Prilagođavanje potkrovlja prostoru spavaće sobe nudi dve mogućnosti uređenja, naravno, u skaldu sa visinama krova. Ako su uslovi vrlo ograničeni, najbolje je postaviti krevet paralelno sa krovom i, ako je moguće, u sam centar sobe. Ako potkrovlje ima malo veću visinu, krevet možemo  postaviti u smeru strehe i napraviti uzglavlje koje nas malo udaljava od zida i uokviruje sobu.

U oba slučaja je pametno da odaberemo horizontalne i niske elemente za odlaganje stvari koje možemo koristiti i kao klupe.

Kuhinja

Možda je kuhinja najzahtevniji prostor potkrovlja jer u njoj stojimo mnogo duže nego u drugim prostorijama. Pozitivna strana je što je, zahvaljujući krovnim prozorima, ventilacija često mnogo brža i lakša. U potkrovljima su kuhinje obično raspoređene na dva mala fronta zbog ograničenja funkcionalnog prostora ili su elementi napravljeni tako da raspored stvari ima oblik slova L. Ako su u vašem potkrovlju kosine u kuhinji izražene, onda tu zonu iskoristite za komode i police za skladištenje posuđa, a centralni prostor ostavite za kuvanje.

Dnevna soba

Potkrovlja su idealna da stvorimo atmosferu ušuškanosti, topline i intimnosti. Kada opremamo dnevnu sobu u potkrovlju, otvaraju nam se razne mogućnosti. Jedna od njih je, recimo, raspoređivanje stvari oko centralnog stočića. Pošto je često nameštaj za sedenje u nižem području, bilo bi dobro da koristimo modularne sofe i ugaone garniture bez naslona za ruke i obavezno one sa niskim naslonom za sedenje. Ovo je samo jedan od saveta. Vi u dnevnoj sobi možete imati lazy begove umesto fotelja i sofe. Naravno, ako imate TV, onda morate voditi računa da se sve vrti oko njegovog pozicioniranja te su vam mogućnosti distribucije nameštaja manje.

Kupatilo

Suštinski, radi se o tome da prilagodimo osnovne funkcionalnosti kupatila strukturi potkrovlja. Na primer, ako želimo kupatilo u kom se kupamo, idealno je da postavimo kadu ispod prozora u visini koja je najbliža kosini krova, jer nam tokom kupanja ne treba visina, budući da kupanje podrazumeva sedenje u kadi. Ali, ako ne želimo sa de ograničimo samo na kupanje, već hoćemo da ostavimo otvorenu opciju za tuširanje, onda ti elementi moraju biti u višem delu kupatila jer tokom tuširanja stojimo uspravno, a svi delovi blizu kosina treba da služe za skladištenje, veš mašinu ili lavabo.

Izvor: Decofilia