Nismo svi blagosloveni velikim životnim prostorom, kućama i stanovima, ali postoji i mnogo pozitivnih strana malih domova. Ako ste i vi kratki sa prostorom, imamo baš za vas nekoliko ideja – od organizacionih rešenja do dekorativnih trikova – koje će vam pomoći da najbolje iskoristite vaš prostor.

1. Iskoristite maksimalno prostor za skladištenje

Nemate dovoljno mesta da se razmašete? Da bi se izbeglo zatrpavanje radne ploče, u ovu kuhinju oblika slova U je ugrađeno onoliko elemenata koliko je moglo da stane (mada je moglo da ide i do plafona). Držite se jednostavnih materijala i boja. Preporučujemo da odvojite boje kuhinjskih elemenata i zida, kako biste dobili na vizuelnoj dubini prostora.

2. Iskoristite pametno prostor ispod kosina

Uštedite na prostoru izborom pametnih rešenja za skladištenje odeće i drugih stvari poput prekrivača, posteljine, kao što su ugradni ormani ili krevet sa fiokama ili onaj koji se podiše, a ispod ima prostor za držanje stvari. Takođe, krevet možete staviti pod kosi krov kako biste napravili mesta za više nameštaja, ili tu možete staviti radni sto ako staje. Stvorite dubinu sa teksturom – tapetama, toplim bojama i dodirom ličnog – detaljima koji će prostoriji dati lični pečat.

3. Napravite odvojenu zonu za rad

Sve više i više ljudi rade od kuće ovih dana, ali to ne znači da treba zatrpati trpezarisjki sto fakturama. Kreirajte radni prostor u uglu vaše dnevne ili spavaće sobe, što je ujedno odličan način da iskoristite neki nedovoljno iskorišćeni prostor. Udubljenje u zidu je idealno za to, jer ne zadire previše u ostatak prostorije. Odaberite svoju omiljenu pozadinu – tapetu ili obojite u drugu boju, da se stvori prepoznatljiva zona, i dodajte inspiraciju umetničkim detaljima, cvećem i svime ostalim što vam je potrebno da podstaknete svoju kreativnost.

4. Koristite mustre i šare malih dimenzija

Zabavite se mešanjem klasičnih dezena, kao što su cvetni i sa prugama. Samo budite sigurni da izaberete materijale i obrasce uz koordinaciju boja da bi postigli kohezvni izgled, i držite se malih dimenzija mustri i šara, tako da prostor ne bude preplavljen obrascima. Dvosed sa niskim ruko-držačima je dobra opcija za kompaktnu dnevnu sobu, a još ako ima nogice, tako da se vidi pod, to će učiniti da soba deluje veće.

5. Kačite stvari na zid

Ograničena podna površina u hodniku znači da morate biti dosetljivi kada razmišljate o skladištenju. Konzolne police vizuelno povećavaju prostor, jer više poda može da se vidi, a pritom i olakšava čišćenje. Viseći drveni element sa korpicama od pletenog pruća, fiokicama ili otvorenim polica je pametnija alternativa u odnosu na orman ili komodu. Čiviluk takođe možete okačiti na zid, bilo kao obične kukice ili neki ukrasni zidni čiviluk. Jedino vam ona ostaje cipelarnik, koji mora ići na pod.

6. Napravite dugotrajnu impresiju

Čak i malo kupatilo može pružiti doživljaj kao da ste u nekom spa centru. Ako ste u dilemi oko toga kako da ukrasite svoj mali prostor, vodite računa samo da bude jednostavno i sa mekim, prirodnim bojama . Izaberite nameštaj i opremu čistih linija i zadržite površine preglednim, koliko je moguće, da bi stvorili osećaj prostornosti.

7. Razmišljajte o ogledalima

Svaki mali prostor može da deluje veći uz korišćenje ogledala. Ne samo da ona reflektuju svetlost po sobi, već i ako postavite ogledalo na suprotnom zidu od prozora, ono će udvostručiti osećaj prostora (kao što će se svetlost koja dolazi spolja odbijati po sobi). Za najbolje rezultate izaberite veliko ogledalo sa jednostavnim okvirom.

8. Izaberite kompaktne kreacije

Samo zato što imate mali prostor ne znači da ne možete imati izražajan nameštaj. Evo, na primer, ova malena kada se savršeno uklapa u udubljenje u zidu ovog minijaturnog kupatila. Iako može biti malo skuplje, vredi razmišljati o tome da po meri napravite predmete koji su izrađeni tako da se uklope u vaš kompaktan prostor – to znači da nećete morati da pravite kompromise sa stilom!

9. Unesite živosti u police

Iskoristite prostor na zidu za različite varijante polica. Ovde su “plutajuće”, konzolne police uklopljene u područje oko dimnjaka, maksimizujući prostor u ovoj kompaktnoj dnevnoj sobi. Ako nemate dimnjak, možete iskoristiti neku drugu nišu u zidu ili običan, frontalni ili sporedni zid. Obojte zid iza polica u neku živu boju. To će dodati dosta ličnog i oživeti jednostavan skladišni prostor.

10. Podelite prostor

Iskoristite paravane za kreiranje privatnosti i podelite prostor u svojoj sobi. Ovo izlgeda naročito dobro u studio apartmanima u kojima na ovaj način možete razdvojiti oblasti dnevne i spavaće sobe. Alternativno, postavite pregradni paravan u ugao sobe da odvojite tu oblast, koju možete koristiti za spremanje ako imate neki mali stočić, ili kako biste se odvojili dok pišete, radite, učite.

11. Opredelite se za pametan garderober

Razmišljate izvan kutije kada je reč o skladištenju. Ovde, pregradni zid je postavljen tako da napravi veliki orman zajedno sa fiokama, takozvani “walk-in” orman, čineći da svaki centimetar prostora bude najbolje iskorišćen.