Nedavno smo pozvali fanove Facebook stranice Moje potkrovlje da nam šalju slike sređenih potkrovlja u kojima žive, a mi ćemo na mesečnom nivou birati jedno sa najzanimljivijom pričom, posetiti vlasnike, popiti sa njima kafu i popričati o tome kako su se odlučili baš za život u potkrovlju, kako su ga sređivali, koje su njegove prednosti i mane, šta bi bili njihovi saveti onima koji se dvoume… i još o mnogo čemu.

Odabranim vlasnicima poklanjamo vaučer u vrednosti od 100eur, da svoje potkrovlje opreme još nekom sitnicom.

Tragom fotografija jednog potkrovlja, koje su nam pristigle na konkurs, uputili smo se u staro jezgro Beograda, u blizini zgrade Politike.

Malo je reći da smo bili prijatno iznenađeni kad nas je tamo dočekala nesvakidašnja priča o jednoj lepoj zgradi i još lepšem potkrovlju.

Pročitajte i, ukoliko i sami živite potkrovlju, šaljite nam slike u FB inbox! Možda baš vas posetimo narednih meseci!

Kuća iz 1911. godine

Početkom XX veka na ovom mestu sagrađena je kuća u kojoj je živeo dr Milenko Materni, jedan od prvih srpskih pedijatara, osnivač i prvi predsednik Sekcije za dečiju medicinu. Nakon Drugog svetskog rata, kuća građena u stilu secesije je nacionalizovana i 1958. iznad nje je dograđeno nekoliko spratova.

Fotografija kuće nakon izgradnje, 1911. godine

Fotografija kuće nakon izgradnje, 1911. godine

Izgled nadograđene kuće, 1960-2014.

Izgled nadograđene kuće, 1960-2014.

Naš domaćin, Dragan Goranović, odlučio je 2014. da proda nekoliko svojih stanova i uloži sve u izgradnju jednog fenomenalnog potkrovlja – baš na vrhu ove zgrade.

Iako zgrada nije zaštićena kao spomenik kulture, morali su se poštovati zahtevi Zavoda za zaštitu spomenika o maksimalno dozvoljenoj visini zgrade u ovom delu grada. U saradnji sa Zavodom, ali i u dogovoru sa unukom doktora Maternog, koji danas takođe živi u ovoj zgradi, Dragan je dogovorio i obnovu kubeta na uglu zgrade, kompletne fasade i ulaznih vrata.

Danas ta ista zgrada izgleda ovako:

Do Draganovog potkrovlja na 5. spratu vodi moderan lift (jedno od retkih potkrovlja sa liftom!). Već od ulaza se može naslutiti da se radi o ogromnom stanu. U ulaznom delu se nalaze prostrani plakari, vešernica, jedna terasa i toalet za goste.

Dnevni boravak je veliki prostor sa puno svetlosti koja ulazi kroz 4 VELUX krovna prozora (od kojih je jedan na daljinsko upravljanje – VELUX INTEGRA®). Na sredini je veliki stub, koji je zapravo dobro kamuflirani dimnjak koji je morao biti sačuvan, i koji se odlično uklopio u enterijer, jer vizuelno pomalo skriva dnevnu sobu od direktnog pogleda sa ulaznih vrata.

Trpezarija i kuhinja su skladna i prostrana celina upotpunjena još jednom terasom.

Spavaći deo stana je fizički odvojen malim hodnikom, i sastoji se od 4 spavaće sobe – jedne roditeljske i 3 manje, za 3 ćerke. Tu je i moderno kupatilo sa dva lavaboa, jer ipak su u kući 4 žene 🙂

Iz istog hodnika stepenice vode na jednu od dve galerije, koja je zapravo još jedna soba. Na drugu galeriju se može izaći merdevinama iz dnevne sobe, što ukućani retko čine, jer služi kao ostava.

U ovom stanu kosine zapravo ne predstavljaju problem, jer su parapetni zidovi dovoljno visoki da ne ometaju normalno funkcionisanje. Ukupna površina stana je neverovatnih 210m2!

Korišćeni materijali

Odabir materijala za ovo potkrovlje nas je prijatno iznenadio, kao i Draganovo poznavanje proizvođača materijala.

Sa portalom Moje potkrovlje se sreo na Fejsbuku prošle godine. S obzirom na to da je u svoje potkrovlje već ugradio materijale proizvođača VELUXKnauf i Knauf Insulation – veoma ga je zanimalo šta mi imamo da kažemo o uređenju potkrovlja. U međuvremenu se pojavio i ovaj nagradni konkurs, pa je odluka da pošalje fotografije svog stana bila logična.

Već pomenutih VELUX prozora ima 8, i svi su nove generacije. U pitanju su drveni prozori obloženi belim poliuretanom kod kojih nije potrebno dodatno održavanje tokom godina. Svim prozorima je naknadno dodata i spoljna tenda i vlasnici su prezadovoljni efektom koji ove tende imaju na temperaturu u stanu.

Dragan posebno naglašava izuzetnu saradnju sa VELUX-ovim savetnikom prilikom odabira i ugradnje prozora. Ono što naglašava je da je reč stručnjaka bila presudna u trenucima kada su izvođači hteli da nametnu neko svoje, improvizovano rešenje!

U samoj krovnoj konstrukciji, ispod podaščanja, nalazi se LDS sistem izolacije potkrovlja, i to premium rešenje, sa kamenom vunom NaturBoard FIT PLUS, staklenom vunom Unifit 035 i pripadajućim folijama, ukupne debljine 26 cm, na nekim mestima čak i 30 cm.

Kao krovni pokrivač korišćen je duplofalcovani lim zbog svoje lakoće, i estetskog uklapanja sa ostalim zgradama u okruženju.

I predstavnici kompanije Knauf su pomogli Draganu prilikom izvođenja konstrukcije lifta do 5. sprata – od njih je dobio savete u vezi sa zaštitom cele konstrukcije od požara. U skladu sa savetima stručnjaka iz Knauf-a, izvođači su ugradili tzv. šaht-oblogu.

Mikroklima

S obzirom na ugrađene prozore i debljinu izolacije, kao i savremeni sistem grejanja toplotnom pumpom voda-vazduh, koja zimi greje a leti hladi, u ovom stanu se klima uređaj ne uključuje, osim ako je spoljna temperatura preko 35 stepeni. Čak se ni grejanje ne uključuje dok se spoljna temperatura ne spusti ispod 10 stepeni.

Kako se Dragan bavi nekretninama, po prirodi posla je upućen u većinu građevinskih radova koji su izvedeni na njegovom stanu. Nama je ipak bilo interesantno njegovo dobro poznavanje kako materijala, tako i građevinskih propisa.

Evo još jednog primera: u okviru radova koji su izvedeni na zgradi, urađena je i termofasada sa dvorišne strane i tako povećan toplotni komfor stanara cele zgrade, jer je zgrada ušla u viši energetski razred (sa strane ulice to nije bilo dozvoljeno zbog ornamenata na zgradi).

U skladu sa novim Pravilnikom o tehničkim zahtevima bezbednosti od požara spoljnih zidova zgrada, na fasadi su ugrađeni protivpožarni prekidi od kamene vune!

Izazovi, predrasude i benefiti

Tokom radova na izgradnji stana 2014. i njih su zadesile poplave, pa je u jednom trenutku ceo prostor bio pod vodom jer je bio nepokriven. I dan-danas strahuju prilikom nevremena, mada i sami priznaju da je strah neosnovan, jer su svi građevinski radovi urađeni po propisima.

Dragan se slaže da u Srbiji postoje brojne predrasude o životu u potkrovlju, ali da je većina tih predrasuda zapravo iskustvena – mnogi ljudi koji žive u potkrovlju zaista imaju brojne probleme sa prokišnjavanjem, vrućinom ili hladnoćom, slabim dihtovanjem, uglavnom zbog loše izvedenih radova ili lošeg izbora materijala za potkrovlje.

Ističe da njegovi klijenti stranci uglavnom traže stanove u potkrovljima zbog puno svetlosti, dok to sa našim ljudima nije slučaj.

Iz svog iskustva tvrdi da, ako se sve izvede kako treba, nema nikakvih problema sa životom u potkrovlju. Ali i dodaje: “Samo još jedno potkrovlje sam sreo da je u njemu ovako dobra klima kao kod mene”.

Prema njegovom mišljenju, prednosti života u potkrovlju su brojne: “Imate potpunu slobodu u kreiranju svog prostora koji nije ograničen klasičnom gradnjom, a zidovi su pomerljivi po vašoj meri. Nema nikog iznad vas da vam smeta. Iznad vas je samo dobar pogled i nebo. To je samo vaša oaza i svakome bih preporučio život u potkrovlju”.

Naša saradnica Marija Ilić dodeljuje nagradni vaučer Draganu Goranoviću

Naša saradnica Marija Ilić dodeljuje nagradni vaučer Draganu Goranoviću