Gde god da se okrenemo, u svetu enterijera i podnih obloga, pločice su nezaobilazne. One su danas jedne od najrasprostranjenijih vrsta podnih i zidnih obloga, najpre zahvaljujući svojim odličnim mehaničkim svojstvima i raznovrsnim formatima i dezenima.

Bile keramičke, mermerne ili kamene, pločice “otvaraju” svaki prostor i fugama vizuelno ne ometaju oko posmatrača. Tehnologija izrade je toliko napredovala da praktično ne postoje ograničenja u upotrebi različitih vrsta pločica, u šta smo se i sami uverili posetom fabrike Keramika Kanjiža.

Poznato je da, ukoliko koristimo kvalitetne materijale pri gradnji, štedimo vreme i novac. Ništa drugačije nije ni prilikom postavljanja pločica, naročito ukoliko se radi o specijalnim zahtevima kupaca sa kojima se susrećemo svakodnevno. Odabirom dezena pločica nije kraj našim odlukama, već nas čeka još jedan vrlo važan korak, a to je odabir lepka.

Kako odabrati pravi lepak za pločice?

Naše tržište je bogato najrazličitijim vrstama lepkova svih proizvođača. Pri samoj kupovini pločica najbolje je odabrati lepak koji uz tu vrstu pločica najviše odgovara.

Da ne bismo nasumično vršili odabir, i tako sebe dovodili u nepoželjnu situaciju , Knauf i Keramika Kanjiža su rešili da nam pomognu. Naime, stručnjaci ova dva giganta su rešili da olakšaju posao kako kupcima, tako i majstorima, stavivši na ambalažu ime odgovarajućeg lepka, kao što možete videti na slici iznad.

Preporuke Knauf instruktora

Najvažniji pokazatelji za izbor lepka su: podloga, lokacija i same pločice. Bitno je da odredite da li je podloga stara ili nova, od kog je materijala napravljena i u kakvom je stanju. Bitna je izloženost pločica vlazi i da li je prostor namanjen za spoljašnju i unutrašnju upotrebu.

Za lepljenje pločica Keramike Kanjiže preporuka su Knauf DIN i Knauf FLEX. Sigurno ćete se pitati zašto baš DIN i FLEX? Upravo zbog toga što su provereni i ispitani od strane stručnjaka, kao i od strane iskusnih keramičara, ali i zato što imaju snažne odgovore na naše zahteve.

Međutim, ipak postoji razlika u području primene ova dva proizvoda. Naime, zajedničko im je:

  • oba su na bazi cementa,
  • namenjeni su za spoljašnju i unutrašnju upotrebu,
  • obezbeđuju veće otvoreno vreme za rad i vreme korekcije,
  • raspoloživi (prohodni) su nakon 48h
  • obezbeđuju neophodan kvalitet na podlogama na kojima su izloženi.

DIN je svoju primenu pronašao na svim vrstama malterisanih zidova i estriha. Predviđen je za lepljenje normalno upojne keramike.

Preporučuje se i za lepljenje pločica u javnim prostorima sa većim opterećenjem (tržni centri, hodnici javnih ustanova, dvorane, škole i dr.)

U slučaju podloga koje su izložene povećanom uticaju deformabilnosti (npr. kod podnog grejanja, gipsanih maltera, lepljenja pločice na pločicu, balkona, terasa i dr.), preporuka je koristiti FLEX.

Svojom fleksibilnošću u određenoj meri može nadomestiti nedostatke podloge.  Predviđen je za lepljenje svih vrsta slabo i jako upijajućih, granitnih i gres pločica.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, pozovite našeg instruktora Nebojšu Stankovića na 063 104 65 04