Krov štiti od padavina i vetra i ostalih vremenskih uticaja, ali ima funkciju i osiguravanja toplotne izolacije. Kada je reč o stanu u potkrovlju, važan faktor su sama visina i nagib krova. Prema njima ćete morati da prilagodite raspored prostorija, ali i dizajn i opremanje nameštajem svake pojedinačne sobe. Bez obzira na vrstu krova, odnosno njegovu visinu i nagib, ne treba brinuti o tome hoće li u prostoru biti dovoljno dnevnog svetla i svežeg vazduha, jer različiti modeli krovnih prozora nude niz mogućnosti za ugradnju.

Vrste krovova i njihov oblik

U zavisnosti od nagiba, postoje dve vrste krovova, a to su ravni i kosi krov.

  • Kosi krovovi uglavnom imaju nagib 30 do 60 stepeni, a takav krov je najčešće pokriven crepom.
  • Ravni krovovi su oni malog nagiba, od 3% do 10% te se najčešće rade na ravnim drvenim stropnim konstrukcijama ili na ravnim masivnim, najčešće betonskim plafonima.
  • Osim na ravne ili kose, prema obliku delimo ih i na jednoslivni krov (krov na jednu vodu), dvoslivni krov (krov na dve vode) i višeslivni krov (krov na više voda).

Odlični za stanove u potkrovlju su i mansardni ili lomljeni krovovi, a reč je o posebnoj konstrukciji s izlomljenim krovnim površinama, odnosno konstrukciji od dva krova različitih visina. Deo krova od gornjeg spratnog plafona ima veliki nagib krova, kao i veći potencijal za uređenje stambenog prostora. Danas su mansardni krovovi vrlo retki, a najpopularniji su ipak tradicionalni krovovi nagiba 30 do 40 stepeni.

Kosine i visina krova diktiraju uređenje

Upravo o vrsti krova zavisi kolika će biti iskoristivost prostora u potkrovlju, a vrlo važan faktor je i visina parapetnog zida ispod kosih krovova. Sama visina će odrediti i vrstu nameštaja za vaš stan, ali i kako ćete rasporediti svoj životni prostor. Savet je da središnja visina plafona  iznosi najmanje 250 cm, što zapravo omogućuje nesmetano kretanje u prostoru. Delovi u kojima će biti prostor za sedenje poput fotelja, sedećih garnitura i radnih stolova može biti nešto niži.

Savet za odabir krovnog prozora:

Jedna od uloga prozora je pružiti otvoren pogled na životnu sredinu. Zato bi, ukoliko je moguće, donja ivica krovnog prozora trebala biti na visini od 90-110 cm, što omogućuje dobar pogled i dok sedite. Istovremeno bi, radi što lakšeg rukovanja, gornja ručka trebala biti unutar dohvata ruke – na visini od 185-220 cm. Kako bi ovi uslovi bili zadovoljeni, potrebno je odabrati odgovarajuću dužinu prozora, što će kod krova manjeg nagiba zahtevati duži prozor nego kod krova većeg nagiba.

Kod strmijih krovova, središnja visina potkrovlja može biti nešto viša pa čak i do visine šest metara te se u tom delu može napraviti galerija. Osim što je to dodatni prostor koji može poslužiti kao spavaća, dečja ili radna soba, galerija će stanu dati poseban šarm.

Pravi odabir krovnih prozora

U slučaju da je potrebna sanacija i rekonstrukcije krova, bez obzira kakav oblik krova odaberete kombinovanje dva ili više krovnih prozora je idealno rešenje.

Da li ste znali?

Na primer, ugradnja tri krovna prozora u nizu daje 2 do 3 puta više svetlosti od klasično vertikalno postavljenih prozora istih dimenzija. Samim tim moguće je u prostorijama poput dnevnog boravka, spavaće sobe ili trpezarije ostakliti velike krovne površine.

Obratite pažnju i na sledeće:

  1. Dimenzije i broj krovnih prozora

VELUX krovni prozori izrađuju se u standardnim dimenzijama koje odgovaraju većini postojećih krovnih konstrukcija. Budući da se krovni prozori ugrađuju između rogova, širina prozora trebala bi biti nešto manja od svetlog razmaka između rogova. Sa svake strane okvira prozora trebalo bi ostati 2–3 cm prostora za toplotnu izolaciju (npr. odgovarajući svetli razmak između rogova za prozor širine 78 cm je 82–84 cm). No razmak između rogova nije ograničavajući faktor – rezanjem roga i izradom premosnice krovna konstrukcija ostaje i dalje dovoljno stabilna, a omogućuje se ugradnja većeg prozora. Veća staklena površina može se postići i grupnom ugradnjom većeg broja krovnih prozora.

  1. Veličina potrebne staklene površine

Okvirna preporuka za pravilno osvetljenje prostora je da staklena površina iznosi 1/7 površine poda prostorije. To znači da prostorija površine 21m2 zahteva otprilike 3m2 staklene površine. No optimalan broj, dimenzija i raspored krovnih prozora ovisi i o nameni prostorije, tj. količini svetla koja je potrebna (npr. radni prostori i prostori za dnevno boravljenje zahtevaju više svetla od spavaćih soba), te o pogledu koji želite imati.

  1. Način rukovanja/otvaranja

Središnje vešanje je karakteristika gotovo svih modela VELUX krovnih prozora. Ručka za upravljanje se nalazi na gornjoj strani prozora što omogućuje jednostavnije rukovanje kada je prozor postavljen na visini koja omogućuje pogled na okolinu. Velika prednost središnjeg vešanja je mogućnost rotacije celog krila čime vanjsko staklo postaje dostupno za čišćenje. Takav način otvaranja takođe omogućuje smeštanje nameštaja ispod prozora. Visoko postavljenim prozorima upravlja se pomoću šipke za rukovanje ili daljinskog upravljača. U situacijama kada je nagib krova blaži, a parapetni zid visine 110-150 cm, najbolje rešenje su krovni prozori s dodatnom donjom ručkom, pomoću koje se celo krilo može gurnuti prema van oko gornjeg vešanja.

Najbolji način za otvaranje krovnog prozora je pomoću ručke na gornjem delu prozora, tj. sa središnjim vešanjem (1). Električno upravljanim krovnim prozorom upravlja se daljinski (2). Krovni prozori s dvostrukim vešanjem, tj. dodatnom ručkom u donjem delu otvaraju se oko središnjeg, ali i oko gornjeg vešanja pa omogućuju neometan panoramski pogled (3).

VELUX ima rešenje i za ravni krov!

Uz VELUX prozore za ravni krov sada je još lakše doneti svetlost i svež vazduh u prostorije pod ravnim krovom. Širok izbor VELUX prozora za ravni krov nudi klasičnu kupolu, i još dva nova modela – ravno i zakrivljeno staklo. Odaberite neku od nekoliko veličina te načina upravljanja.

Sve o VELUX prozorima za ravni krov možete pronaći OVDE!

A šta kod mračnih prostorija bez prozora?

Sve one prostorije u stanu osuđene na dodatnu rasvetu sada mogu oživeti dovodeći prirodno svetlo preko VELUX svetlosnog tunela koji vodi od krovne plohe do plafona prostorije. Hodnici i garderobe usred stana, kupatila i kuhinje bez prozora, premračne spavaće ili radne sobe sada mogu uloviti zrake sunca s krova i usmeriti ih u nedovoljno osvetljene prostore pod krovom. Možete dodati VELUX svetlosnu cev za svetlosni tunel svugde gde je prostor između krova i plafona 6 m ili manje. Hodnici, kuhinje, kupatila, spavaće sobe, radne sobe – jedina granica je vaša mašta!

Više informacija o VELUX svetlosnim tunelima potražite na zvaničnoj VELUX STRANICI!

U svakom slučaju, koji god VELUX krovni prozor odaberete nećete pogrešiti – VELUX krovni prozori i rešenja prilagođeni su svim vašim potrebama i budžetima!

Potreban vam je stručan savet? JAVITE SE!

Ukoliko i Vi želite besplatne savete, konsultacije VELUX stručnjaka, izlazak na teren i kalkulaciju vezanu za ugradnju krovnih prozora i opreme javite se!

Sve o BESPLATNIM posetama i kalkulacijama na LINKU ovde!

ili

pozovite VELUX kancelariju i zakažite besplatne posete, konsultacije i savete u vezi sa zamenom starih ili ugradnjom novih krovnih prozora!

Kontakt broj: 011 20 57 500