Lako je, na primer, Špancima! Oni dnevnog svetla imaju za izvoz! I to ne bilo kakvog, već onog vedrog, s malo oblaka i suncem okupanog. Kada svetlost nije tako darežljiva, kao što je slučaj, recimo u Berlinu, mudri dizajneri prvenstveno razmišljaju o tome da joj dodatno ne postavljaju prepreke – jer svi znamo koliko je svetlost važna.

U ovoj kući u nemačkoj prestonici, dizajneri su odlučili upravo da sačuvaju svetlost i da enterijer prilagode toj čovekovoj potrebi. Postigli su cilj uz pomoć velikih prozora, prilagođenim rasporedom nameštaja i zahvaljujući čisto belim zidovima. Koncept otvorenog prostora takođe je bio od pomoći, pošto je uklanjajući zidove, dozvoljeno svetlost se protiče slobodno i proteže se do samog ulaza.

Pošto se stan nalazi na poslednjem spratu zgrade – u narodu poznatijem kao potkrovlje 🙂  –  plafon je uklonjen, otkrivajući na taj način, impresivnu konstrukciju greda pod krovom, koja je takođe ofarbana belom bojom.

Samo u kuhinji su prisutne tamne boje, koja se, pomislićete paradoksalno, nalazi u najtamnijem delu kuće, ali je na taj način povećan kontrast između crne i bele što je iskorišćeno da bi se razlokovale različite funkcionalne zone ovog stana. Pored ovog praktičnog aspekta, postignut je još jedan rezulltat: elegantna i sofisticirana kuhinja.

Za spavaće je izabrana bela boja. Što se nameštaja tiče, sveden je na minimum, a i to malo elemenata karakterišu jednostavne linije i neopterećujuća forma. Čak su i malobrojni detalji prilagođeni ovoj ideji.

Što se kupatila tiče, reči ćemo da su nas impresionirala! Ne toliko zbog saune (mada da, i zbog saune), već zbog otvorenosti ka svetlosti, počev od bele boje pa do krovnih prozora koji neometano propuštaju sunčeve zrake u prostorije.

Poseban osvrt, a i divljenje, dugujemo terasi!  Jeste da prilikom prilagođavanja terase nije bilo potrebe da se razmišlja o svetlosti, niti su izvedene bilo kakve “dizajnerske vratolomije”, ali u ovom slučaju to nije ni bilo potrebno. Bilo je dovoljno samo osposobiti prostor za uživanje u pogledu na berlinske krovove i očaravajuće prostrano berlinsko nebo.