Danas se srećemo sa jednim dupleksom koji se nalazi Barseloni i obećavamo da je pun ideja koje pomažu kako da dobijemo dodatni, iskoristivši postojeći prostor. A to se vidi s ulaza. Dnevna i noćna površina je 60 m2. Bela je (ta boja koja toliko pomaže u malim stanovima), prostori su otvoreni i ima mnogo pametnog nameštaja. Najzanimljivija zona je kuhinja koja skriva skladište u stepenicama. Da, dobro ste čuli – unutar stepenica. Ali hajde da počnemo od početka!

“Napravili smo kompletnu reformu kako bismo ovaj stan učinili što praktičnijim. U stvari, stan je ranije imao samo jedan sprat. Pretvorili smo ga u dupleks koristeći ostavu i terasu iznad prvog nivoa”, objašnjava dizajner enterijera zadužen za ovaj projekat. . Tako je stan dobio dnevni boravak i trpezariju na otvorenom. „Na prvom nivou je ceo dnevni i noćni prostor. Eliminisali smo hodnik, koji je bio sićušan, tako da je ulaz u trpezariju otvoren. Sofa deli prostorije, što je sasvim dovoljan podela za ovako malu površinu.”

Pored trpezarijskog stola nalazi se šank koji ima jednu caku: postavljena su ogledala koja daju dubinu tom prostoru. To je veoma kompletan komad nameštaja jer je kuhinja mala i služi za odlaganje posuđa, čaša, a čak se u njoj nalazi i stalak za flaše. Sto je napravljen po meri, ovalan za lako korišćenje. Ovaj dupleks koristi prirodne materijale, od mermera do drveta, što mu daje toplinu koji ne mora da nadoknadi bojama.

Kuhinja je mala. Dizajniranje je bio izazov jer se nalazi u prolazu do spavaće sobe. Zato su odlučili da iskoriste stepenište koje u sebi krije ormare i fioke! Čak je i frižider ugrađen u stepenište. Ne izgleda tako, jer su vrata potpuno glatka.

Ovo je otvorena kuhinja, pa je zadatak bio i da bude estetski uklopljena sa trpezarijom. Zato je bela i ima prag koji imitira mermer. Stvaranjem prijatnog ambijenta koji je u skladu sa dnevnim prostorom, postignuto je fluidno i atraktivno okruženje za uživanje.

U malom stanu je važan svaki centimetar. Zato je spavaća soba puna praktičnih rešenja, a jedno od njih je krevet koji u sebi nosi ogroman kapacitet skladištenja stvari.

Izvor: El Mueble