Kako leto donosi visoke temperature, ključno je pronaći načine da naše domove očuvamo hladnim i udobnim. Zanemarivanje ventilacije potkrovlja i pravilnog senčenja može dovesti do prekomernog nagomilavanja toplote, što ne samo da utiče na ukupnu temperaturu vašeg doma, već i opterećuje vaše sisteme hlađenja.

U ovom blogu istražićemo praktične savete koji se fokusiraju na održavanje vašeg potkrovlja hladnim tokom užarenih letnjih meseci u kuhinju u potkrovlju.

Ugradnja ventilacije u potkrovlju

Pravilna ventilacija potkrovlja igra ključnu ulogu u održavanju udobnog unutrašnjeg okruženja i zaštiti vašeg doma. Možete postaviti ventilacione otvore da biste olakšali ulazak svežeg vazduha i odvod toplog vazduha. Ovo omogućava pravilnu cirkulaciju, sprečavajući da toplota ostane zarobljena u potkrovlju. Razmislite o postavljanju ventilatora u potkrovlju kako biste poboljšali protok vazduha. Oni pomažu u izbacivanju vrućeg vazduha i podstiču cirkulaciju hladnijeg vazduha, smanjujući temperaturu u vašem domu.

Možete stvoriti ventilaciju tako što ćete otvoriti i svoje prozore, koristeći efekat dimnjaka: da biste to uradili, otvorite prozore dole na hladnijoj (istočnoj ili severnoj) strani vašeg doma i na toplijoj (južnoj) strani u potkrovlju. Ovo stvara delimični vakuum, koji uvlači više vazduha kroz prozore na nižem nivou i gura vruć vazduh kroz prozore na spratu. Obavezno držite prozore zatvorene tokom dana, a provetravanje obavljajte samo u ranim jutarnjim satima ili uveče, kada temperatura padne.

Koristite roletne na krovnim prozorima

Spoljašnje roletne na krovnim prozorima su pametan dodatak za hlađenje vašeg potkrovlja. Krovni prozori mogu da propuste značajnu količinu sunčeve svetlosti da uđe, što rezultira povećanom toplotom. Postavljanje roletni pomaže u blokiranju direktne sunčeve svetlosti, smanjujući količinu toplote koja ulazi u potkrovlje.

VELUX spoljne roletne zaustavljaju sunčeve zrake pre nego što udare u prozorsko staklo, tako da mogu da blokiraju sunčevu toplotu do 93%.

Roletne takođe deluju kao dodatni sloj izolacije, minimizirajući prenos toplote između spoljašnjosti i unutrašnjosti vašeg potkrovlja. Ova dodatna izolacija pomaže da vaše potkrovlje bude hladnije. Kao dodatna prednost, roletne smanjuju odsjaj – prekomerna sunčeva svetlost može stvoriti odsjaj, čineći potkrovlje neudobnim i ograničavajući njegovu upotrebljivost.

Roletne na krovnim prozorima filtriraju svetlost, omogućavajući vam da efikasnije koristite prostor.Pametna rešenja su takođe odličan način da se maksimizira efikasnost napora hlađenja: VELUX ACTIVE sa NETATMO automatski prati kvalitet vazduha i temperaturu i obezbeđuje svežu i zdravu klimu u zatvorenom prostoru otvaranjem prozora i zatvaranjem roletni kako bi se sprečilo pregrevanje.

Razmislite o reflektujućim krovnim materijalima

Vrsta krovnog materijala koji odaberete može imati značajan uticaj na temperaturu potkrovlja. Svetli ili reflektujući krovovi odbijaju sunčevu svetlost, a ne apsorbuju je. Ti materijali mogu smanjiti apsorpciju toplote, pomažući da vaše potkrovlje i dom budu hladniji. Održavanje vašeg potkrovlja hladnim tokom letnje vrućine je ključno za održavanje udobnog životnog prostora i minimiziranje opterećenja vaših rashladnih sistema. Primenom ovih efikasnih saveta možete stvoriti hladnije okruženje u potkrovlju. Prihvatanje ovih strategija ne samo da će vaš potkrovlje učiniti udobnijim, već će doprineti i energetski efikasnijem domu.

Ostanite hladni i uživajte u osvežavajućem letu!

Za sva dodatna pitanja budite slobodni da kontaktirate VELUX kancelariju svakog radnog dana od 08:00 do 16:30h na broj telefona
011 2057 500
ili
putem kontakt forme.