Uprkos činjenici da mali stanovi nisu traženi u tolikoj meri kao stanovi veće kvadrature posebno u potkrovljima, stan manje kvadrature daje privatnost, a privatnost sa sobom nosi određene prednosti. U stanu manje kvadrature lakše je posložiti prioritete kao i organizovati prostor s obzirom na manju količinu predmeta i nameštaja koje možemo posedovati. A kad smo kod slaganja prioriteta, za ovu aktivnost su potrebni i znanje i mudrost. Hajde da vidimo koje su 3 neophodne mudre radnje na koje moramo računati ako živimo u malom stanu u potkrovlju.

  1. Određivanje prioriteta za uređenje prostora malog stana

Prilikom uređenja malog stana u potkrovlju ograničenost prostora često predstavlja problem. S druge strane omogućuje da se ostvari prednost u odnosu na velike prostore koji su često skupi za nameštanje, uređenje i održavanje. U malom prostoru potkrovlja lakše je odrediti prioritete, ali je potrebno da ga uređujemo planski. Prilikom izbora nameštaja važno je razmisliti koje stvari su nužne kako bi stan bio funkcionalan, koje stvari su potrebne da bi se zadovoljio vaš način života te koje stvari je moguće imati, ali nisu od velike važnosti. To bi značilo da postoje kategorije stvari koje treba koristiti kao i one o kojima treba dobro razmisliti stvaraju li nam dodatnu vrednost ili zapravo otežavaju obavljanje svakodnevnih poslova. Ako u stanu imate mesta za kauč i samo jednu fotelju, potrebno je da dobro razmislite koja kombinacija vam više odgovara i da li želite da imate više mesta za sedenje ili vam je prioritet udobnost. Trik je iskoristiti maksimum prostora koji imate. U tom smislu, vaše razmišljenje mora biti praktično i kreativno.

  1. Iskoristite privatnost i mir stana u potkrovlju

Stanovi u potkrovlju su idealno mesto za izbegavanje znatiželjnih pogleda iz susedne kuće ili zgrade. Ako imate krovne prozore, vrlo je verovatno da vam neće biti potrebna ni zavesa ni roleta, već samo roletna za zaštitu od sunca. Dodatna prednost je ta što iznad vas ne žive drugi stanari pa ne morate da se brinete hoćete li usred noći ili dana čuti teške korake i pomeranje nameštaja u stanu iznad. Zato,iskoristite tu privatnost i opremite svoje potkrovlje tako da podržava jednostavnost, mir i spokoj pa u njemu uživajte svim čulima.

3 . Kao i jedinstvenost

Samo zbog činjenice da stan u potkrovlju ima različite kosine krova, možemo reći kako je svaki jedinstven. Kada govorimo o malim stanovima u potkrovlju čest je slučaj da je nameštaj rađen po meri kako bi odgovarao specifičnim potrebama prostora i jedinstvenim potrebama ukućana. Što se tiče stilova, bitno je da prostor bude minimalno oprećen, tako da se od skandinavskog do minimalističkog možete igrati raznima.

Izvor: potkrovlje.ba