Kao što ste već sami shvatili, živeti u potkrovlju je danas u skladu sa svim trendovima. A potkrovlja nisu prešla ni mali ni lak put da bi danas bila tu gde jesu. Setimo se da su, do pre samo nekoliko decenija, bila „rezervisana“ za stanare skromnnijeg budžeta i tanjeg novčanika, a trenutno možemo naći potkrovlja mnogo skuplja od donjih spratova iste zgrade. Imajući to u vidu, jasno je koliku važnost je dobila ova vrsta prostora.

Tako da, kada se radi o cenama stambenog prostora, pored toga što na vrednost utiče broj kvadratnih metara, moramo uzeti u obzir i činjenicu da se cena povećava jer se radi upravo o potkrovlju.

Naravno, ova činjenica važi za potkrovlja koja su adaptirana, uređena i sređena tako da je život u njima prijatan, ugodan, komotan i bez komplikacija koje su, nekada davno, potkrovlja nosila sa sobom.

Potkrovlja su veoma traženi prostori i potražnja daleko prevazilazi ponudu! Pored toga, ima ih vrlo različitih veličina i namena: za parove, za ljude koji žive sami, za porodice … Dakle, ako tražite dom ispod krova, nećete imati problema jer postoje potkrovlja prilagođena svim potrebama. Ali, život u potkrovlju ne nosi samo prednosti. Smatramo da je važno da i vi znate negativne aspekte, iako mnogi od njih imaju rešenje.

Prednosti i nedostaci života u potkrovlju

Prvo, mora se reći da ovi prostori primaju puno prirodne svetlosti, ukoliko im obezbedite dovoljan broj krovnih prozora, tako da će biti veoma prijatni za život. Jasno je da većina ljudi traži svetao i topao prostor, što je često prvi zahtev kada se traži mesto za stanovanje. Ipak, višak svetla nekada može da vam ne prija u potpunosti, pa je zato poželjno imati roletne za krovne prozore, zavese ili žaluzine, kako višak svetlosti ne bi oštetio, na primer, slike ili fotografije.

Sa druge strane, jedan od glavnih nedostataka života u potkrovlju je uobičajeni nedostatak toplotne izolacije. Srećom, ovo je problem kome se posvećuje sve više pažnje. Pored toga, napredak u ovom polju doživeo je značajnu evoluciju, pa su mnoga potkrovlja već izolovana kao i ostali spratovi.

Očigledno je da, kada pričamo o izolaciji potkrovlja, mislimo na površine od krovova (da bi se izbegla vlaga ili curenje), preko vrata i prozora, pa sve do dobro izolovanih podova.

Posledice adekvatne izolacije su dugoročno neprocenjive! Ako je izolacija dobra, potkrovlje neće biti previše hladno zimi, niti pretoplo leti.

U mnogim slučajevima potkrovlja imaju terasu, što je predivna prednost ovih prostora, koja između ostalog, utiče na njihovu cenu. Ko ima terasu na potkrovlju, već svakako zna da bi bila prava šteta ne ukrasiti je biljkama i ubaciti nešto nameštaja. Mnogi stanari potkrovlja smatraju da je upravo terasa neprocenjiva „prostorija“ doma, u kojoj se, ako vreme posluži, provode najlepši trenuci tokom većeg dela godine.

Kada smo kod priče o prednostima i nedostacima, hajde da se podsetimo jednog veoma važnog faktora: lifta. Lift je veoma važan! Ne radi se samo o selidbi, kada treba nositi nameštaj i kutije – možda bi se taj jeinstveni događaj nekako i preživeo – radi se o svakodnevnim situacijama kada treba  nositi kese, torbe, kofere prilikom povratka sa putovanja … Znači, ako razmišljate o životu u potkrovlju, obavezno uzmite u obzir ovaj element.

Na kraju, hajde da podelimo zabrinutost koju dele mnogi potencijalni stanari potkrovlja, a tiče se plafona. Naime, često je pitanje da li će plafoni biti isuviše niski ili će biti dovoljno prostora. Prvo, mnogi plafoni nisu toliko niski koliko mislite. Pored toga, možete napraviti nameštaj po meri, kako biste iskoristili maksimalnu raspoloživu visinu.

Dakle, ako nas pitate da li život u potkrovlju ima više prednosti ili nedostataka, reći ćemo vam da su prednosti neuporedivo prevagnule!

Naročito danas, u 21. veku, kada raspolažemo rešenjima za skoro sve stambene probleme. Pardon, izazove,pošto želimo da budemo u toku sa retorikom modernog doba 🙂