Evo, prođoše nam majski praznici pa nam dođe vreme da se pozabavimo i nekim poslom 😉
A kad kažemo „posao“, mi mislimo na prolećno sređivanje potkrovlja. Za početak, hajde da se dogovorimo da je ovaj blog namenjen potkrovljeljupcima koji žele i udoban i lep i, naravno, moderan dom. Verujemo da će njima biti važan, a onima koji nisu ludi za trendovima, možda tekst i ne bude značajan. Mi svakako želimo da budemo u toku sa glavnim trendovima ovog proleća i leta 2021. da bismo vam pomogli da, u vašim potkrovljima, bez trošenja velikih novaca, postignete spoj modernog, prijatnog i praktičnog. Zato i delimo sa vama sadržaj koji ćete pročitati u nastavku…

1.Održivost

Životna sredina nam je, napokon, postala bitna. Više nije dovoljno samo da neka stvar bude lepa pa da je stavimo na listu za kupovinu. Sada, makar nekima od nas, postaje važno da znamo od kojih materijala je napravljena, odakle dolazi, kako je pravljena, ko ju je napravio…

Dakle, održivost sve više postaje koncept koji više nije apstraktan i koji se sve više primenjuje (a tek smo počeli) na naš način bivanja, kupovine, i najposle, uređenja životnog prostora.

Pretvaranje vašeg potkrovlja u prostor koji diše u skladu sa zdravim načinom života, ovog proleća može biti vaš izazov broj 1, ali ne po cenu troškova zbog kojih treba da se hvatate za glavu 😊

Radi se o prostim izborima: birajte zanatske i prirodne proizvode pomešane sa recikliranim komadima koji obogaćuju životnu sredinu. Ali, vodite računa, nema vrdanja: vaša društvena i ekološka posvećenost mora biti prisutna u svakom novom komadu koji kupite.

2.Eko materijali

U skladu sa gore navedenim, ovog proleća materijali koji će najviše obitavati u svetu enterijera su prirodno kamenje (mermer, grafit) i prirodno i malo obrađeno drvo (ratan, bambus).

Koristite ove materijale u nameštaju ili u vidu ukrasnih detalja. Sve što je napravljeno ručno, vredi više u svakom pogledu, a pre svega, boljeg je kvaliteta i pokazatelj je dobrog ukusa.

3.Neki novi stil

Niti skandi, niti klasični, niti bilo koji rigidan za ovo proleće.

Takozvani stil koji se preporučuje za najprijatnije i najsvetlije prostore (dakle, za potkrovlja) jeste mešavina jednostavnog skandi, sa elegancijom japandi stila i toplim spokojem koju pružaju materijali koji pripadaju mediteranskom.

Ako se pitate kako da kombinujete boje, naš odgovor su sve nijanse povezane sa prirodom. Slobodno ih kombiujte, dobro će se slagati. Samo, naravno, budte razumni i imajte mere.

4.I staro i novo i ručno pravljeno

Trendovi iz šezdesetih se ponovo otkrivaju i uvlače se u naše domove u vidu jastuka, posteljine, tapeta, stolnjaka, tepiha…

Ako želite da se vaše potkrovlje malo šepuri novim stilom ove sezone, savetujemo vam da jedan zid oblepite nekom romantičnom tapetom. Olakšaćemo vam izbor: cvetni motivi su veoma moderni, samo budite oprezni jer mogu biti malo zamorni za oči – zato i savetujemo jedan zid kao idealnu opciju za dekorisanje.

5.Kućne biljke

U samom potkrovlju, na terasi, u hodniku zgrade ili kuće, ako živite u dupleksu, onda na stepenicama… Svuda, i doslovce svuda je dobrodošlo cveće (a ponegde i začnsko bilje), a tako će vam i ostati dok bude biljaka i dok bude potkrovlja. Šalimo se, možda dođu neka čudna vremena pa cveće izađe iz mode, ali eto, u nadi da se to neće desiti, mi vas pozivamo da uvek negujete biljke u svom potkrovlju.

Ako je prostor u vašem potkrovlju takav da ne možete da uzgajate velike biljke, onda iskoristite zidove i police za male biljke ili za puzavice.