Dnevna svetlost igra veoma značajnu ulogu u našem svakodnevnom životu i uvek je bila značajan faktor u načinu kako se odnosimo prema dizajnu i  dekoraciji prostora pod krovom.

Biramo različite izvore svetlosti za različite prostorije u našem domu, stvarajući tako odgovarajući ambijent za aktivnosti koje se u njima odvijaju. Nekada je to svetlost lampe, sveće, sijalice, a nekada nam je zaista neophodna dnevna svetlost.

Često u našem domu postoje prostorije do kojih upravo dnevna svetlost ne može nikako da dođe, a to bi bilo i više nego poželjno…

Novi VELUX svetlosni tunel donosi snagu dnevne svetlosti u oblasti koje su do sada bile lišene toga, kao što su hodnici, kupatila, garderobe, ostave.

Svetlosni tunel sprovodi svetlosne zrake sa krova i dovodi ih u vidu svetlosti do unutrašnjosti prostora. Nova tuba svetlosnog tunela ne donosi samo svetlost već i osećaj prirode u prostorijama koje do sada nisu imale takvih mogućnosti.

Prirodna svetlost unosi život u prostorije na način na koji lampa to jednostavno ne može.

Doživite promene svetlosti tokom različitih sezona i delova dana bilo gde u vašem domu sa VELUX svetlostnim tunelom.

Možete da dodate VELUX tubu za svetlosni tunel bilo gde, potrebno je samo da rastojanje između krova i plafona iznosi 6 m ili manje.

Hodnici, kuhinje, kupatila, spavaće i radne sobe – jedino ograničenje je vaša mašta!

Pogledajte kako to izgleda u toku dana

 

VELUX savitljiva i nesavitljiva tuba tunela omoućavaju fleksibilnu ugradnju.

 • Svetlosni tunel sa savitljivom tubom je idealan za situacije kada je ugao između plafona i krova previše mali za tunel sa nesavitljivom tubom.
 • Tuneli sa nesavitljivom tubom sprovode direktne sunčeve zrake jer su postavljeni tako da je plafon direktno ispod spoljašnjeg otvora.

Savitljiva ili nesavitljiva tuba?

Svetlosni tunel sa savitljivom tubom TCF
Karakteristike proizvoda:

 • Preporučuju se za rastojanja od 0.2 do 0.9 m između krova i plafona.
 • Dugačka 1 m, izuzetno reflektujuća, fleksibilna tuba prečnika 35 cm.
 • Lako se ugrađuje.
 • Lako sklapajući difuzer dolazi u kompletu sa matirajućim polikarbonatnim izolacionim okvirom.
 • Spoljašnji ram je od PVC-a a kupola može biti polikarbonatna ili akrilna.

Svetlosni tunel sa nesavitljivom tubom TCR
Karakteristike proizvoda:

 • Preporučuju se za rastojanja od 0.8 do 6 m između krova i plafona.
 • Tuba dužine 1.7 m se može produžiti uz pomoć nesavitljivog nastavka ZTR za veća rastojanja, a istovremeno obezbeđuje adekvatan nivo dnevne svetlosti koji je potreban. Isporučuje se sa 2 lakat spoja.
 • Nastavci mogu da se kombinuju i nadovezuju do 6 m dužine.
 • Nesavitljiva tuba je prečnika 35 cm.
 • Visokoreflektujući sloj u unutrašnjosti tube ima procenat refleksije od 98%.​
 • Lako sklapajući difuzer dolazi u kompletu sa matirajućim polikarbonatnim izolacionim okvirom.
 • Spoljašnji ram je od PVC-a a kupola je akrilna.

Prirodna dinamika dnevne svetlosti unosi život u vaš dom na specifičan način koji ne može da zameni obična sijalica.

Unesite prolećne zrake sunca u prostorije za koje niste to mogli ni da zamislite ili dozvolite letnjim zracima da istaknu vaš dom na najbolji način. Nisu samo sunčevi zraci jedino što ćete da doživite.

Promene vremena, smenu oblaka, pa čak i mesečevu svetlost svetlosni tunel može da reflektuje i pruži potpuno novi i jedinstveni doživljaj u vašoj potpuno novoj, “živoj” prostoriji.

Lux kalkulator

1. Lokacija
Odredite lokaciju vašeg grada klikom na mapu. Gradovi su pozicionirani u okviru više pojaseva slične geografske širine. Na mapi su obeleženi samo veći evropski gradovi.

2. Prostorija
Potrebno je definsati tip prostorije u koju želite da ugradite svetlosni tunel i ponuđene opcije su: kancelarija/radna soba, kupatilo, hodnik, stepenište, garderoba, soba za zabavu/radionica.

Nakon toga potrebno je upisati dimenzije prostorije. Zatim je važno da izaberete orijentaciju, kao i nagib krova u koji planirate da ugradite VELUX svetlosni tunel. Važni podaci za kalkulaciju su i rastojanje od površine krova do tavanice u prostoriji (+/- 0,5m) i tip krovnog pokrivača.

3. Rezultat
Lux kalkulator će vam odrediti preporučenu količinu svetlosti za prostoriju sa parametrima koje ste upisali u prethodnom koraku i preporučiti i savetovati tip svetlosnog tunela za taj konkretan slučaj uz preporučenu cenu proizvoda.

Takođe, dobićete i informaciju o količini svetlosti izraženoj u Lux-evima, Lumen-ima ili brojem sijalica od 60 W u prostoriji za različite vremenske prilike: sunčano, mestimično oblačno, oblačno.

4. Ugradnja
Rezultat možete štampati, poslati e-mailom, a takođe se možete informisati o mestima prodaje i ugradnji ovog proizvoda kao i dodatnoj opremi za VELUX svetlosni tunel.
http://www.velux.rs/privatni_korisnici/proizvodi/velux_krovni_prozori/sun_tunnels/lux_kalkulator