Svaki stil uređenja kuhinje rado će prihvatiti detalje od cigle. Šarm koji će ceo ili bar deo zida od ovog materijala dati najtoplijem delu vašeg doma možda će pasti u drugi plan samo zbog mirisa hrane koju ste tek pripremili u toj kuhinji.

Potpuno ogoljeni zid do same cigle (ukoliko vam je kuća sagrađena od nje), ili jednostavno njima dopunjeni dekor, zanimljiv je deo enterijera kuhinje. Osim njegove vizuelne privlačnosti, ima i mnoštvo benefita poput jednostavnog održavanja.

Iako je zid ovakvog tipa poprilično specifičan, i pretežno se uklapa u industrijske i retro stilove uređenja, njegova primjena je moguća i u ostalim, modernijim stilovima.

Zid od cigle je dekoracija sam po sebi pa se smatra da su na njemu suvišni dekorativni elementi poput slika ili satova, ali pozitivni primeri pokazuju kako to nije uvek slučaj

„Bezlična“ i „minimalistički uređena“ su opisi koji nikako ne važe za kuhinje uređene ciglom. Čak šta više, poigrajte se stilovima, nameštajem, bojama i rasvetom i stvorite pravu oazu u srcu svoga doma.

Kombinacija boja

Ciglu uglavnom povezujemo sa upečatljivom zemljanom nijansom crvene boje. Uz nju možete kombinovati mnoštvo boja, od izrazito tamnih za kuhinje okupane prirodnim svetlom do svetlih u prirodno tamnijim prostorijama.

Međutim, zelena boja će se uklapati u svaku kuhinju sa zidom od cigle. Najefektniji rezultat imaće zelene biljke u teglicama i vazama. U ovoj varijanti se možete poigrati biljkama jer je kuhinja idealan prostor za uzgajanje raznih začina poput bosiljka, peršuna, vlašca i brojnih drugih biljaka koje ćete moći koristiti prilikom pripreme jela.

Uz njih uvek možete kombinovati tipične ukrasne biljke zelenih listova, među kojima će puzavice doći do posebnog izražaja. Možete ih postaviti na police i kuhinjske elemente…

Crvena boja velikih i malih kućnih aparata, kao što su frižider ili multipraktik odlično će odgovarati svakom zidu od cigle. Ali ne valja preterivati sa crvenom bojom u ovakvoj kuhinji kako se ne bi stvorio kontraefekat tamne, zatvorene i skučene prostorije.

Dovoljno će biti nekoliko crvenih detalja kako bi istakli i upotpunili ciglu.

Beli kuhinjski elementi savršeno će se uklopiti uz zid od crvene cigle. Pogotovo oni visokog sjaja koji će biti savršen kontrast tamnom zidu. Međutim, ako ipak preferirate rustično uređenje doma, u kuhinju sa zidom od cigle odlično će se uklopiti i beli elementi sa starinskim dekorom čije su ručke tamnije boje.

Ako je vaša kuhinja puna prirodnog svetla ili ste pak ciglu farbali belom bojom (preporučujemo vam Wienerberger Terca listele u belim tonovima kao bolje rešenje), slobodno se upustite u uređenje sa nešto tamnijim nijansama.

Siva i tamnoplava kombinacija će odlično pristajati i crvenom i belom zidu od cigle. U ovoj varijanti odaberite plave kuhinjske ormariće, a aparati i ostala tehnika neka budu u istoj nijansi sive ili srebrne.

Time ćete postići odličan balans boja, a sunčevo svetlo će se savršeno prelamati preko sjajnih uređaja.

Drvo

Prirodni materijali poput cigle i drveta su savršeno komplementarni. Toplina materijala i njihovih boja stvara poseban osećaj u svakom domu. Kuhinju sa zidom od cigle možete oplemeniti drvenim nameštajem, ali posebno efektne će biti drvene grede.

Nije važno da li su one funkcionalne prirode, kao što su u potkrovljima, ili samo dekorativne, svakako će biti zanimljiv deo ove prostorije. Poigrajte se i pomoću nosača i napravite police na kojima možete izložiti zanimljivo posuđe, začine ili kolekciju kuvara.

Takođe, ako je vaša kuhinja dovoljno prostrana, u nju, bez obzira na stil ostatka nameštaja, možete uklopiti rustični drveni sto i okružiti ga zanimljivim stolicama modernog dizajna. Time ćete stvoriti ili savršen balans ili zanimljiv i oku prijatan kontrast.

Rasveta

U prostorijama ovakvog tipa će se najbolje uklopiti viseća rasveta. U zavisnosti od veličine prostorije, kombinujte jedan centralni i više manjih lustera koji će se prema potrebi upotpunjavati. Izgled lustera birajte prema uređenju ostatka kuhinje.

Uz moderan nameštaj odaberite zanimljivu i futurističku rasvetu, a u rustičnoj kuhinji možete se poigrati oblicima. Tako će „uradi sam“ lusteri od bakarnih lončića biti pun pogodak u kuhinji koja odiše starim šarmom.

Pripazite pri odabiru osvetljenja, kuhinje ovakvog tipa, nezavisno od uređenja, ne trpe hladni, plavičasti ton. Najbolje će rešenje biti sijalice koje pružaju toplo i oku prijatno žuto svetlo. Iznad radnih površina ugradite male lampe nalik reflektorima koje ćete uključivati prema potrebi.