O minimalističkom stilu u dekoraciji enterijera se već neko vreme priča, a i na društvenim mrežama i u časopisima namenjenim uređenju enterijera, možemo videti fotografije potkrovlja uređenih u skladu sa njim. Ne iznenađuje nas zašto je to tako: moderan je, pragmatičan, a ovo drugo se naročito odnosi na prostore koji ne raspolažu velikom kvadraturom.

Iz tog razloga smo odlučili da sa vama podelimo 5 glavnih saveta koje bi valjalo da imate u vidu ako uređujete svoje potkrovlje u minimalističkom stilu.

Par rečenica o istoriji minimalističkog stila

Poreklo ovog dekorativnog stila u današnjem svetu datira s kraja 60-ih, a kolevka mu je Njujork. Prve ideje o minimalizmu dolaze od nemačkog arhitekte Ludviga Miesa Van Der Rohea – on je bio taj koji je stvorio moto minimalističkog stila: manje je više.

Tokom svoje profesionalne karijere, opredeljivao se za univerzalnu i jednostavnu arhitekturu, a svi njegovi radovi su geometrijski, te ne sadrže bilo kakvu vrstu ukrasnog elementa.

Trenutno, minimalizam karakteriše dovođenje jednostavnosti oblika do vrhunca; čiste linije, jasni prostori i neutralne boje, kao preduslov za stvaranje harmoničnog i izbalansiranog prostora.

Kako urediti dom u minimalističkom stilu?

U nastavku ćemo vam izneti neophodne činioce minimalističkog stila. Ako ih budete pratili kao savete, sigurno ćete urediti dom besprekorno i sa ukusom.

1. Organizacija

Organizacija je jedan od prvih faktora minimalizma. Ključna je za postizanje dobrog efekta, jer iako određenu prostoriju uredite koristeći malo nameštaja i iako je vaš nameštaj svedenih linija, ukoliko raspored elemenata enterijera – a to uključuje i komade nameštaja i dekorativne detalje – nije organizovan, nećete postići minimalizam (drugim rečima, džaba smo krečili). Da biste postigli minimalizam u uređenju, ključno je da vodite računa da postoji neki redosled, da nameštaj bude raspoređen tako da prati geometrijska pravila.

2. Diskretne boje

Nerado koristimo imperativ, ali ova prilika to zahteva. Dakle, ako želite da od svog doma stvorite 100% minimalistički prostor, morate se opredeliti za diskretne boje, kako na zidovima, tako i u nameštaju i dekorativnim elementima. Uopšteno je bela boja ptotagonista i da nju obično prati crna. Treća boja koja se uključuje je siva, koja arbitrira između crne i bele, umiruje kontrast i stvara veoma elegantnu i sofisticiranu atmosferu.

3. Bez preteranog nameštaja

Već smo se dogovorili da je jednostavnost jedan od osnovnih principa minimalističkog stila. Jednostavnost,između ostalog, znači da prostor ne sme biti napunjen prekomernim nameštajem. Zašto je to tako? Pa, jednostavo, zato što ovaj stil dekoracije traži čist prostor. Zato vam savetujemo da sve prostorije uređujete tako što ćete se zapitati: u koje svrhe mi je zaista potreban ovaj komad nameštaja? Ako budete radili tako, videćete da ćete, recimo, u spavaću sobu uneti krevet, komodu, ugradni ormar i jednu lampu. I sve to, naravno, jednostavnih oblika i linija.

4. Pažljivo birajte dekorativne detalje

S obzirom da nam je jasno da minimalizam zahteva slobodan prostor i malo nameštaja, možda čak nije ni bilo potrebe da ovo naglašavamo.  Ipak, reći ćemo vam da je ovom stilu svojstveno pristutvo jednog do dva dekorativna elementa u prostoriji. Pošto se radi o malobrojnim opcijama (makar za jednu prostoriju) želeli smo da vas posavetujemo da izbor tih detalja bude mudar i pažljiv i da izaberete komade koji će nositi vaš pečat i definitivno privaličiti dovoljno pažnje da nadokandi nedostatak ukrasa u prostoru. Imajte u vidu da minimalizam u domu ne znači nužno i hladan prostor, a izbegavanje hladnoće ćete postići i zahvaljujući detaljima.
S timu vezi, lepa biljka je sjajna opcija, jer unosi životnost u prostoriju. Takođe, slika na zidu koja „ima šta da kaže“ može biti savršen izbor. No, ma koliko voleli umetnost, ne preterujte ni sa slikama, a u nastavku ćete pročitati i zašto.

5. Slobodni zidovi

Evo, trenutak je da vam saopštimo da je poslednji u nizu, ali nikako najmanje važan princip minimalističkog stila, upravo minimalno dekorisanje zidova. Zato, izbegavajte kačenje velikog broja slika, fotografija i ostalih dekorativnih detalja. Jedna slika na glavnom zidu je sasvim dovoljna, a od fotografija, najbolje se u ovaj stil uklapaju crno-bele.

Minimalizam je stil koji se savršeno prilagođava svakom tipu kuće, bez obzira na veličinu. Ako želite ovako da uredite svoje potkrovlje, samo napred! Jedino čega treba da budete svesni prilikom uređenja svog prostora su upravo ovi saveti koje smo podelili sa vama.

Izvor: https://inspirahogar.com/estilos-de-decoracion/estilo-minimalista/tips-imprescindibles-del-estilo-minimalista/