Sa terasom, sa balkonom, malo ali dobro iskorišćeno, prostrano i svetlo, renovirano, pod kosinom samo delimično … Ima domova pod krovom za sve ukuse. Ako ste dovoljno srećni da i vi živite u jednom od njih, i ako ste upravo u potrazi za inspiracijom kako da ga uredite ili renovitare, danas sa vama delimo opise 9 potkrovlja u kojima možete pronaći inspiraciju.

1. Mudro i dobro iskorišćeno potkrovlje

Kosi krovovi potkrovlja mogu smanjiti životni prostor u nekim prostorijama, tako da je dobar raspored namještaja i fiksnih elemenata ključan za praktično uređenje. Morate izbegavati velike komade nameštaja ili aparate u delovima gde je krov niži.

Ovo potkrovlje integriše kuhinju i dnevni boravak u istu prostoriju. Kuhinja je svedena, sa samo niskim kuhinjskim elementima i mermernim radnim površinama. Pod je napravljen od svetleg drveta, a za zidove su izabrane bele pločice, u belo okrečeni zidovi u kombinaciji sa sivim zidom u dnu.

2. Potkrovlje sa kupatilom pod kosinom

Ovo potkrovlje od 60m² nalazi se u Parizu, ali bi isto takvo moglo postojati i kod nas 🙂 Ono što ga izdvaja je na inteligentan način iskorišćen prostor za pravljenje kupatila. Pošto je krovni prozor upravo na delu krova gde je potkrovlje, izabran je providan materijal da odvoji kupatilo od ostalih prostorija. Iako ovo rešenje ne dozvoljava toliko privatnosti (WC je odvojen, u ovom kupatilu se nalaze je samo kada i lavabo), idealno je da se iskoristi svetlost. Uostalom, privatnost na stranu, ali ko ne želi da se kupa na mesečini?

3. Potkrovlje bez zida

Potkrovlje sa slike jedva da ima zid, pošto se skoro čitava nagnuta površina sastoji iz prozora. Ovaj tip potkrovlja dobija savršenu količinu svetlosti koja ulazi spolja, ali ga nije lako opremiti. U ovom slučaju, dizajneri su se opredelili za police u ćošku pod kosinom, a nameštaj za sedenje je improovizacija “dušeka” na podu sa jastucima koji prave krevet. Tako je stvoren udoban prostor koji poziva na opuštanje. Takođe, u ovakvim slučajevima bi, zbog svoje visine, dobro došao i neki lazy bag.

4. Potkrovlje pregrađeno staklom

Ovo potkrovlje nas je oduševilo zato što je iskorišćena sva svetlost prostorija (a vlasnik se i setio da napravi baštu u njemu). Umesto odvajanja prostorija neprozirnim zidom, odabrana je staklena pregrada koja ipak omogućava određenu privatnost. Jasno je da se ovakva maštarija može sprovesti u delo samo u potkrovljima koja raspolažu velikom površinom, no ako je to upravo vaš slučaj, ovakvo uređenje je sjajna ideja.

5. Prostrani loft s terasom

Imati loft od  od 140m² je luksuz. Još ako živite u renoviranoj staroj zgradi, onda vaš dom postaje kandidat za časopis. Loft koji smo odlučili da podelimo sa vama je prostran i skoro sve prostorije su integrisane u jednu. Pored terase na kojoj mora da je pravi zen provoditi vreme, neutralni tonovi, prirodno drvo i neprevaziđena fotelja Eames Lounge jasno ukazuju da vlasnik ovog lofta zaista zna da uživa.

6. Malo potkrovlje u kojem ne fali nijedan detalj

Za razliku od prethodnog, prostor koji ćete videti u nastavku veoma je mali, ali uopšte ne deluje tako. Mudar izbor nameštaja (vrlo mali broj komada i koji su istovremeno malih dimenzija), veliki krovni prozori i dekorativni detalji čine ga potkrovljem dostojnim časopisa, uprkos svojoj kvadraturi od samo 45m².

7. Tavan koji koristi prednosti konstrukcijskih elemenata

Ovaj tavan je renoviran u zgradi jednog starog umetničkog kvarta u Francuskoj, no kreativnost prilikom uređenja enterijera nećemo pripisati isključivo okruženju. Jer, renoviran je tako da se ideje mogu primeniti u bilo kom starom tavanu: iskorišćeni su stari podovi koji su prvobitno i bili tu, kao i grede – naravno, za ovu priliku su adekvatno tretirani – i dodata su pojačanja za konstrukciju. Bez sumnje, dobra primena ovih jedinstvenih elemenata je ključ lepote i origonalnosti ovog doma, mada moramo da primetimo i da se jednostavan i funkcionalan nameštaj savršeno uklapa u enterijer.

8. Dupleks inspirisan tradicionalnim japanskim stilom

Nas je ovaj londonski dupleks oduševio! Sa namerom da odaju poštu japanskom nasleđu vlasnika prostora, mnogi zidovi su pokriveni arakabe tehnikom, koja je vrlo prisutna u tradicionalnim japanskim domovima. Potkrovlje obiluje svetlošću koja obasjava čitavu površinu: dnevnu sobu, kuhinju i trpezariju. Iako dekorativni elementi kao što su cigle, furuna i drveni sto, mogu ukazivati na industrijski stil, potkrovlje je suštinski u potpunosti uređeno u skladu sa vabi-sabi filozofijom.

9. Minimalizam sa primesom industrijskog dizajna u potkrovlju

Da nije par detalja, kao što su slike i ćup, ovo potkrovlje bi bilo savršen primer minimalizma. Jedino čega ima na pretek u ovom domu je svetlost. Nama se dopao način na koji su iskombinovna dva stila, i zato delimo ovu fotografiju sa vama. Možda će neke među vama podstaći da razmišljate u pravcu poigravanja sa stilovima.

Šta mislite o ovim potkrovljima? Nadam se da vam se neko od njih svidelo i inspirisalo da unesete neku promenu u svoj dom.

Izvor: https://proyectos.habitissimo.es/proyecto/10-aticos-de-revista