Odlučili ste da iskoristite lep dan i da očistite svoje potkrovlje od poda do plafona, ili bolje rečeno, do krova. No, ne želite da udišete sve te opasne hemikalije koje osim što štete vama, uništavaju i vaš nameštaj. Ako je to slučaj, imate dve opcije: da odete u najbližu drogeriju i ostavite ogromnu sumu novca na ekološka sredstva za čišćenje, ili da se upustite u sopstveni projekt. Šta god da odlučite, mi se slažemo, ali ćemo ovaj članak posvetiti svima koji biraju drugu opciju.

Hajde da počnemo…

Sredstvo za čišćenje prozora

Da biste napravili efikasno sredstvo za čišćenje prozora, pomešajte jednu šolju alkoholnog sirćeta sa tri šolje vrele vode i sve to promućkajte. U ovom trenutku sredstvo je već spremljeno, ali ako ne želite da se sirće previše oseća, dodajte nekoliko kapi limuna ili limete.

Još jedno efikasno sredstvo za čišćenje prozora dobićete mešanjem dve šolje vode, tri supene kašike belog sirćeta i pola kašičice tečnog deterdženta. Sve ovo dobro promućkajte i sipajte u boce sprej pumpicom i dobićete sredstvo za čišćenje prozora bez ikakvih troškova.

Višenamensko sredstvo za čišćenje i dezinfekciju

Zašto ne biste, umesto da koristite nekoliko sredstava za čišćenje kupatila i kuhinja, svoje potkrovlje očistili samo jednim preparatom i to iz kućne radinosti, onim koji ste sami napravili?
Verujte da je lako i jednostavno: trebaju vam samo soda bikarbona, alkoholno sirće i eterično ulje po izboru.

Sve što treba da uradite je da u bocu sa sprej pumpicom stavite dve šoljice vode i dve šoljice alkoholnog sirćeta. Tome dodajte i kašiku eteričnog ulja po želji i smesu promućkajte. Ovim domaćim sredstvom možete dezinfkovati sve površine u vašem potkrovlju.

Ako dodate i sodu bikarbonu, dobićete gustu smesu koja je sjajna za čišćenje kuhinje i kupatila. Ovo sredstvo, osim što učinkovito čisti mrlje, takođe uklanja i kamenac. Ako imate problema s tvrdokornim kamencem, natopite smesom zahvaćena mesta i pustite da deluje nekoliko sati. Nakon toga, sve istrljajte žičanim sunđerom, ali pritom pripazite na jačinu trljanja kako ne biste oštetili tretirano područje.

Miris alkoholnog sirćeta brzo će ispariti i posle njega će ostati predivan miris eteričnog ulja koje ste sami izabrali. Ako niste ljubitelji sirćeta, slobodno ga zamenite limunovim sokom koji će delovati na sličan način.

Sredstvo za čišćenje drvenih površina

Za čišćenje drvenih greda i ostalog drvenog nameštaja u vašem potkrovlju, odaberite maslinovo ulje. Četvrtinu šoljice ulja pomešajte s nekoliko kapi jabukovog sirćeta i time, bez straha od oštećivanja, možete tretirati sve drvene površine. Sirće će ukloniti sve nečistoće, a maslinovo ulje će zaštiti vaše grede i ostali drveni nameštaj od oštećivanja.

Ako imate mogućnost da sredite terasu, znajte da nećete zažaliti ni vremena ni novca, jer je ovaj deo potkrovlja stanarima iz više razloga važan, a sve njih možemo svesti na estetiku i funkcionalnost. Što se estetike tiče, upriličite atmosferu i stil tako da vam se dopada: chill out, rustični, industrijski stil… Kada je u pitanju funkcionalnost, suncobrani ili tende će vam biti više nego neophodni, bilo da vas zaštite od vetra i sunca, bilo ok kiše.  Ako želite da od dela terase napravite dodatni prostor za odlaganje, samo napred! Jedino o čemu morate voditi računa je da materijal bude otporan na spoljašnje uslove.

Sigurni smo da i vi imate poneki eko trik u rukavu. Podelite ga sa svima nama u komentarima!