Ovo malo potkrovlje na dva nivoa u Švedskoj sasvim je pametno i funkcionalno opremljeno. U donjem delu nailazimo na kuhinju, trpezariju i dnevni boravak, prostorije koje su tako opremljene da pozivaju na okupljanje, druženje, i uopšte, na malo bržu kućnu dinamiku.

Na spratu nas čekaju intimna dnevna soba i spavaća soba koje su zaštićene od očiju onih koji dolaze ukućanima u posetu ili su, jednostavno, izolovane da bi se pojedinac mogao malo osamiti kada mu je potrebno da bude u kontaktu samo sa sobom.

Ovo potrkovlje nema bog-zna-kakvu površinu. Raspolaže sa ukupno 62 m², ali je praktičan raspored prostorija i mudar izbor nameštaja učinio da ovaj dupleks u potkrovlju deluje mnogo veće nego što jeste.

Što se nas tiče, verujemo da izolacija ovog potkrovlja nije upitna tema, ako ni zbog čega drugog, a to zato što o Šveđanima kruži priča da mnogo vode računa o sigurnosti, udobnosti i bezbednosti doma. A izolacija vam je, za ostvarivanje ovih kriterijuma, uslov bez koga se ne može.

Svetlost, kao drugi bitan faktor zdravog i kvalitetnog života, raskošno ulazi u potkrovlje na oba nivoa, a ta prirodna svetlost je podržana izborom boja nameštaja, podova, zidova… Primetićete da prostorom dominiraju bela i neutralni svetli tonovi. Ovakav izbor nas ne iznenađuje, budući da je jedna od odlika skandinavskog stila upravo izbor svetlih i neutralnih boja. To ne znači da prostor treba da bude dosadan. Naprotiv, u konkretno ovom primeru, tapete i slike su razbile monotoniju zidova, a da nijednim detaljem nisu “ugrozile” imperativ nenametljivosti i diskretnosti.

Što se tiče nešto intenzivnijih boja, ne kažemo da nisu prisutne! 😊 Jer jesu. No, njihovo prisustvo se svodi na tekstile i dekorativne detalje i zaista se može podvesti pod onih 10% iz opšte poznatog pravila dekoracije: 60-30-10.

Sve u svemu, nama se ovaj dupleks izuzetno dopao. Učinilo nam se da zadovoljava sve kriterijume enterijera u potkrovlju kakvom težimo, pa smo zato i odlučili da podelimo ovaj primer s vama. Ko zna, možda će vam nešto posebno privući pažnju, inspirisati vas i dati vam ideju kako da uredite svoj kutak pod krovom 😊

Izvor: Mansarda pe Doua Nivele in 62