Pored toga što je svetlost preduslov za život, ona predstavlja i jedan od glavnih faktora prijatnosti, ugodnosti i lepote prostora.

Sve prostorije, bez izuzetka, blagoslovene su ako imaju dovoljno svetlosti, ali je dnevnom boravku ovaj kvalitet možda najpotrebniji.

Ako mislite da dnevnoj sobi u vašem potkrovlju treba pomoći da bude svetlija, evo naših predloga kako da to postignete.

1.Otvorite terasu

To je jedna od reformi koje se najčešće daju odlične rezultate. Koji je cilj ovog zahvata? Dobije se prostor, ali i dodatna svetlost. Taj prostor se može iskoristiti za trpezariju, kao kutak za čitanje ili radni prostor – usotalom, dobro dođe za svaku aktivnost koja zahteva više prirodnog svetla. Sada samo treba da naručite staklenu kućicu i uredite novi prostor.

2.Neka svetlost cirkuliše kao vazduh

Dnevne sobe sa malo prirodnog svetla takve su iz nekoliko razloga: imaju male prozore, okrenute su ka severu, gledaju na unutrašnje dvorište, pored njih je dosta visoka zgrada… Ako je vaša dnevna soba pravi odraz bilo kog od ovih slučajeva, rešenje je da je otvorite ka drugim, susednim prostorijama koje su svetlije. Ako se pitate kako ćete to učiniti, pa tako što ćete ugraditi staklena vrata koja omogućavaju slobodan protok svetlosti.

3.Izaberite adekvatne boje za krečenje

Dakle, birajte svetle boje i to po principu: što je boja svetlija, to će više svetlosti reflektovati. Predlažemo belu, bež, krem, i druge prirodne boje. Naravno, možete izabrati i neku pastelnu, ali vodite računa kolika će joj biti zasićenost.

4.Otvorite krvone prozore

Prozori su glavni izvor svetlosti u dnevnoj sobi, pa je važno da, ako postojeći ne propuštaju dovoljno svetlosti, napravite nove.

5.Zastaklite plafon

Ovo rešenje će vam provereno doneti željene rezulate, samo je važno da imate u vidu koliko svetlosti možete da podnesete i da li će vam vaše potkrovlje delovati kao izlog ili kao dom 😊

6.Opremite potkrovlje lakim nameštajem

Pored svetlih boja, dobro je da nameštaj bude jednostavnih linija i da deluje vizuelno lako.Svaki masivan komad će dodatno opteretiti prosto i učiniti ga težim i mračnijim.

7.Birajte svetle podove

Ako se o svetle boje na zidovima i o nameštaj odbija više svetlosti, zašto ne bi važilo isto pravilo i za pod?! Zato, izaberite drvene ili kamene podove u svetlim tonovima. Ako je pod vaše dnevne sobe u potkrovlju taman i trenutno ne želite da ga menjate, prekrijte ga belim tepihom koji „hvata“ svu svetlost koja dolazi kroz prozor.

8.Ofarbajte grede u belu boju

Ako ste odlučili da ostavite drvene grede koje su bile na plafonu kako biste potkrovlju dozvolili više šarma, imajte u vidu da će tamna boja samo ubiti svetlost. Zato, belu farbu u ruke i, dok ih budete farbali, posmatrajte kako vam se pred očima dešava magija.

9.Ukrasite prostor staklenim detaljima

Staklo propušta svetlost, pa je zato dobar ukrasni resurs u prostorijama sa malo svetlosti. Koristite ga u svojoj dnevnoj sobi u vazama, svećnjacima ili slikama i stvarajte različite tačke svetlosti na stočiću, podu, zidu…

Svila i somot donose svetlost. Izaberite ove materijale za jastučiće za sofe i za prekrivače. Što se tiče boja, nagnite se ka senfu, okeru i narandžastoj. Ove će vam boje biti kao mali zraci sunčeve svetlosti koji će pojačati svetlost u dnevnoj sobi, posebno ako ste izabrali belu za krečenje zidova.