Napraviti idealnu spavaću sobu u potkrovlju nije lak posao. S druge strane, pretvoriti mračni prostor u potkrovlju u svetlu i prijatnu sobu za odmor i spavanje i nije tako težak zadatak. Sad ćete pomisliti da su ova dva iskaza u suprotnosti, ali pre nego što ih poglasite paradoksalnim, dozvolite da razjasnimo:

Kada dođe do zadatka zvanog „napravi spavaću u potkrovlju“, svi se uhvatimo za glavu i pomislimo na sve te silne prepreke koje se nalaze, bukvalno, od poda do plafona.

Ali, kada nas pusti glavobolja, skapiramo da te prepreke i nisu nepremostive i da se suštinski radi o našoj sposobnosti (ili o sposobnosti dekoratera) da iskoristi potencijal svetlosti, prostora i oblika potrkovlja.

Mi bismo da vam malo olakšamo posao, pa ćemo zato sa vama podeliti par trikova i nekoliko fotografija, a vi ćete kasnije pustiti mašti na volju i svoje sobe u potkrovlju urediti onako kako volite.

Prvo, važno je da razumete da u potkrovljima važi pravilo „manje je više“. To vam u prevodu znači da je dovoljno da sobu ukrasite nekim upečatljivim fotomuralom ili nekom tapetom koja će uneti poseban šarm, a neće opteretiti prostor. Takođe, to može značiti da ćete, baš u ovoj sobi, napraviti kutak za čitanje i u te svrhe, baš ispod krovnog prozora, postaviti fotelju o kojoj ste sanjali.

Zatim, bitno je da se setite koliko je važno da prostor bude svrsishodan, pa ćemo vam samo skrenuti pažnju na značaj garderobera po meri, i uopšte, ormara i komoda koji će se uklapati u specifičan prostor.

Takođe,  podsetićemo vas da je ponekad sasvim dovoljno da prostor ima svetla, pa ako vam to prilike dozvoljavaju, ugradite što više krovnih prozora. Doduše, mogli biste da maštate i o krovnoj kućici i da tu maštu pretvorite u stvarnost 😊

U nastavku ćemo podeliti sa vama fotografije koje će vam sigurno poslužiti kao inspiracija za uređenje vaših spavaćih soba, a pre nego što to učinimo, podsetićemo vas da nema lepe dekoracije bez dobre izolacije! Zato, pobrinite se da i taj uslov bude ispunjen 😊

Izvor: Decoratedlife