U srcu Pirineja, jedan mladi bračni par sa detetom pronašao je ovaj stan u potkrovlju u koji su se odmah zaljubili – što bi se reklo, bila je to ljubav na prvi pogled.
Pošto je u pitanju vikendica, koriste je za skijanje i opuštanje vikendom.

Hajde da pogledamo kako  je dizajnerka enterijera, Karolina Huanes, uspela da osmisli ovaj divan enterijer.

Sve je počelo sa idejom da se, u ne baš prostran stan unese atmosfera planinske vikendice. Zato je centralni deo kuće dnevni boravak. Suštinski, društvenu zonu čine dnevni boravak, trpezarija i kuhinja, a dizajnerka je iskoristila svaki kvadratni centimetar tako što je integrisala sve fukcionlane zone u jednu veliku prostoriju.

Pre ove adaptacije nameštaj za sedenje je bio na mestu gde se sada nalazi kamin, ali dizajnerka je odlučila da mu promeni mesto. Smestila je ugaonu garnituru ispod prozora pa sve do balkona kako bi bila bliže prirodnom svetlu, ali i da bi prelaz između područja bio što diskretniji i prijatniji za oko. Osim toga, garnitura za sedenje se razvlači i omogućava da ponekad gosti na njoj prespavaju, a sami ugao garniture ima dosta prostora za odlaganje jastuka i posteljine.

Svetlost je bila najveći izazov za dizajnerku. Taj izazov je rešila tako što je čitav zid koji se otvara prema balkonu sada pretvorila u prozor i vrata. Cilj je bio očigledan: da u unutrašnjost potkrovlja uđe što više prirodne svetlosti.

Budući da je nijansa borovog drveta koja toplo obavija čitavo potkrovlje prilično tamna za dekoraciju, dizajnerka je odabrala da nameštaj za sedenje i tepih budu u svetloj, krem boji, a svaki zid je okrečen u belu boju radi postizanja kontrasta i reflektovanja svetlosti.

Osim toga, garnitura za sedenje  u obliku slova L gleda prema spoljašnjosti, tako da mlada porodica može da uživa u pogledu. Doduše, ovaj potez je dobro poslužio i za stvaranje vizuelne razlike između dnevne sobe i kuhinje.

U kuhinji su svi uređaji skriveni od pogleda i integrisani u drvena kućišta nameštaja u nijansi vrlo sličnoj boji greda. Ugradni frižider je, rekli bismo, bio pravi pogodak za dobijanje topline u prostoru. To i vama preporučujemo ako vam je cilj da kuhinja u vašem potkrovlju deluje toplo.

Parket je izrađen od svetlog hrasta i s razlogom je izabran baš ovakav. Razlog je da ublaži i umiri veoma tamnu nijansu drveta na plafonu i na zidovima.

Ista lepeza boja zadržana je i u spavaćim sobama, sa belim zidovima, tamnim borom, tekstilom u prirodnim tonovima i sa veselim crvenim akcentima.

Glavna spavaća soba ima veliki prozor koji propušta mnogo prirodne svetlosti u unutrašnjost, ali i predivan pogled. Da bi se iskoristio maksimum prostora, ormar je napravljen po meri  i tačno sledi liniju plafona. Izuzetna ideja koja zaslužuje da bude “ukradena” u uređenju bilo kog potkrovlja.

Izvor: Jurnal de Design Interior