Kada pričamo o malim prostorima, složićemo se da potkrovlja nisu nikakav izuzetak: ima malih stanova na svakom spratu, kao i malih prostorija – bez obzira na sveukupnu kvadraturu stana.
Ipak, nama će i danas u fokusu biti potkrovlja, i to maleni dnevni boravci u njima.
Preciznije, napravićemo osvrt na ono što se sme i na ono što se ne sme primenjivati u dnevnim boravcima potkrovlja koji se ne mogu pohvaliti kvadraturom.
Iz praktičnih razloga, danas sa vama delimo 4 „da“ i 4 „ne“ malih dnevnih soba. Počinjemo!

Veliko DA za:

1. Nameštaj po meri

Jedna od glavnih prednosti nameštaja po meri u odnosu na standardni nameštaj je činjenica da ćete bolje iskoristiti raspoloživi prostor. Bilo da se radi o nameštaju za dnevnu sobu koji ide od zida do zida, sofi po meri ili komadu koji pokriva onaj zahtevni kutak ispod spuštenog plafona, ova vrsta nameštaja će vam vratiti sav uloženi trud. Pored iskoristivosti prostora, prednost nameštaja po meri je taj što će se prilagoditi vašim potrebama. Treći, ne i najmanje važan plus je taj što s ovakvim nameštajem svaki detalj birate upravo vi.

2. Materijale koji unose toplinu

Zamka u koju se upada kada se oprema mala dnevna soba može biti ta da prostorija deluje pomalo hladno ako u njoj vlada vrlo svetla paleta boja. Zbog toga je važno koristiti materijale koji će doneti toplinu. Dakle, drvo i prirodna vlakna će biti vaši veliki saveznici da to postignete. Ne moramo preterivati, dovoljan je stočić za kafu i neke drvene police, kao i tepih ili ukrasi od prirodnih vlakana, i već smo u naše potkrovlje uneli toplinu života.

3. Jednobojne elemente dekoracije

Zato što je jedan od imperativa prilikom uređenja male sobe izbegavanje vizuelne buke, a višak pritnova, šara i intenzivnih boja može biti kontraproduktivan. Zato je bolje birati jednobojne jastuke, zavese, tepihe i ostale komade. Da rezmiramo, nemojte zloupotrebljavati šare i mnoštvo boja.

4. Svetlost koja život znači

Ovo „DA“ većini stanara potkrovlja ide na ruku jer svetlosti nam često bude dovoljno. Jedino o čemu treba voditi računa je da nas ta svetlost ne preplavi, ali za takve slučajeve imamo  roletne u slučaju krovnih prozora, a zavese ako imate klasične prozore.

Veliko NE za:

1. Preveliki broj stvari

Bez zamke da će stil prerasti u minimalizam, važno je da ne zatrpate prostor s previše nameštaja i predmeta. Zbog toga je bolje postaviti jednu sofu nego nekoliko i sa velikom pažnjom izabrati svaki od komada koji će ukrašavati vaš dnevni boravak. Takođe, gledajte da linije nameštaja budu svedene i neopterećujuće, naročito ako u potkrovlju imate grede, kosine i ostale arhitektonske specifičnosti.

2. Preopterećenost zidova

Nastavljamo sa pravilom: pusti prostor da diše koji se takođe odnosi na zidove. Zidove potkrovlja posebno! Imajte u vidu da kosine već obave pola posla, ako još opteretimo zidove koji mogu da ponesu neki detalj, napravićemo vizuelnu buku (a možda i zbrku). Zato je bolje izabrati veliku, veoma dekorativnu sliku nego nekoliko koje previše ispunjavaju prostor i stvaraju pomalo opresivan osećaj.

3. Nered

Nered je jedan od najvećih problema u malim prostorima. Kod njih je nered mnogo upadljiviji i može učiniti da dekoracija izgubi svu snagu.Zato birajte nameštaj sa vratima koja sprečavaju da se vidi unutrašnjost polica.

4. Težak nameštaj

Bežite od nameštaja od tamnog drveta, on čini da prostor deluje manje. Isto važi i za presvlake sofa. Uvek birajte svetlo drvo i svetle boje. Takođe, vizuelno izbegavajte veoma teške stolove za kafu. Bolje sa nogarima i ako je moguće s površinom od stakla.