Spavaća soba u potkrovlju je pun pogodak iz mnogo razloga: mir, izolacija, ptijatnost, kontrolisana svetlost… Treba li da nabrajamo dalje? Jedino šta je bolje od spavaće sobe u potkrovlju, ako nas pitate, je spavaća soba koja prijatno miriše. Naime, soba sa prijatnom aromom može značajno poboljšati kvalitet našeg odmora. Nema ništa prijatnije od ulaska u sobu sa predivnim mirisom nakon dugog dana. Međutim, održavanje svežeg ambijenta sa dobrim mirisom nije samo prskanje osveživača vazduha, već usvajanje navika i korišćenje prirodnih elemenata koji pomažu u održavanju prijatne i opuštajuće arome. U nastavku ćemo vam predstaviti 5 nepogrešivih trikova koje možete primenjivati bez mnogo napora. Ako budete pratili ove savete, vaša spavaća soba će uvek divno mirisati.

1.DOBRA VENTILACIJA JE BITNA

Kada spavaća soba nije dobro provetrena, vazduh može akumulirati čestice prašine i vlage, stvarajući okruženje pogodno za rast plesni i grinja. Pored toga, neprijatni mirisi se mogu razviti tokom vremena, tako da je od vitalnog značaja da otvorite prozore tokom dana na najmanje 10 do 15 minuta da biste održali svež vazduh, smanjili zagušenje, regulisali temperaturu u spavaćoj sobi.

2.ČIŠĆENJE PRAŠINE I ELIMINISANJE LOŠIH MIRISA

Redovno perite posteljinu, zavese i tepihe, jer mogu da zarobe prašinu i neprijatne mirise. Često usisavajte i brišite prostoriju da biste uklonili čestice koje mogu izazvati mirise. Važno je koristiti odgovarajuća sredstva za čišćenje za svaku vrstu površine, obraćajući posebnu pažnju na ona područja koja često zanemarujemo, kao što su vrhovi ormara ili police koje nam nisu na dohvat ruke. Ne zaboravite, takođe, da redovno praznite kantu za smeće, bilo da je imate u samoj spavaćoj sobi ili u kupatilu, u slučaju da je imate sa direktnim pristupom prostoriji.

3.REDOVNO MENJAJTE POSTELJINU

Prema rečima stručnjaka, morate redovno menjati čaršave. Konkretno, u izjavama za Bi-Bi-Si, dr Lindzi Brauning, registrovani psiholog, neuronaučnik i stručnjak za spavanje, objasnila je da bi posteljinu trebalo da menjamo jednom nedeljno ili najviše svake dve nedelje. Ovo se odnosi na svu posteljinu, od čaršava do jastučnica i jorgana. Na ovaj način će se eliminisati nakupljeni mirisi, prašina i grinje. Slično tome, moraćete da ih redovno protresete i provetravate da biste ih osvežili. Koristite deterdžente sa blagim mirisom, izbegavajući višak omekšivača.

  1. KORISTITE AROMATERAPIJU

Mirisne sveće su funkcionalno i dekorativno rešenje koje treba imati na umu u spavaćoj sobi. Na komodi ili noćnom ormariću napraviće ambijent koji je pogodan za odmor. Možete odabrati sveće sa prirodnim esencijalnim uljima kao što su vanila, sandalovina ili jasmin, ili sa osvežavajućim voćnim aromama kako biste stvorili osvežavajuću i prijatnu atmosferu. Naravno, sveće nisu jedini način da od sobe napravite mirisnu oazu. Ako volite eterična ulja, imate sjaset mirisa pa birajte, a budući da su dosta postojana, možete ih koristiti i kao osveživače garderobera ili pak napraviti mist sa vodom i nežno poprskati jastučnice i sveže opranu posteljinu.

  1. BILJKE,OPCIJA KOJA UVEK DOLAZI U OBZIR

Dobro je poznato da biljke imaju moć da prečiste vazduh apsorbujući ugljen-dioksid i oslobađajući kiseonik. Ako dobro izaberete, to će biti i lep i veoma funkcionalan ukras. Vrste poput lavande ili jasmina pomažu u stvaranju opuštajuće atmosfere koju želimo u svakoj spavaćoj sobi. Naravno, uzmite u obzir njihova specifična svojstva i zahteve za određenom količinom svetlosti i održavanja.