Evo leta, a sa njim nam stižu i visoke temperature.

Od svih stambenih prostora, potvrđujemo da na potkrovlja najviše utiču vremenski uslovi, a stanari potkrovlja najviše osećaju posledice tog uticaja.

E, sada, dobra stvar je u tome što možemo smanjiti uticaj spoljašnjih uslova, ukoliko se pobrinemo da naš životni prostor bude kvalitetno uređen i opremljen.

Kada ovo izjavljujemo, naravno da mislimo na dobru izolaciju potkrovlja, ali takođe mislimo i na sitnije pripreme, kao što je prisustvo klima uređaja u domu.

Jasno nam je da je klima uređaj u potkrovlju zaista poželjan, da ne kažemo neophodan, ali takođe treba da znamo da nije dovoljno samo imati ga, i kada stignu vrućine, uključivati ga.

A evo šta je potrebno da uradite pre nego što pustite svoj klima uređaj ovog leta i zadate mu komandu da hladi vaše poktrovlje:

1. Očistite filtere

To je prvo što treba da uradite pre nego što pritisnete “start”. Preporučena učestalost bila bi pri svakoj promeni sezone (proleće / leto i jesen / zima), iako je sasvim prihvatljivo i da ih čistite jednom godišnje. Glavni razlog je taj što u filterima postoji mnogo bakterija i mikroorganizama koji mogu izazvati alergije ili respiratorne probleme. Osim toga, sva prljavština koja se nakupila tokom previše meseci uzrokuje da, kada uključite uređaj, osetite loše mirise.

Pored navedenog, čišćenje filtera uzrokuje smanjenje potrošnje energije između 5% i 15%, a to, složićete se, nije malo.

2. Proverite ima li propuštanja rashladnog gasa

Da bi klima uređaj radio ispravno, ne sme biti propuštanja rashladnog gasa. Ako uočite da postoji curenje, morate ga popraviti. Najbolje je da nazovete profesionalca jer je upravo gubitak gasa jedna od najčešćih “bolesti” prisutne kod ove vrste opreme.

3. Čistite ventilatore

Bilo da se nalaze u dvorištu, na krovu ili na balkonu, ventilatori koji su na otvorenom (spoljašnji ventilatori) moraju biti čisti i neoštećeni. Ako želite da ih osposobite za funkcionisanje, angažujte profesionalca da temeljno očisti cevi i da proveri da nema pukotina, ili kakvih drugih oštećenja.

4. Proverite daljinski upravljač

Znamo, zvuči kao banalan savet, ali verujte nam na reč, dešava se da ne obratimo pažnju na bateriju u daljinskom, pre nego što ga upotrebimo po prvi put u sezoni. A baterija k’o baterija, ume da izlapi i da nas, bez osnova, uplaši da nešto sa uređajem nije u redu.

Takođe, želimo da podelimo da vama nekoliko saveta koji nemaju veze isključivo sa klima uređajima, ali vam svakako mogu pomoći da postignete i održavate optimalnu temperaturu u svom potkrovlju:

Ne propuštajte priliku da provetrite kuću kada napolju osveži.

Najbolje vreme za to je noću ili rano, baš rano u zoru. Provetravajte kuću tokom dana, kada se toplota još više podiže.

Proverite kvalitet prozora i vrata. Na primer, ako imate dobro izolovane prozore, možete uštedeti i do 40% na računu za struju. To je logično, jer vaš klima uređaj će raditi bolje jer će mu biti mnogo lakše da ohladi prostor koji ne gubi hladnoću.

Ne podešavajte uređaj na temperaturu nižu od 24ºC. Zapamtite da ćete za svaki smanjeni stepen, povećati potrošnju električne energije za 7%.

I za kraj, pijte dosta tečnosti i pomažite sebi da se, kroz znojenje, rashlađujete. Kada kažemo tečnosti, prvensveno mislimo na vodu, čajeve bez šećera i blagu limunadu – ostalo po vašem izboru 🙂