Popnete se na tavan svoje kuće, odlučite da ga adaptirate za život, i šta prvo pomislite?

Pa, recimo, pomislite da visina plafona, barem ne ujednačena, obično nije njihova jaka strana. Ali mi im taj nedostatak opraštamo, jer volimo ambijent koji baš ti plafoni stvaraju: intiman, topao, srdačan. Možda nisu najzahvalniji prostor kada opremamo spavaće, dnevne sobe ili kupatila, ali ako pronađemo prava rešenja, a u skladu sa našom maštom, postaju asocijacija na sobe iz bajki, časopisa, ili holivudskih filmova.

Zato dekorateri i dizajneri enterijera uspevaju da izvuku maksimum iz njih, i zato, između ostalog, traže načine da kose plafone predstave kao adut, a ne kao nedostatak. U tome neretko uspevaju, a mi ćemo danas sa vama podeliti uspešne primere potkrovlja, odnosno adaptiranih tavana, čiji su plafoni simbol toplog i prijatnog ambijenta – pogađate, zato što su pravljeni od drveta!

Pored toga što je dominantan materijal drvo, neretko izbor boja pada na belu. Razloga za to je nekoliko, a glavni je taj što bela čini prostor vizuelno većim.

Važno je umeti rasporediti nameštaj tako da svi niski elementi zauzimaju zone koje se nalaze pod kosinom.

Nameštaj po meri je još jedan od velikih i proverenih saveznika svakog potkrovlja. Logično je, jer pored toga što na taj način svaki vlasnik kreira prostor po svom ukusu, zahvaljujući ovakvom opremanju prostor potkrovlja je maksimalno iskorišćen.

Ako volite rustični stil, drveni plafoni, sa gredama ili bez njih, pomoći će vam da u svom potkrovlju upravo takav stil i stvorite.

Ako sređujete svoju planinsku kolibu ili vikendicu, razmislite o kupatliu u kome je drvo najzastupljeniji materijal.

Ukoliko želite da od spavaće sobe napravite bajkovitu prostoriju, bilo da pravite bajke za odrasle ili za decu, ne zanemarujte značaj drveta u potkrovlju.

Da zaključimo:

Ako imate kuću i želite da preuredite tavan i od njega napravite prostor za život, nećete pogrešiti ako ga budete uredili u rustičnom stilu, ostavljajući grede vidljive. Da biste dodali još više topline, možete pokriti lamperijom ostatak krova. I zapamtite, ako je prostor veoma mali, što je drvo svetlije, to će atmosfera biti prijatnija.
Ako budete doneli odluku da drvo kombinujete sa neutralnim bojama, sigurno nećete pogrešiti, ali takođe se možete odlučiti  i za kombinacije sa nebesko plavom, lila, žutom… ili bilo kojom pastelnom bojom kako biste dobili opušten i smiren prostor.
Izlizani i zastareli efekat je totalni hit ovih godina, a kada je u pitanju drvo, ovaj stil se uklapa kao nijedan drugi.

Nevezano za sve ove savete, ako odlučite da eksperimentišete u svom potkrovlju i da sa drvenim plafonom kombinujete neke druge materijale i moderne stilove, samo napred! Drvo će svakako prostoru dati i lepotu i toplinnu koju svaki dom zaslužuje.

Izvor: El Mueble