Prođoše prijemni ispiti! Liste su napokon objavljene i vi ste, hvala bogu, iznad crte. Radujete se svom uspehu, jedva čekate da dobijete indeks, overite sve što se overiti može i da napokon odahnete! Ali, taman kad pomislite na predah, onaj crvić u glavi vas pita: „a gde misliš spavati“. Stvarno, gde, pitamo vas i mi. Sigurni smo da ćete do oktobra naći prostor koji vam savršeno odgovara, ali da se ne biste u tom prostoru osećali kao Alisa u zemlji čuda, podelićemo sa vama nekoliko saveta koji će vam, verujte nam na reč, dobro doći.

Potkrovlja su, iz nekoliko razloga, uključujući i ekonomske, veoma povoljna opcija svim studentima koji odlaze od kuće i započinju svoj novi život  – život podstanara. Takođe, iz nekoliko razloga, deliti prostor sa nekim je i lakše i lepše. Ali, kako život nije samo miris cveća i cvrkut ptica, tako vam to pravilo važi i za zajednički život sa cimerima u stanu u koji ulazite kao podstanari. Da bismo vam pomogli da izbegnete te manje lepe i nimali dražesne aspekte zajedničkog podstanarskog života, danas sa vama delimo XX saveta.

1. Izmerite dimenzije svoje sobe

Uradite ovo  pre nego što počnete da trošite novac na kupovinu nameštaja. Naročito ako je vaša spavaća soba mala ili ako niste sigurni da li vam je neki komad nameštaja potreban ili ne. I ne zaboravite da uzmete u obzir prostor koji zauzimaju vrata kada se otvore.

2. Kupite višenamenski i praktičan nameštaj

Krevet-kanape je savršen izbor jer će poslužiti kao dodatni prostor za odlaganje i neće zauzimati dodatni prostor za skladištenje. A ako kupujete sto, gledajte da može da se sklopi, ili da stane u ugao sobe.

3. Nikako ne vucite svoju tinejdžersku sobu na fakultet

Odeća zauzima mnogo prostora i vrlo je verovatno da ćete na kraju završiti sa prenatrpanim koferom. Najbolje je da uzmete malo svaki put kada idete kući  (a ići ćete u početku, verujte nam na reč) ili pri svakoj promeni sezone. Takođe, iako mislite da su sve te knjige koje ste pročitali neophodne, svi pokloni od drugara i sve sitnice koje “život znače” – verujte, nisu! Mnogo će vam lepše biti ako vas te uspomene budu čekale u porodičnom domu i ako studentski kutak ostavite slobodnim za neke nove sitnice i krupnice.

4. Vodite računa da ne duplirate escajg

Moguće je da se u stanu koji iznajmljujete već nalaze posude i escajg koji možete koristiti. Zato, proverite a stanodavcem pre nego što ponesete sve sa sobom. Ako to nije slučaj, dogovorite se sa cimerima ko će šta doneti da ne biste završili s kuhinjom punom sudova. Naravno, omiljene šolje, činije i ostali pribor koji ima emotivni značaj u vašem životu dolaze u obzir, ali gledajte da tu povučete liniju.

5.Ustanovite kalendar čišćenja stana

Jao, kakav nered u kuhinji… Oooo, bože, čiji je juče bio red da čisti kupatilo… Zašto đubre opet nije izbačeno  … Izbegavajte diskusije, verujte, ne vode nikuda. A lako ih možete zaobići. Samo je važno da se unapred dogovorite. Na primer, možete se dogovoriti da jedan dan u nedelji bude dan za čišćenje u kome svi učestvuju, ili možete podeliti zadatke čišćenja tkom cele sedmice i napisati ih, na primer, na frižideru ili bilo gde na vidljivom mestu. Tako se nikome neće desiti da zaboravi na svoju obavezu.

6. Napravite oglasnu tablu u zajedničkoj prostoriji

To neka bude prostor da napišete šta treba da kupite za stan (toalet papir, voda, so…), da jedni drugima pišete poruke ohrabrenja tokom ispitnog roka, da ostavite poruku dobrodošlice onima koji se vraćaju iz zavičaja, kao I za ostale praktične ili lepe poruke. Verujte, biće vam vrlo korisna.

7. Imajte svoj kutak za higijenu

Ako delite kupatilo, morate biti, kako bi se to danas popularno reklo, agilni. Savetujemo vam da držite kozmetiku i proizvode za šminku u spavaćoj sobi da biste ubrzali svoje jutarnje spremanje. Mala komoda ili komoda sa ogledalom će vam mnogo pomoći.

8. Napravite raspored tuširanja

Da li se češće tuširate ujutro ili uveče? Nema veze koji ste tip, važno je da znate ko ima kakav ritam jer ćete samo tako uspeti da izbegnete ljutnju što je neko nekom potrošio vodu ili zauzeo prostor “baš sad kad žuri”. I svi će biti čisti, mirisni i mirni!

9. Koristite etikete

Oznake će od sada postati vaš najbolji prijatelj. Sa njima možete razlikovati svoje posude od onih koje pripadaju vašim cimerima. Naravno, ovo ne mora da bude pravilo, ali ako već želite da izbegnete da ostanete bez hrane koju ste planirali da nosite na fakultet (jer cimeri noću ogladne dok uče) onda lupite etiketu na svoju posudu za nošenje hrane.

Na kraju, red je da priznamo da pravilo 4P zvanično ne postoji, makar ne u kontekstu zajedničkog života, ali sve što smo vam u ovom blogu predstavili, stvarno je i istinito, i preko potrebno svakome ko sa cimerom ili cimerkom traži svoj prvi stan kao podstanar. Zato, pridržavajte se ovih pravila i izbeći ćete nepotrebne trzavice.

Izvor: El Mueble