Kako porodica raste, pronalaženje dovoljno prostora u kući može postati izazov. Jedno rešenje koje mnogi vlasnici kuća smatraju je pretvaranje svog tavana u funkcionalan životni prostor za svoju decu. Jedinstvena atmosfera potkrovlja može biti ono od čega su stvoreni dečiji snovi, ali morate uzeti u obzir nekoliko stvari kako biste obezbedili najbolji komfor za svoje mališane.

U ovom postu na blogu ćemo istražiti efikasne načine za kontrolu i praćenje vazduha, temperature i svetlosti koji ulaze u potkrovlje kako bismo stvorili prijatan i udoban životni prostor za vašu decu.

Adekvatna izolacija i ventilacija

Kada je u pitanju potkrovlje, prvi korak ka postizanju komfora je ulaganje u odgovarajuću izolaciju. Izolacija poda i zidova potkrovlja će pomoći u regulisanju unutrašnje temperature, čineći prostor prijatnijim tokom cele godine.

Štaviše, obezbeđivanje odgovarajuće ventilacije je ključno za održavanje dobrog kvaliteta vazduha. Postavljanje krovnih prozora u potkrovlju pomaže u cirkulaciji svežeg vazduha, smanjujući zagušljivost i sprečavajući stvaranje buđi.

Smart sistemi

Kontrola temperature u potkrovlju je od vitalnog značaja za stvaranje udobnog okruženja za vašu decu. Razmislite o instalaciji Smart sistema za klimatizaciju i grejanje koji vam omogućava da daljinski nadgledate i podešavate temperaturu, ali ventilacija koju kontroliše veštačka inteligencija takođe može da obezbedi udobnije i zdravije mesto za vašu porodicu.

Pametna kućna upravljačka jedinica VELUX ACTIVE za električne krovne prozore VELUX automatski prati kvalitet i temperaturu vazduha i obezbeđuje svežu i zdravu unutrašnju klimu otvaranjem i zatvaranjem prozora i roletni u skladu sa unutrašnjom klimom i vremenskim prilikama napolju.

Zaptivanje i uklanjanje atmosferskih uticaja

Da biste poboljšali energetsku efikasnost i održali konstantnu temperaturu, neophodno je zatvoriti sve rupe, pukotine ili otvore na tavanu. Zaštita od atmosferskih uticaja oko prozora i vrata će sprečiti promaju, koja može učiniti da u prostoru bude hladno.

Pobrinite se da odaberete visokokvalitetne prozore kada svoje potkrovlje pretvorite u životni prostor ili promenite stare prozore kada je to neophodno. Imajte na umu da su prozori sa trostrukim staklom energetski efikasniji od prozora sa dvostrukim staklom!

Dodaci na prozorima

Odgovarajući dodaci na prozorima mogu značajno uticati na udobnost sobe u potkrovlju. Razmislite o ugradnji unutrašnjih ili vanjskih roletni koje mogu da blokiraju prekomernu sunčevu svetlost tokom dana, smanjujući nakupljanje toplote i sprečavajući da prostor postane previše svetao.

Pored toga, ovi dodaci mogu pomoći vašoj deci da bolje spavaju stvaranjem tamnijeg okruženja tokom spavanja. VELUX spoljne mrežice blokiraju sunčevu svetlost pre nego što stigne do staklene površine krovnog prozora, zadržavajući do 93% sunčeve toplote spolja, dok VELUX unutrašnje roletne vam omogućavaju da kontrolišete dolazno svetlo za savršenu atmosferu. Dostupne su u širokom spektru boja i dezena, pa čak i sa zabavnim printovima u kolekciji za decu.

Kolekcija za decu je dizajnirana tako da se fokusira ne samo na zabavu, već i na sigurnost: nema kanapa, što osigurava da su vaši mališani bezbedni i zdravi u svojoj sobi, koja može biti potpuno zamračena za miran popodnevni san. Pretvaranje potkrovlja u udoban životni prostor za vašu decu zahteva pažljivo razmatranje različitih faktora kao što su cirkulacija vazduha, kontrola temperature i osvetljenje.

Ulaganjem u odgovarajuću izolaciju, ventilaciju, pametne sisteme, tretmane prozora i obezbeđivanjem dovoljno osvetljenja kroz vaše krovne prozore, možete da kreirate privlačno i udobno potkrovlje u kojem će vaša deca voleti da provode vreme. Sa pravim podešavanjima i fokusom na udobnost, vaše potkrovlje može postati omiljeni deo vašeg doma u godinama koje dolaze.

Za sva dodatna pitanja budite slobodni da kontaktirate VELUX kancelariju svakog radnog dana od 08:00 do 16:30h na broj telefona
011 2057 500
ili
putem kontakt forme.