Kupili ste krovne prozore, majstor ih je pravilno ugradio i već neko vreme uživate u prirodnom svetlu i svežem vazduhu u vašem potkrovlju. Kao i sve, i krovne prozore je potrebno održavati, kako bi vam što duže trajali. Da li ste se pitali koji je najbolji način za to?

Beli poliuretanski krovni prozori

Ukoliko ste odabrali prozor koji je premazan belim poliuretanom, nemate razloga za brigu.

Potrebno je samo malo češće da ga čistite običnom vodom i krpom.

Drveni krovni prozori

Ako o nekom materijalu treba voditi računa, to je drvo. Drvo je premazano zaštitnim i završnim slojem u fabrici i može da se čisti običnim sredstvima za čišćenje u domaćinstvu.  U zavisnosti od modela prozora, kao i izloženosti vlazi i toploti tokom godine, nepohodno je da se na svake 2 do 4 godine obavi lakiranje lakom na bazi vode.

Što se tiče lakiranja, potrebno je prvo skinuti površinski sloj starog laka. Zatim, na čistu i suvu površinu naneti novi sloj. Primenite isti metod na zahvaćenim površinama ako su lak/boja oštećeni. Kada tretirate drvo, važno je da pokrijete zaptivne gume da biste sprečili da se lak/boja preliju na njih, jer će to ukrutiti/očvrsnuti zaptivne gume i narušiti njihov efekat.

VELUX nudi komplet za popravku sa originalnim lakom ili bojom za popravljanje.

Ne zaboravite i na prevenciju od kondenzacije, kako se problem ne bi stalno ponavljao. Pored toga, potrebno je podmazivati i šarke i mehanizme prozora, a filtere skinuti i oprati toplom vodom i sapunom dva puta godišnje.

Radi neometanog oticanja vode sa krova i oko prozora, potrudite se da, bar jednom godišnje, opšivku oko prozora očistite sa spoljne strane od lišća i drugih mehaničkih prepreka, koje su se nagomilale.

Da biste očistili spoljno staklo, zarotirajte krilo prozora za 180 stepeni, a koristite meku krpu, neabrazivni sunđer ili jelensku kožu, koja ne ispušta vlakna. Obično je dovoljna čista, meka voda, ili ako ako je u pitanju tvrda, u redu da je dodate malu količinu deterdženta kako biste je omekšali.

Ako želite da zamenite filter za vazduh, popravite ogrebotinu, podmažete šarke, ofarbate prozor ili mu dodate novi sjajni sloj laka, odaberite adekvatan set za održavanje vaših krovnih prozora na VELUX sajtu.