Unutrašnjost ovog potkrovlja predstavlja savršeno kombinovanu igru između skandinavskog stila sa najnovijim vintaž dekorativnim trendovima i sa elementima klasične dekoracije koji provejavaju prostorom.

Stan od samo 46 m², u osnovi ima dve boje: čisto belu i braon – kojom su obojene drvene grede, dajući tako kontrast belini prostora. Skoro svi komadi nameštaja su neutralnih boja, a detalji poput ogledala, merdevina i komode ispod TV-a nas vraćaju u prošlost…

Svi ovi retro elementi su u savršenoj kombinaciji sa savremenim komadima nameštaja i dekorativnim detaljima, poput stolica u trpezariji i divnih lampica od bakra.

Kada smo već kod besprekornog uređenja, želimo da vam skrenemo pažnju na svetlost. Ona prodire kroz krovne prozore i odbija se o belinu zidova, čineći prostor još svetlijim, ako je to uopšte moguće. Kažemo „ako je to moguće“ jer iako se sada radi o potpuno osvetljenom i otvorenom prostoru, ovaj blagoslov baš i nije pao s neba, već je bilo potrebno opremiti potkrovlje prozorima i krovnim kućicama i na taj način obezbediti svetlost svim delovima stana.

Ovaj prostor, tako karakteran i upečatljiv, definitivno jeste izvukao najbolje od svojih karakteristika. Pomalo nas podseća na tipične loftove sa otvorenim prostorom u kome svaka zona slobodno komunicira sa ostalima, a ipak potkrovlje nije upalo ni u zamku minimalizma, ni industrijske hladnoće, ni skandinavske sterilnosti.

Prirodna svetlost i prostor efikasno su uravnoteženi, prvenstveno zahvaljujući kontinuitetu koji daju pod i zidovi. Kuća ima sve potrebne komade nameštaja, a nijedan detalj ne predstavlja višak. Očigledan cilj da se veći značaj da belim zidovima koji reflektuju svetlost je ostvaren, kao i namera da neutralni zidovi posluže kao pozadina za slike, fotografije i druge originalne detalje.

Igra svetla koju pružaju viseće lampe (ne možemo ovo baš nazvati lusterima) koje su postavljene na različitim visinama, čini da se stvaraju posebni mini ambijenti u svakoj od zona, dajući svakoj oblasti svojevrsnu autonomiju u vituelnom smislu.

Za kraj, hajde da se osvrnemo na prirodne ukrase! U potkrovlju koje je opremljeno između ostalog i skandinavskim stilom, mogu faliti detalji poput biljaka i cveća. Ipak, ovde to nije slučaj!

Priroda je u čitavom prostoru, uključujući i spavaću sobu, u kojoj je, ruku na srce, živo cveće minimalno prisutno. U ovoj sobi, koja je jednostavna i neutralnih boja, možda najveću pažnju privlače ogledalo i komoda.Nadamo se da vam se ovo potkrovlje dopalo, i u celini i posmatrano kroz detalje. Nama jeste, što je, verujemo, sasvim očigledno 🙂 A vi nam pišite svoje utiske u komentarima.

P.S. Da li vam se sviđa mesto za bicikl ili biste vi tu ipak nešto promenili? 🙂

Izvor: Atico Abuhardillado en Vintage Nordico