Koliko je potkrovlje zahtevno za opremanje znamo svi mi, potkrovljeljupci, jer smo se svi, u manjoj ili većoj meri, susreli sa kosim krovom, gredama, krovnim prozorima, malim visinama…

A zamislite koliko je zahtevno za opremanje potkrovlje koje ima sve te specifičnosti, a pritom ima površinu od samo 19 metara kvadratnih!

Zapravo, nema potrebe da zamišljate, dovoljno je da odvojite malo vremena i posvetite se ovom blogu jer vas vodimo upravo tamo: u jedno maleno potkrovlje, koje ima sve što ima i potkrovlje od, recimo, 60 kvadrata.

Sve ovo se desilo zahvaljujući arhitekti Karolu Cieplinskom, iz studia Blackhaus, koji je, ako nas pitate, obavio fantastičan posao, pretvarajući stari tavan koji je propadao, u stan koji, pored funkcionalnosti i lepote, odiše takvom svežinom kao da nikada ni reči o propadanju nije bilo.

Za potrebe uređenja ovog malenog potrkovlja, arhitetka se opredelio za moderan rustični dizajn koji se ogleda u kombinaciji greda, zida od cigle, drvenih podova, kao predstavnika rustičnog stila i belih zidova i belog nameštaja svedenih linija, koji su predstavnici modernog stila.

Nameštaj je, razume se, pravljen po meri, jer za ovako male i arhitektonski specifične prostore, ne postoji komad predefinisanih dimenzija koji bi makar delimično zadovoljio kriterijum „maksimalno iskoristiti prostor“.

Arhitekta je, kao uostalom svaki profesionalac, bio vrlo svestan koliko je svetlost važna za zdravlje i život, pa je iskoristio prednosti koje imaju samo potkrovlja i ugradio dva krovna prozora koji bukvalno obasjavaju prostor prirodnom svetlošću.

Uprkos maloj veličini, potkrovlje ima kupatilo pristojne veličine koje je skriveno iza gotovo neprimetnih belih vrata. S obzirom na površinu stana, tuš je iznenađujuće prostran i u kupatilu se nalaze čak i skriveni ormari za higijenske potrepštine.

Visina prostorije (u svom najvišem delu) je iskorišćena tako što je napravljena malena galerija u koju je smeštena spavaća soba koja gleda na dnevnu sobu i u koju je čak stao i bračni krevet.

Zid ispod krovnih prozora je iskorišćen za ugradni nameštaj koji obezbeđuje iznenađujuće mnogo prostora za odlaganje stvari. Kuhinjski zid je takođe maksimalno iskorićen za ugradne ormare.

S obzirom na izuzetno veliku ograničenost prostora, logično je što u potkrovlju gotovo i nema dekorativnih detalja. Doduše, za najvažnije sitnice ipak se našlo mesta! Pogađate, mislimo na biljke, koje svojim zelenilom, unose svežinu u prostor 🙂

Inače, prostor je pre renoviranja izgledao ovako:

I, kako vam se dopalo ovo potkrovlje? Šta mislite o odnosu iskorišćenost-lepota prostora? Pišite nam u komentarima!

Fotografije: Potkrovlje.ba

Arhitekta: BLACKHAUS Karol Ciepliński Architekt Blackhaus.co