Kako u malom potkrovlju možete dobiti osećaj da se zapravo nalazite u planinskoj kućici?

Tačnije, kako stvoriti osećaj da se nalazite negde na kraju sveta, a da pritom ne izgubite polaznu tačku modernog dizajna? Dizajnerski studio Fimera daje briljantan odgovor na ovo pitanje sa enterijerom koji razigrano i precizno kombinuje sirovi seoski dekor, bugarske etno motive i čist urbani stil života. Tajna dobre kombinacije je u pravom balansu stroge geometrije, pragmatičnih rešenja i dubljih dekorativnih elemenata koji ne samo da krase dom, već ujedinjuju i daju smisao prostoru.

Zahtev domaćina bio je dizajn bez neke veće rekonstrukcije, i izbor nameštaja koji bi u isto vreme bio i moderan ali i neverovatno udoban, funkcionalan i praktičan. Uzimajući u obzir njihove želje ali i celokupan kontekst, dizajnerski studio je stvorio modernu viziju koja neverovatno podseća na planinsku kolibu sa sofisticiranim bugarskim etničkim elementom, koji se kao tanka crvena nit provlači kroz unutrašnjost.

Rezultat je dom drugačiji od standardne hotelske estetike, koji ostavlja prijatno sećanje na odmor. Skoro sav nameštaj u ovom ljupkom potkrovlju je posebno dizajniran i napravljen od punog drveta. Dnevni boravak kombinuje prostor za odmor, trpezariju i kuhinju. U unutrašnjosti se koristi puno prirodnog drveta ali i kože, jer su upravo to materijali koji su tradicionalno povezani sa estetikom bugarske kolibe.

Prostor je eklektičan, što donosi osećaj različitih geografskih širina. Koža na podu ima pažljivo odabran uzorak: klasik koji se savršeno uklapa u koncept enterijera. Jedan od ukrasnih akcenata je razigrano stilizovana glava losa koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Štaviše, motiv sa stilizovanim jelenom se ponavlja na više mesta u kući.

Etnički obrazac se nalazi i u spavaćoj sobi – počinje od uzglavlja kreveta i prelazi u mrežu ormara. Noćna lampa je autorski projekat bugarske dizajnerke Denice Bojadžijeve koja svojim ručnim radom donosi osećaj autentične zanatske proizvodnje. Trpezarijski sto predstavlja kombinaciju hrastove ploče i metalne osnove sa belim nogama, dok su niski pomoćni stolovi zapravo moderna interpretacija tradicionalnog bugarskog stola “paralija“.

U glavnoj spavaćoj sobi, tradicionalne tronožne stolice se koriste kao noćni ormarići. Oplata od belog bora donosi osećaj da se ne nalazite u modernom potkrovlju već u kući na planini. Drvo je tretirano samo uljem, što odaje utisak već “proživljenog” prostora, što je ujedno i direktna veza sa prošlošću.

Etno motiv, koji je kao crvena nit u dizajnu stana, ponovo se uvlači i u dečiju sobu. U stanu se koriste slike mladih umetnika naručene sa licenciranih grafičkih sajtova. Oplata je rešenje kojim se postiže osećaj toplog prostora. Prednost stana su velike mansarde, kroz koje ulazi mnogo svetlosti i donose zadivljujući pogled na okolne planine.

Etno šare su jedan od diskretnih, ali veoma jakih akcenata u enterijeru. Čiste, savršeno stilizovane i izvezene na tkanini, one govore da je trebalo mnogo truda da bi se postigla savršena kombinacija boja i materijala.

Izvor: Moj Enterijer