Ako želite da iskoristite stari tavan ili zapušteno potkrovlje, važno je da znate šta od njega želite da dobijete i kako da to postignete. U nastavku su neke smernice koje će vam sigurno koristiti. Pročitajte ih!

1.Recite DA otvorenom konceptu

Bez obzira na kvadratne metre, iako u malim potkrovljima sa više razloga, najbolja opcija je da napravite otvorenu distribuciju, sa nekoliko pregrada i nezavisnih prostorija, zbog čega upotrebljiva površina postaje veća.

2.Potkrovlje nije ostava – imajmo to u vidu

Dugi niz godina su Tavani služili za ostavu ili dečiju sobu u kojoj klinci provode slobodno vreme. Danas traže svoje mesto kao još jedna prostorija u kući, sa istim mogućnostima i funkcionalnostima. To može biti glavna spavaća soba, sa uključenim kupatilom, kancelarija ili zimska soba sa kaminom za hladne večeri.

3.Vizuelno čisto i neopterećeno

Da bi sijao kako zaslužuje, potrebna mu je jednostavna dekoracija, sa malo predmeta koji preopterećuju, guše (visina plafona ima tendenciju da stvori taj osećaj), ometaju prolaz ili prekidaju vizuelnu komunikaciju ambijenta. Minimalistički stil je dobra opcija, ali i rustikalni ili skandi su dobra opcija. Samo je važno da nađete meru i da ove svedene stilove oplemenite detaljima koji će uneti život u potkrovlje.

4.Prozori su važni

I roletne takođe. Prirodno svetlo je jedan od vaših najboljih saveznika, kako za povećanje kvadrature, tako i za stvaranje vesele i živahne atmosfere. VELUX, sa pametnim senzorima, u stanju su da smanje toplotu koja ulazi u prostoriju do 92% i povećaju toplotnu izolaciju do 14%. Osim toga, obezbeđuju i tamu koja vam je potrebna za dobar i kvalitetan odmor.

5.Dobro izolovano

Izolacija je Ahilova peta potkrovlja, budući da se na gornjem spratu toplota i hladnoća više osećaju. Zato, ako ne želite da vaše potkrovlje postane peć tokom leta ili iglu zimi, idealno je, pored klima uređaja i dobrog grejanja, imati i dobru izolaciju za koju Kanuf Insulation već godinama nudi sjajna rešenja.

6.Nameštaj po meri

Karakteristike potkrovlja čine da je nameštaj po meri skoro neminovnost, posebno u delu prostorije koja zauzima prostor ispod kosine krova, kako bi se ta ‘mrtva rupa’ bolje iskoristila. Da biste iskoristili taj mrtva ugao, najbolje je da napravite nisku policu za knjige, orman koji koristi prednost nagiba ili šarmantan ugao, pun biljaka i posebnih predmeta.

7.Bela i ljubav

Potkrovlje voli belu! Krečenje zidova u tamnim bojama je u modi, i to nam se dopada, ali u potkrovlju, posebno kada je kosi plafon od drveta, nije preporučljivo krečenje intenzivnim i tamnim bojama. Ako, pak, potkrovlje okrečite u belo, ceo prostor će se vizuelno povećati. Svetli tonovi su takođe dobri saputnici potkrovljima.

8.Pristupačno i komotno

Ako pravite galeriju od tavanatrebaće vam stepenište. Ono predstavlja ulaznu stanicu  pa mora biti dovoljno komotno, bezbedno i lepo, tako da dolazak do njega ne košta truda. Ako imate prostora, najbolje je pravolinijsko, a za male galerije sasvim je model puža (okrugli ili kvadratni).

Izvor: Hola