Spavaće sobe u potkrovlju se bore između čari spavanja pod zvezdama i mogućeg osećaja gušenja koji može da izazove kosina. Međutim, dobrom organizacijom prostora, postavljanjem odgovarajućeg nameštaja i odabirom pogodnog mesta za svaki element, opremanje spavaće sobe iz snova je lakše nego što se čini. Ovakve sobe ‘šarm’, a blizina krova pruža još malo topline i privatnosti koju svi veoma volimo.

Evo šta je potrebno da uradite da biste imali idealnu spavaću sobu u potkrovlju:

1.Izaberite pravi nameštaj

Iako se čini očiglednim, što je veća kosina plafona, preporučljiviji je niski nameštaj. Jer ova strma strana, osim što umanjuje prostor, teži da prostoriju i vizuelno zatrpa. Niski ormarići suprotstavljaju se ovom efektu, jer ne traže visinu, ostavljaju prazan prostor i omogućavaju prostoriji da diše i na  da izgleda prostranije.

2.Iskoristite kosinu

Šta raditi ispod kosine? Budimo praktični. Ako ne možemo da stojimo, a ne vredi spustiti glavu, idealno je da izaberemo da napravimo prostor za sedenje, koji koristi prednost tog ugla. Od stola do toaleta, pa čak i malog salona ili kutka za čitanje. Ako ga učinite koketnim i potegnete svu svoju ‘deko’ artiljeriju, sigurni smo da će to biti jedno od vaših omiljenih mesta u kući, utočište za tiho čitanje, ćaskanje pre spavanja, telefoniranje ili jednostavno opuštanje.

3.Cenite svetlost

Krovni prozori su osnova za stvaranje prijatnog prostora za život. Zato stavite što više, posebno jedan ispod kreveta koji vam omogućava da vidite zvezde. Da biste upotpunili projekat osvetljenja, morate se igrati sa veštačkim osvetljenjem, tako da nema praznina ili tamnih uglova. Idealno je osvetliti prostore malim svetiljkama, umesto hladnim glavnim osvetljenjem, jer doprinose mekoj atmosferi.

4.Dobijte više prostora za skladištenje

Dobar način da kosinu učinite profitabilnom i ne izgubite ni centimetar  je korišćenje te rupe za skladištenje. Dakle, ne samo da koristite tu zonut, već oslobađate i druga mesta za ovu svrhu. Mogućnosti su beskrajne: police, ormarići, klizna vrata… U ovakvom okruženju nameštaj po meri se nameće kao pravo rešenje, jer maksimalno uzima u obzir sve uslove.

5.I soba i studio

Naravno, sve zavisi od raspoloživih kvadrata, ali ako je izvodljivo, pretvorite potkrovlje u spavaću sobu sa pet zvezdica. Ugradite garderobu u bočni zid, koji prati nagib plafona, postavite nisku policu za knjige ili ormar sa fiokama, stavite lepu fotelju za čitanje… Za kraj, ništa bolje od integrisanja kupatila i u sklopu studija. Videćete , nećete se pokajati što ste sebi priuštili potpun kutak izolovan od ostatka doma.

6.Lepo smestite krevet

Za ili protiv kreveta pod kosinom plafona? To, naravno, zavisi od nagiba. Ako osećate da možete da dodirnete plafon, verovatno je prenisko da biste tamo stavili krevet. Međutim, ako je ovakva distribucija moguća, imaćete mnogo prednosti, jer se lako možete kretati po prostoriji bez većih prepreka, uživati u pogledu ako imate krovni prozor…

7.Izaberite dekorativni stil koji god želite

Važno je da imate na umu da je količina nameštaja vezana za raspoloživu površinu i da što manje stvari ima u prostoru, to će prostor izgledati svetlije i prostranije. Tako, za razliku od jednostavnih komada, po mogućstvu u svetlim bojama, stavite nekoliko ukrasa, postavite biljku pored prozora, recite da biljnim vlaknima i prekrijte krevet prekrivačima i čaršavima bele boje ili meke nijanse, poput pastelnih.

Izvor: Hola