Moje potkrovlje se u nekoliko navrata do sada bavilo temom spavaće sobe u potkrovlju: od ideja i opštih saveta, do inspirativnih primera, imali smo prilike da sa vama razmenimo ono što znamo.

Danas ćemo priču o spavaćim sobama u potkrovlju suziti na jednu sobu i jedan primer, iako većina sitnih i krupnih stvari koje budete videli može biti primenljiva na većinu spavaćih soba.

Za početak, bilo je neophodno iskoristiti prostor tako da, osim prostora za spavanje, u ovoj spavaćoj sobi bude i mesta za skladištenje stvari. Razlog što je ovaj zadatak zahtevao malo više truda i razmišljanja je taj što soba ima „hendikep“ kosine krova te su tako samo delovi zidova iskoristivi u punoj visini. Zato su dizajneri izabrali da sobu opreme ormarima po meri, kako bi svaki centimetar bio iskorišćen. Takođe, zid na kome je prozor, iskorišćen je za komodu jer je ona, kao oniži komad nameštaja, sasvim prikladna da bi se sačuvao potencijal svetlosti i iskoristio potencijal prostora.

Kad smo kod svetlosti, primećujemo da je ova soba pravljena u nekom starijem objektu te joj ni veličina ni pozicija prozora ne ide na ruku. Želimo da kažemo da je velika šteta što nema krovnih prozora jer bi oni znatno doprineli kvalitetu prostora. Ugradnja krovnih prozora je inače jedan od popularnijih zahteva stanara potkrovlja, budući da krovni prozori ne donose samo svetlost u prostor, već i oslobađaju zid na kome je bio klasični prozor da preuzme neke druge uloge i zadatke.

No, u ovoj spavaćoj sobi to nije slučaj, ali dobra stvar jeste to što je, umesto klasičnim zidom, kupatilo odvojeno od sobe peskarenim staklom te na taj način svetlost ne gubi kontinuum.

Treća dobra zamisao u ovoj sobi je izbor boja: bela boja, koja potkrovlje otvara i daje mu osećaj još čistijeg prostora, odlična je podloga za igru sa svim ostalim detaljima. Detalja, doduše, nema mnogo, ali budući da je arhitektonska specifičnost već definisala lepotu ovog potkrovlja, možda je i bolje da protagonisti i ostanu upravo ti elementi – mislimo na grede, pomenutu pregradu od peskarenog stakla, kose krovove… Uostalom, uz pravi izbor posteljine, spavaća soba može da bude svaki čas drugačija i osvežena.

Na kraju, ono što u slučaju ove sobe ne možemo da pretpostavimo, ali želimo da napomenemo svim stanarima potkrovlja, izolacija potkrovlja mora biti neophodan uslov svih drugih pogodnosti i zgoda. Jer, ako vam krov prokišnjava (makar to bilo samo kad pad kiša i kad se topi sneg), ako vam se mrznu kosti svaki put kad duva vetar, onda vam džaba sva vizuelna lepota prostora.