Znamo da će mnogi od vas pomisliti: „Ooo, neee, još jedna ppriča o pozitivnoj energiji!“ E, ako ste tako pomislili, niste se prevarili. 🙂 

Ovo jeste blog koji ima za cilj da vam pomogne da od svog potkrovlja napravite harmonično mesto za život. Jer, kuća je dom samo ako se u njoj dobro osećamo.
Svi saveti su izuzetno laki za sprovođenje u delo i svima su finansijski dostupni – uostalom, to i jeste prinicp dobrih vibracija: ništa ne koštaju i svima su, uz malo truda, na dohvat ruke.

1.Dom je slatki dom ako ga tako doživljavamo

Umesto da tražite raj napolju, na odmoru, na nekoj dalekoj destinaciji, postoji hiljadu mogućnosti da stvorite oazu opuštanja i kreativnosti u svom domu. Vi ste odgovorni za prostor u kome živite, zato napravite od svog potkrovlja vaš hram!

2.Kaizen filozofija radi za vas

Kaizen je japanska filozofija, odnosno praksa, usmerena na kontinuirani napredak i nije nastala da bismo mi sređivali naše kuće. Prevashodno ima primenu u inženjeringu, poslovanju, medicini, psihijatriji… Ali, vremenom su dizajneri enterijera shvatili da kad već može da se primenjuje u tim sferama, možemo je uneti i u prostorije u kojima provodimo vreme. Evo šta joj je suština: “Svako malo poboljšanje, na primer, ako sredite policu ili okačite novu sliku, učiniće da vaš dom bude bolje mesto za život, a ovi zadaci neće predstavljati napor zbog koga ćete biti iscrpljeni.”

3.Dnevna soba ne traži mnogo

Osnovna stvar je da u prostoriji u kojoj sedite i provodite slobodno vreme, imate neopretećujući nameštaj, prijatne ukrase i dobro osvetljenje. Što se svetlosti tiče, dovoljno je samo da iskoristite sve potencijale svog doma pod krovom, a prijatnost možete postići na razne načine. Nama padaju na pamet slike sa motivima pejzaža i uopšte opuštajuće slike će svakako pomoći u postizanju prave atmosfere.

4.Kuhinja ima osnovni uslov

Aparati za kuvanje bi trebalo da budu dalje od sudopere, jer su u pitanju elementi koji predstavljaju suprotnosti. Ako to nije moguće, preporučuje se da između njih stavite malo metala ili drveta, kao što su daska za sečenje ili čak kuhinjske tegle koje će služiti kao granica.

5.Spavaća traži samo malo privatnosti

U tom smislu, izbegavajte ogledala. Ako vam je baš potrebno ogledalo u spavaćoj sobi, onda neka bude na unutrašnjoj strani vrata ormara. A ako u sobi okačite hvatač snova, dobićete pomoćnika koji će vam pomoći da se bolje odmorite i sanjate lepše snove.

6.Vazduh samo traži da ga pročistite

To, naravno, podrazumeva da luftirate kuću i to u delovima dana kada je spoljašnji vazduh najmanje zagađen, a dodatni savet je da u potkrovlju imate biljke koje pročišćavaju vazduh i poboljšavaju raspoloženje i vitalnost onih koji u njemu žive. Takva je, na primer, biljka ruzmarina. Dodatno, aloe vera apsorbuje loše vibracije i, prema istočnom verovanju, privlači napredak. I naravno, u našim krajevima je nezaobilazna čuvarkuća koja služi i kao čistač vazduha, ali i kao prirodni lek protiv raznih infekcija.

7.Boje žele da vam se prilagode

Plava i zelena deluju smirujuće na nemire i na stres, žuta, narandžasta i crvena su “stimulatori u boji”, a diskretne i neutralne boje podstiču unutrašnji mir. Birajte koje odgovaraju vama, vašem potkrovlju i vašim ukućanima!

8.Materijali žele spoj sa prirodom

Koristite prirodne materijale za sofe, kauče, fotelje, krevete i stolnjake, jer vlakna koja nisu hemijski tretirana su zdravija. Izbor nije tako mali: pamuk, lan, konoplja, vuna ili svila – vi samo izaberite koji najviše pogoduje vašem senzibilitetu.

9.Negativni elementi samo hoće napolje

Kada kažemo “negativni elementi” prvenstveno mislimo na svaki izvor prljavštine ili vlage. Takođe, iako nas sitnice podsećaju na neka lepa vremena i neretko bude uspomene, moramo ukloniti osušeno cveće i beživotne životinje, poput morskih školjki. Isto važi i za slomljene predmete, satove bez baterija, oštre stvari ili starine koje nam predstavljaju emocionalni teret.