Bilo da se radi o velikoj reformi, o adaptaciji tavana u potkrovlje, bilo da je u pitanju preuređivanje i pravljenje izmena u dekoraciji, pre nego što krenete u akciju, treba sebi da postavite niz pitanja.

Mi vam danas nećemo pisati o pitanjima tipa: „Kojim budžetom rasspolažem i koga ću angažovati za radove?“ jer će vam se ona nametnuti sama od sebe. Mi ćemo vam danas skrenuti pažnju na ona naizgled manje bitna, ali veoma važna. Skrenućemo vam pažnju na pitanja koja sebi najčešće postavimo tek kad je sve gotovo i kad je kasno za izmene. Garantujemo da ćete, ako na vreme budete dali odgovore na njih, svoje potkrovlje urediti na najbolji mogući način.

1.Šta je meni potrebno?

Svaki projekat je priča za sebe. Zato prvo što treba da uradite jeste da razmislite o upotrebi koju ćete dati prostoru. Na primer, ako pravite trpezariju za svoju porodicu, a pripadate onim malobrojnima koji uvek jedu zajedno u kući, trebaće vam veliki sto. S druge strane, ako je u pitanju prostor za obedovanje za nekoga ko uvek jede napolju, jednostavan šank biće više nego dovoljan.

2.Kakva su mi kretanja po kući?

Raspored svih elemenata (ne samo nameštaja) je jedan od osnovnih uslova da dobijete savršen rezultat. Imajte na umu da, kakav god raspored da želite, morate voditi računa da ne blokirate prirodnu svetlost. Makar su potkrovlja laki saradnici što se svetlosti tiče, zato joj  dozvolite cirkulaciju, odnosno, ne postavljajte joj prepreke.

3.Šta mi se dopada u mom potkrovlju, a šta ne?

Svaki prostor ima nešto dobro i nešto loše. Pokušajte da istaknete pozitivne osobine svog potkrovlja (prozore, kamin, drvene grede, prelepi pod…) i da sakrijete njegove nedostatke.

4.Koje materijale da izaberem?

Kada budete imali jasnu predstavu o upotrebi koju će imati svaka prostorija ili zona u vašem potkrovlju, odaberite materijale koji tom delu najviše odgovaraju. Na primer, na ulazu je bolje postaviti pod koji se lako održava, a ne tepih, koji, pak, može biti preporučljiviji u spavaćoj sobi u koju želimo da unesemo  toplinu.

5.Da li je prostor dobro izolovan?

Odgovor na ovo pitanje nije vizuelno uočljiv – osim ako fleke od prokišnjavanja nisu očigledne -ali je dobra izolacija od presudnog značaja za ugodan i prijatan život. Dodatno, pošto će vam izolacija pomoći da smanjite troškove održavanja potkrovlja, kao i komunalija, možda je ovo najbolja investicija za koju ćete se opredeliti.

6.Koje boje da izaberem za moje potkrovlje?

Paleta boja je jedna od najboljih “alatki” za usklađivanje enterijera. Izaberite između 3 ili 5 boja i vodite računa da ih uravnotežite u celoj prostoriji. Rezultati će vas iznenaditi.

7.Kako da ambijent učinim interesantnim?

Kada postignemo sklad boja, potrebno je da se pobrinemo o detaljima kako naše potkrovlje ne bi upalo u monotoniju i dosadu, a  i mi zajedno sa njim. Zato, izaberite komade drveta, prirodnih vlakana, kamenja… nemojte prezati ni od tekstila: svetlog, hrapavog, glatkog… Drugim rečima, unesite različite teksture u svoj prostor. I da, sobne biljke nikako ne smeju da fale.

8.Kako će moje potkrovlje nositi moj pečat?

To što ćete, kroz raznolikost materijala, učiniti dom interesantnijim, ne znači i da ćete mu dati lični pečat. A svaki dom (pa čak i poslovni prostor, kafana ili restoran) zanimljiviji je kada se pokaže da u njemu ima života i kada ne liči na katalog nameštaja. Zato, ne zaboravite da u svom potkrovlju istaknete umetničke komade koje volite, porodične ili fotografije sa prijateljima, uspomene sa putovanja i poklone koji uvek imaju posebnu ulogu u prostoru.