Dekoracija u kojoj preovladava mediteranski stil odiše svežinom, svetlom, asocira na vedro nebo i na skoro živ i stvaran miris soli sa neke mediteranske obale. Koju god prostororiju da dekorišete u mediteranskom stilu, dobićete nagradu u vidu vedrog, rasterećenog i živahnog ambijenta. U nastavku ćemo vam opisati koji su to neophodni uslovi da bi mediteranski stil zasjao u punom sjaju, i zašto su upravo potkrovlja savršen prostor za ovakav stil uređenja enterijera.

Šta je okosnica mediteranskog stila?

Kada razmišljamo o mediteranskom stilu, prva asocijacija su nam prostorije u kojima preovlađuju udobnost, svetlost i jednostavnost.  Mediteranska kultura je blisko povezana sa prostranstvom, poljem, suncem, morem, nepreglednim nebom i dalekim plavim horizontima. Zbog toga i jeste preduslov da unutrašnjost sadrži velike prozore, balkone, terase, pogled na otvoreno nebo – drugim rečima, potrebno je da enterijer sadrži sve ono što ima jedno potkrovlje. Kada postoje ovakvi preduslovi, mediteranska dekoracija će nam pružiti opušten i svetao enterijer.

Boje mediteranskog ambijenta

U potrazi za svežinom i svetlošću, u mediteranskom stilu nisu samo zastupljne već i dominiraju svetle boje, među kojima su protagonisti bela i plava, podržane oker i zemljanim tonovima, ili čak tonovima sa zelenkastim tragovima.

Boja u ovoj dekoraciji teži da poboljša i odraži svetlost kako bi se postigao vrlo opuštajući i rasterećen enterijer.

Plava, zajedno sa belom bojom, pojavljuje se u širokom spektru tonova, od lakših, onih koji pokušavaju da nam približe plavičaste nijanse horizonta, do tonova koji su jasna asocijacija na plavo more koje se meša sa plavetnilom neba.

Svetlost kao preduslov

Pored boja, koje smo već napomenuli, svetlo je treći protagonista mediteranskog enterijera, jer preplavljuje prostorije, bilo ulazeći kroz velike krovne prozore, bilo kroz staklena balkonska vrata, ili u današnje vreme, kroz svetlosne tunele. Svetlosni tunelisu idealna rešenja ta prostorije koje nemaju direktan pristup izvoru svetlosti, pa oni omogućavaju svetlosnim zracima da dopru do njih.

Materijali mediteranskog stila

Ovom stilu je jednostavnost zaštitini znak, bilo da se radi o dekoraciji, bilo o korišćenju materijala. Arhitektnonski materijali koji preovlađuju su kamen, drvo i gips u najčistijoj formi, i oni predstavljaju komponente koje ne mogu nedostajati. Ovi materijali su zastupljeni u čistoj formi, ali i u međusobnim kombinacijama: kamen i gips, drvo i kamen… Ako imate drvene grede u potkrovlju, a želite da dekorišete dom u mediteranskom stilu, ostavite ih na vidiku! Možete ih zadržati u prirodnoj boji ili obojiti belom, u oba slučaja ćete postići prijatan izgled.

Nameštaj i dekorativni detalji

U skladu sa svim navedenim, mediterasnki stil od nameštaja traži da bude funkcionalan i jednostavan. Iz istog tog razloga, najbolji izbor materijala za nameštaj su drvo, staklo, metalni nameštaj jednostavnih linija.
Detalji su obično tu da daju posebne note bojama i specifičnost enterijeru. Zato su za ovaj stil poželjni keramički ukrasi, školjke, kristali…
Lake zavese koje propuštaju svetlost , tepisi svetlih boja, jastučići u živahnim tonovima, biće idealna dopuna u dekorisanju doma u mediteranskom stiu.
Naravno, ovakav enterijer prosto vapi za svežim cvećem i biljkama, zato vas ohrabrujemo da ne štedite na flori, bilo da ukrašavate sobe, bilo lođu ili terasu.