Danas ćemo vam pisati o jednom stilu u dekoraciji enterijera koji polako ulazi u naše domove, a kako stvari stoje, tu će i ostati još neko vreme. Na engleskom jeziku, ovaj stil se naziva “raw style, raw decoration” pa ga tako i mi ponekad nazivamo: rou. Značenje je isto kao i u ishrani: sirovo, neobrađeno, u prirodnom stanju. Dakle, ovaj stil predstavlja dekoraciju koja koristi drvene elemente u njihovom najprirodnijem stanju, kombinujući ih sa ostalim komadima nameštaja.
Ako se pitate zašto ovaj stil može biti zanimljiv baš “potkrovljeljupcima”, odgovorićemo vam da potkrovlja i sve njihove posebnosti, predstavljaju savršen ambijent da se ovaj dekorativni stil pokaže u punom sjaju.

Kao što smo rekli, sirova dekoracija se zasniva na korišćenju drvenih komada u najprirodnijem stanju i u njihovom kombinovanju sa postojećim nameštajem. Drvo mora biti u izvornom stanju ili izgledati prirodno, neobrađeno i nesavršeno. Iako može delovati slično, ovde se ne radi o rustičnoj dekoraciji, naprotiv! Ovde se radi o spoju savremene dekoracije čistih i modernih linija i sirovih komada koji, ističući svoju jedinstvenu i vanvremensku lepotu, istovremeno ističu i lepotu jednostavnog i modernog enterijera. Zajedno, stvaraju spektakularan kontrast koji oduševljava oko posmatrača.

Zašto baš čisto drvo?

Ako se setimo da je „raw“ više životni stil koji se odražava i na enterijer, i ako znamo da se u tom stilu neguje sve što dolazi iz prirode – netaknuto, nedoterano, savršeno upravo takvo kakvo jeste, biće nam jasno da je u ovom stilu poželjno i čisto, nepreobraženo drvo, koje nas iznenađuje i oduševljava svojim neobičnim oblikom, prirodnim bojama i šarama. To ne znači da se nećemo brinuti o ovim komadima, ali znači da će se njihova obrada svoditi na minimalno brušenje ivica (da bi nameštaj bio funkcionalan) i na premazivanje prirodnim uljima kako bi se nameštaj očuvao dugo vremena.

Poigravanje teksturama

Ovom stilu je mešavina različitih tekstura jedan od zaštitnih znakova. Različite teksture će izdvojiti i istaći  ove jedinstvene komade, ali će pomoći i modernijim elementima enterijera sa ravnim i jednostavnim linijama, da upravo zbog kontrasta, zasijaju sopstvenim svetlom. Dodatno, za razliku od savremenog i simetričnog nameštaja, drvo će doneti toplinu okruženju. Ako ovom principu dodamo često prisutnu činjenicu da mnoga potkrovlja ne ostavljaju mnogo prostora za rasplamsavanje boja, onda nam se igre teksturama čine kao jedna od idealnih opcija da u naš dom pod krovom unesemo malo „šarenila“.

Ambijent koji donosi opuštanje

Ako ste među onima koji se trude da od mesta stanovanja stvore mirno i prirodno okruženje u kojem možete da se opustite, ovaj stil će vam pomoći da to postignete. Materijali utiču na naše lično raspoloženje. Prirodno drvo nam pomaže da se približimo prirodi, da se umirimo, da se vratimo sebi. Takođe, jedan od preduslova da bi ovi elementi doživeli pun sjaj, jeste da se nalaze u svetlim prostorijama,  koje sunčevi zraci direktno obasjavaju. Ta ista svetlost doprinosi dobrom raspoloženju, pa možemo sa sigurnošću tvrditi da je potkrovlje pravo mesto za eksperimentisanje sa sirovim stilom. Kad smo kod eksperimentisanja, ako se odlučite za ovaj stil dekoracije, ne preporučujemo vam da budete drski sa bojama – birajte krem, belu i generalno sve boje vezane za zemlju i šumu.

Grede u sirovom stilu

Još jedan element enterijera koji je već neko vreme u trendu su drvene grede. Ali, pažljivo! Sada ne mislimo na utegnute i ulickane grede, već one koje se šepure na plafonu u svom čistom i skoro prirodnom stanju. Na ovakav način postižemo toplinu doma, a krovu dajemo ulogu protagoniste – jer  vreme je da plafoni izađu iz senke i pokažu šta sve mogu da nam daju.

I ravnoteža je bitna

Ne radi se o zasićenju okruženja sirovim komadima, tajna je upravo u suprotnom. Da bi se ovi komadi istakli, treba pronaći balans. Zato, izaberite dva ili tri komada sirovog stila i kombinujte ih sa vašim nameštajem. Birajte šta vam se sviđa: od stočića, preko stolova i stolica, do polica i već pomenutih greda, samo gledajte da ne prezasitite ambijent. Pošto su ovi komadi ujedno i specifični i jednostavni, veoma se lepo kombinuju sa različitim stilovima: minimalističkim, skandinavskim, industrijskim, rustičnim… Dakle, nema potrebe da menjate već postojeću dekoraciju, dovoljno je da s merom uklopite ove komade u nju.

Želeli smo da vam damo ideju za razmišljanje kako da osvežite svoje potkrovlje i da izvučete maksimum iz već divnog prostora koji imate. Ako vam se dopada, sigurni smo da ćete se i sami setiti mnogih drugih komada nameštaja koji izuzetno lepo izgledaju u sirovoj formi. Ako odlučite da baš ovako ulepšate prostor, pišite nam! Sa radošću čekamo vaša iskustva!