Kupatilo je jedna od najvažnijih prostorija u svakom domu. Osim prvobitne funkcije koju ima, a to je održavanje lične higijene, kupatilo je mesto gde se možemo opustiti i posvetiti sebi. Posebnu draž imaju kupatila u potkrovlju čiji krovni prozori omogućavaju unikatan i jedinstven priliv sunčeve svetlosti, ali i mesečine koja pruža divan spa doživljaj.

Uređenje i odabir kupatilskog nameštaja

Kada preuređujete svoje kupatilo u pravu spa oazu, posebnu pažnju posvetite položaju zidova i krovnih prozora. Neka oni rade u vašu korist. Pozicionirajte tuš kabinu nasuprot prozoru kako bi vam jutarnje svetlo dalo opuštajući osećaj dok se tuširate pre posla. A za opuštajuće večernje kupke, idealno bi bilo da je klasična kada pozicionirana uz najniži zid. Tako ćete na najbolji način iskoristiti prostor, ali i dobiti posebnu čar kada se odsjaj sveća odbija od kosi zid.

Kada su podovi i zidovi spa kupatila u pitanju, odaberite nežne i opuštajuće boje. Bele nijanse će biti idealne za sve vas koji više volite da izdvojite jutra za negu tela i za opuštajuće trenutke u kupatilu. Naime, bela boja će na nežan način stimulisati vaš mozak tako da ćete biti u stanju da se razbudite na prirodan način. Za sve one koji više vole opuštajuće večernje spa trenutke, odličan će izbor biti bež zidovi. Oni će vas opustiti nakon napornog dana i dati vašem kupatilu poseban i intiman doživljaj. Za pločice odaberite one koje imitiraju kamen u nežnim sivkastim nijansama. Naime, ključ postizanja spa ugođaja jesu prirodne boje i materijali. Kamen će biti izvrstan izbor za vaše podove, jer će biti komplementaran boji zidova, a dodatno je veoma jednostavan za održavanje. Da ne govorimo o tome koliko je, zahvaljujući hrapavoj teksturi, privlačan i vizualno i na dodir.

I kod odabira kupatilskog nameštaja važe ista pravila. Prirodni materijali biće najbolja opcija jer će se savršeno uklopiti u celu spa inspiraciju i delovaće opuštajuće u svako doba dana. Drvo bambusa najbolje će se uklopiti u ovakav tip kupatila, pogotovo ako mu dodate korpe od pruća i pored krovnog prozora postavite teglu sa zelenom lisnatom ili grmolikom biljkom.

Privatna luksuzna oaza

Potkrovlja su odličan prostor za male spa oaze u kupatilu. Ne samo zbog svetlosti kojom se ovakvi prostori diče, nego i zbog nebrojenih mogućnosti uređenja koje vam pruža, pa će tako kupatila u potkrovlju biti odlična mesta za ugradnju mini saune. Kombinacija krovnog prozora i vruće opuštajuće prostorije daju poseban doživljaj u vašoj spa oazi. Uživanje u toplini dok posmatrate pejzaž kroz krovni prozor, opustiće vas i pružiti vam prekrasne trenutke mira.

Sitnice koje će uneti promenu

Čak i ako nemate mogućnosti za kompletno renoviranje kupatila, spa doživljaj možete postići i malim detaljima koji će napraviti veliku razliku. Mirisne sveće i štapići najbolji su način kako da unesete dašak sveže i opuštajuće atmosfere. Na primerm, dok pripremate kupku, u vodu dodajte mirisne soli lavande i oko kade upalite sveće s mirisom vanile. To će vam biti dovoljno da, makar na kratko, svoje inače klasično kupatilo u potkrovlju pretvorite u spa oazu.

Izvor: Potkrovlje.ba