Da li se već neko vreme mislite kako bi trebalo da malo pospremite svoje potkrovlje jer u njemu ima previše stvari? Znate na šta mislimo? Na ono dosadno raščišćavanje prostora: fioke, ormari, komode, police… I, ma koliko vam to bilo dosadno, veoma je korisno jer su to zapravo stidljivi počeci ka promeni mentaliteta koji će vas, nakon višegodišnje prakse, osloboditi robovanja potpuno nepotrebnim stvarima.

Verovatno se sada mislite kako vam ne prenosimo nikakvu novu vest, a toga smo svesni i mi. Međutim, ono što malo ko zna je da takva promena nije nešto što se desi za dan ili dva, već je u pitanju proces koji može trajati nedeljama, mesecima ili godinama.

Zato što to ne vidimo, dešava nam se da, bez obzira na bacanje starih i nepotrebnih stvari, u roku od godinu dana, napunimo kuću raznim (ne)potrepštinama sa kojima opet mučimo muku mesecima (ili godinama) dok se opet ne odlučimo za generalno raspremanje.

E, upravo zato što želimo da vam pomognemo da postignete promenu u ponašanju, koja će biti dugoročna, pozivamo vas na jedan eksperiment.

U pitanju je izazov koji ćemo nazvati “30 dana minimalizma”, koji je, inače, veoma zasupljena igra u svetu.

Ako vam se dopada predlog, čujte i počujte pravila! Zapravo, pročitajte ih, ali čujte i počujte zvuči dramatičnije i više poziva na akciju, pa smo se zato odlučili za ovu reč 🙂

1.Broj stvari kojih ćete se osloboditi mora biti isti broju dana u mesecu

Dakle, prvog dana u mesecu ćete se rešiti jedne stvari, drugog dana dve i tako dalje do poslednjeg dana u mesecu. Ako budete uspeli da odgovorite na ovaj izazov u mesecu koji traje 30 dana, oslobodićete se… (sad pauza za računanje)… 465 stvari za samo mesec dana! Ako mislite da je to previše i da je nemoguće da imate toliko nepotrebnih stvari u svom potkrovlju, u zabludi ste!  Do ove brojke je mnogo lakše doći nego što i možete da pretpostavite.

2.Pripremite unapred ideje od kojih ćete početi

Odeća na dnu ormara koju godinama ne nosite, ali nemate srca ni da je bacite, stare igrice, knjige koje ste pročitali jednom i znate da ih više nećete nikad nećete čitati, DVD / CD za koje više nemate uređaj, mali aparati kojima nikada niste spremali hranu, kalendari, rokovnici, hemijske koje ne rade, plastične posude od sladoleda jer nikad se ne zna za da li će zatrebati, korneti od jaja koji vam ne trebaju… Nastvite niz i shvatićete koliko nepotrebnih stvari imate u svom domu. Videćete, čim se ubacite u mašinu, ideje će vam same navirati.

3.Stvari kojih se odričete moraju biti van kuće tog dana

Drugim rečima, sve što ste planirali da izbacite tog dana, mora biti napolju do ponoći. Možda je ovo najteži deo izazova, jer nije lako izvaditi 27 stvari iz kuće u jednom danu. Ali, ma koliko zvučalo opterećujuće, uz dobru organizaciju, nije nemoguće! Uostalom, kakav bi to izazov bio ako nas ne bi dočekala neka izazovna situacija 😉

4.Takmičite se sa porodicom i prijateljima

Okej, ovo baš i nije pravilo, više je prijateljski savet koji će vam olakšati ovih 30 dana i učiniti ovaj izazov zanimljivijim. Ako ubedite prijatelje ili rođake da se pridruže, možete čak i napraviti takmičenje u kome će pobediti onaj ko bude izdržao naveći broj dana. Ovo ujedno znači da je sasvim u redu da ne izdržite svih 30 dana izazova, jer ipak nije u pitanju jedanaesta zapovest, već jedan eksperiment koji će vam pomoći da se rešite suvišnih stvari.

5.Izaberite odgovarajući mesec

Kada odlučite da ste spremni, sačekajte prvi u mesecu i tada počnite ovu igru. Jednostavnije je, nećete morati da vodite čudne kalkulacije kao što bi bilo neophodno ako krenete u akciju sredinom meseca. Kada je već sama metoda pojednostavljena, zašto to komplikovati? Izaberite mesec u kojem nemate godišnjih odmora ili zakazanih putovanja, vikenda van kuće ili bilo kakvih velikih datuma poput ispita, rođendana, godišnjica… Drugim rečima, ne dodajte izazovu nepotreban stres. Da ponovimo: ne stići do 30. dana nije propust. Važna je promena u razmišljanju koju ćete imati tokom procesa.

6.Organizujte se tako da vam oslobađanje od stvari bude što efikasnije

Naš vam je savet da odvojite jednu kutiju u koju ćete odlagati stvari koje ćete pokloniti prijateljima, drugu, na primer, u dobrotvorne svrhe, treću za bacanje, četvrtu za prodaju polovnih stvari. Na taj način će se stvarati manji haos tokom procesa – i u prostoru i u vašoj glavi.

Pomoć prijatelja:

Na kraju, samo kratak podsetnik: trebaće vam kese, kutije i ostala ambalaža da upakujete stvari kojih želite da se rešite – bilo da ih nekome poklanjate, donirate ili da ih bacate u kantu. Vodite računa i o tom detalju, jer iskustvo nam govori da su neki “junaci” odustajali od bitke s minimalizmom baš zbog oakvih banalnosti 🙂

Srećno i javite nam kako ste zadovoljni rezultatima!