Danas vas vodimo (doduše, virtuelno) u jedno potkrovlje koje se nalazi u srcu Berlina.

Za dizajn enterijera se pobrinuo dizajner Santjago Brotons, zahvaljujući kome je život u ovom potkrovlju u Berlinu dobio skandinavski „vajb“ a vi ćete, nadamo se, dobiti inspiraciju kako da ukrasite svoje potkrovlje.

Ovaj veliki berlinski stan od 320 kvadratnih metara, vaskrsnuo je iz prethodno napuštenog tavanskog prostora u stambenoj zgradi sa početka veka, a njegove istorijske kosti su sačuvane i odlučno stavljene u fokus prilikom uređivanja enterijera. Zidovi od cigle i drvene grede su ostavjeni izloženi i vešto uklopljeni sa svetlim, belim zidovima i bledim hrastovim podovima.

Ovo poigravanje materijala, detalja i boja je veoma diskretno, a istovremeno umešno i odaje sveukupni utisak harmonije koja se, tek ponekad, prekida nekim upečatljivim vizuelnim „intermecom“. Sve ovo ovom stanu u potkrovlju daje izrazito minimalističku atmosferu u kojoj se osećaju primese skandinavskog stila.

Ovo potkrovlje ima pet spavaćih soba, zatim ogroman dnevni boravak i trpezariju od 120 kvadratnih metara, koja se nalazi u srcu stana. Obasjano je svetlošću zahvaljujući prozorima koji, bez obzira na rešetke, deluju otmeno i elegantno i nimalo ne uskraćuju slobodu pogleda.

Brotons je nastavio skandinavsku temu i uz pomoć kućnih biljaka koje su ležerno raspoređene po stanu, kao i pomoću starinskih kožnih komada nameštaja koji sadrže čelične ramove. Ovi tamniji tonovi odjekuju u većem obimu u ćudljivoj kuhinji u antracit boji potkrovlja.

Spavaće sobe su svetle i svedene i sadrže sve što je potrebno prostoru za spavanje – iako, sigurni smo, mnogima deluje neobično što je ovoliki prostor ostavljen bez komada nameštaja.

Terasa od 40 kvadratnih metara kao da nas poziva na zabavu na otvorenom, a pogled koji se pruža na krovove Šarlotburga i Klauzevic štrase, poziva na odmor i opuštanje.

Za kraj, srce nam je osvojila ova omanja, diskretna krovna terasa na koju se izlazi iz glavne spavaće sobe. Ova soba je, inače, povezana i sa kupatilom koje je pre maleni spa kutak, nego kupatilo. Naravno, atribute je dobilo zahvaljujući ugrađenoj finskoj sauni i kišnom tušu.

Sve u svemu, ovom potkrovlju možemo da se divimo, možda (ali samo možda) o njemu da maštamo, a možemo i da ga pažljivo pogledamo i, bez obzira na kvadraturu kojom naš dom raspolaže, iskoristimo neke dobre ideje. Prvenstveno mislimo na kombinovanje boja, na svedenost u dekoraciji i na peotu koju u prostor unose kućne biljke. Ostale lepote ovog stana su ipak uslovljene kvadraturom i konkretnim izborom nameštaja pa stoga i nisu baš svima (ili čak većini) dostupne.

Izvor: The Spaces