Pored toga što imaju specifična arhitektonska svojstva, potkrovlja su često i prostorno ograničena. Drugim rečima – mala su 😊

Dekorisati mali prostor nikad nije bilo lako, pa je zato svaka pomoć dobro došla. Zato ćemo mi, u današnjem blogu, sa vama podeliti savete (koje smo i sami saznali od stručnih ljudi) kako da dekorišete mini potkrovlje na najbolji mogući način.

Počnimo 😊

1.Napravite dobar raspored

Kada opremate mali prostor, raspored i organizacija dolaze na prvo mesto. Pošto je potkrovlje, zbog kosih krovova, još specifičnije od regularnog malog stana, najbolje je konsultovati se sa stručnjakom za uređenje enterijera, koji nam može dati najbolje savete kako da maksimalno iskoristimo raspoloživu kvadraturu.

Ipak, pre nego što se konsultujete sa stručnjekom, imajte u vidu da i sami treba da donesete neke ideje i lične želje.

Na primer:

2.Što manje vrata, to više prostora

U malim domovima je važno da imamo otvorene prostore. Izbegavajte nepotrebna vrata i pregradne zidove koji vizuelno dele i smanjuju prostor. Ostavite osnovne pregrade i vrata koje su vam neophodne zbog privatnosti, a ostalih se rešite.

3.Koristite staklo da pregradite prostor

Umesto konvencionalnih vrata i pregradnih zidova, zatvorite prostoriju staklenom pregradom. Na ovaj način će se napraviti podela, ali će vizuelno biti manje posledica. Ovakve staklene pregrade su dobro rešenje ako želite da razdvojite kuhinju od dnevne sobe i sprečite da mirisi odlaze iz kuhinje u ostatak stana. Ako živite sami, možete razmišljati i o odvajanju spavaće sobe, ali ako delite potkrovlje sa još nekim, vodite računa o privatnosti koja ipak nije stoprocentna kada su pregrade od providnog stakla.

4.Neka podovi budu iste boje

Kontinuitet je važan. Zato gledajte da podovi svih prostorija budu u istoj boji, a tamo gde je to moguće, i od istog materijala.

5.Ubacite nameštaj koji vrši više funkcija

O ovome smo često pisali, pa ćemo sada samo navesti par primera: trpezarijske klupe za sedenje koje ujedno služe i kao sanduci za skladištenje stvari, fotelja koja se razvlači za slučaj da dođu gosti, kuhinjski šank na razvlačenje…

6.Birajte boje mudro

Ne ograničavajte se na belu. Okrečite potkrovlje bilo kojom bojom koja nije tamna ni previše intenzivna. To je siguran izbor. Ali možete se igrati bojama koje volite, sve dok ste u opsegu svetlih tonova. Možete se čak i poigrati nekom intenzivnijom bojom na jednom zidu kako biste postigli vizuelne efekte dubine, širine, visine…

7.Svetlost je da bude svetlo

Iako su potkrovlja često izuzezno bogata prirodnom svetlošću, nemojte se oslanjati samo na Sunce i na (krovne) prozore. Birajte pažljivo veštačku svetlost i neka i ona bude obilata i bogata, kao i ova prirodna.

8.Maksimalna lepota kroz malo stvari

Ne pričamo o minimaliznu, jer on nije svima omiljeni stil. Pričamo o konceptu da se potkrovlje potpuno opremi sa što manje nameštaja koji ne zauzima prostora više no što je potrebno. Takođ, pričamo o nameštaju koji je „lak na oko“ i o ukrasima koji privlače pažnju, ali ne napadaju prostor. Dakle, pričamo o principu „manje je više“.

9.Iskorišćenost prostora od poda do plafona

Ako je ikako moguće, neka oramri i kuhinjski elementi budu do plafona. Vertikalni dizajn ne zasićuje preko mere. Naročito kada su u pitanju elementi jednostavnog i diskretnog izgleda.

10.Pozovite tekstil u pomoć

Kako u malom potkrovlju nadoknaditi nedostatak dekorativnih detalja? Sa puno tekstila. Jastuci i tepisi vam pomažu da od stana napravite dom. Boje, motivi, printovi, teksture… Sve to će vam značajno pomoći da potktovlje „definišete“ onako kako želite.

Izvor: El Mueble