D

a li ste znali da 3 od 4 evropske kuće nisu energetski efikasne od čega 70% vlasnika zapravo može da priušti renoviranje ali samo 1% to zaista i uradi na godišnjem nivou? Iznenađujuće je da gubitak toplote može biti umanjen i do 60% sa zamenom prozora.

Iako svaki projekat ima finansijska ograničenja, to ne znači da se moraju žrtvovati neki elementi koji su bitni kako bi vaš dom bio dom iz snova a opet finansijski pristupačan. Kako bi vam pomogli da uštedite bez prevelikih odricanja, podelićemo listu top ideja koje možete pratiti kako bi dobili finasijski pristupačan a ipak dom iz snova.

Pre svega, posedovanje potkrovlja može uštedeti mnogo novca jer ne morate da plaćate za dodatno zemljište, niti za temelj kuće. Štaviše, računi za komunalije nisu mnogo veći nego inače, jer se topli vazduh kreće nagore pa je manja potreba za grejanjem na spratu manja.

Bez obzira da li živite na spratu ili u potkrovlju, energetska efikasnost vašeg doma u velikoj meri zavisi od stepena izolacije. U dobro izolovanoj kući hladan vazduh ne može da hladi zidove, kao ni unutrašnji vazduh – samo ventilacijom hladan vazduh može da uđe. Slično tome, topli vazduh ostaje u kući i vremenom se istroši – mora se zameniti.

Neverovatan alat za ovo je rekuperator koji ponovo koristi topli vazduh iznutra i dodaje ga vazduhu koji dolazi spolja – naravno, filtrira se zbog prašine i mirisa. Ovaj sistem je veoma preporučljiv za ugradnju jer ne samo da će smanjiti vaše grejanje i samim tim uštedeti novac ponovnim korišćenjem toplog vazduha, već će i stalno obezbeđivati svež vazduh. Preporučili bi ga posebno asmatičarima ili onima koji su alergični na polen jer rekuperator zaista može lepo da filtrira vazduh – poboljšavajući kvalitet vazduha i stvarajući više udobnosti i pristupačnosti.

U stara vremena, brzina cirkulacije vazduha koja prodire kroz prozore bila je iznenađujuće velika čak i kada su prozori zatvoreni. Ispitujući prodiranje vazduha zbog loše izolacije, prozori napravljeni po staroj tehnologiji vredi zameniti novim. To je veoma isplativa prilika da svoj dom učinite energetski efikasnijim kontrolisanjem gubitka i dobijanja toplote odabirom odgovarajućih novih prozora, pažljivog lociranja, optimizacije njihove veličine i orijentacije.

Ukupan gubitak toplote kroz prozor zavisi od vrednosti Uw i prohodnosti vazduha. Sa druge strane, korišćenje energetskog bilansa je tu da bi se osiguralo da je izabran najbolji dostupan prozor. Što je energetski bilans veći, to je prozor bolji.

Da li ste znali da krovni prozori obično imaju bolji energetski balans od fasadnih prozora tokom grejne sezone? Učinite prozore energetski efikasnijim i smanjićete vaše račune za energiju kao i smanjiti emisiju ugljenika. Na primer, VELUX krovni prozor sa trostukim staklom vam omogućava da smanjite svoj termostat za 1-2 stepena °C jer je napravljen da smanji gubitak energije kroz prozor. Ovaj proizvod je tako dobro izolovan i drži hladnoću napolju tokom hladne sezone da nije potrebno zagrevati onoliko koliko bismo inače da imamo drugačiji tip prozora. U slučaju da imate krovne prozore, u sunčanim satima zimi sa termostatom spuštenim za 1-2 stepena možete postići isto što i sa pojačanim grejanjem ali bez prozora – stoga možete uštedeti novac bez ugrožavanja osećaja udobnosti.

Pored zimske hladnoće, spoljašnje i unutrašnje roletne imaju ogroman uticaj na smanjenje troškova. Tokom grejne sezone važno je da što više sunčeve svetlosti, a samim tim i topline ulazi u potkrovlje. Iz tog razloga, u hladnijim mesecima, možemo ih koristiti ne za zadržavanje svetlosti, već za toplotnu izolaciju krovnih prozora. Uveče spustite roletnu kao što bi obukli još nešto od odeće ili stavili kapu na glavu da vas zagreje.

Takođe je vredno razmisliti o benefitima solarne energije tokom dana jer takođe pomaže u smanjenju gubitka toplote usled senčenja. Provera informacija o vremenu pre nego što izađete iz kuće ujutru može vam pomoći da odlučite da li bi bila odlična ideja da koristite senke ili biste izašli sa više topline ako ih ne koristite.

Kao poslednji savet, da biste poboljšali efekat toplotne izolacije prozora, preporučujemo VELUX roletne za zamračivanje Unutrašnje i spoljašnje roletne (velux.rs). Ovakva investicija može smanjiti račune za grejanje tokom zime, a takođe i energiju koja se troši na klimatizaciju potkrovlja do 49% leti. Osim toga, ove roletne su u stanju da obezbede potpuno zamračenje, što se pokazalo kao najbolje rešenje za dubok san i pomaže u smanjenju hladnoće.

Želeći vam sve što vam je potrebno da napravite pristupačan i udoban dom i za sve gore navedene informacije, podstičemo vas da zapamtite da energetska efikasnost nije dobra samo za vaš novčanik već i za Zemlju.

Za sva dodatna pitanja budite slobodni da kontaktirate VELUX kancelariju svakog radnog dana od 08:00 do 16:30h na broj telefona
011 2057 500
ili
putem kontakt forme.