Ako želite da živite u potkrovlju koje volite, ako želite da volite potkrovlje u kome živite, onda je važno da naučite napamet sledeće lekcije koje se tiču dekoracije i održavanja:

1.Manje je više

Ova ideja se često provlači kroz koncepte estetike svake vrste, pa se tako čuje i u svetu enterijera. Konkretno, u potkrovlju je poželjna jer ne opterećuje prostor, a još ako je nameštaj kvalitetan, onda dobija veću vidljivost, a prostor više lepote i otmenosti.

2.Nije samo bela neutralna

Iako bela boja možda jeste najsigurniji izbor, vreme je da naučite da bela nije jedina neutralna boja koja ima dovoljno moći da osvetli i vizuelno uveća prostoriju. Bež i sive boje takođe imaju kvalitet neutralnosti, a dodatno prožimaju proctor toplinom i elegancijom. Zato, vreme je da savladate strah od boja. Za početak, uvedite male promene – recimo, bež u jednoj prostoriji – a kad budete videli rezultate, i sami ćete se osokoliti.

3.Dobar kauč – dobra investicija

Dok smo mladi i otporni na sve i svašta, ne obraćamo pažnju na kvalitet nekih stvari koje nam se vremenom ili isplate ili dođu na naplatu. Kad se pojave prve sede, počnemo da brinemo i o nameštaju za sedenje: da je dovoljno mekan, da ima visok naslon koji drži leđa i bubrege, da možemo da odmorimo glavu na naslonu…

Zato apelujemo na sve, pre nego što bude kasno: dobar nameštaj za sedenje nije trošak, već investicija. Ako ništa drugo, manje ćete potrošiti na fizio tretmanima.

4.Kombinovanje materijala je dobra ideja

Dok smo „dekorativno mladi i zeleni“ prolazimo kroz različite stilove: boemski, vintidž, savremeni, klasičan… Onda se desi neki klik u nama i shvatimo da slogan „mix and match“ stvarno funkcioniše.

Kombinujte drvo, metal i vlakna, bež boju sa, recimo, plavim i belim detaljima, oštre i oble oblike. Kombinujte i ne brinite – ne možete pogrešiti jer ste vi merilo vašeg osećaja za lepo.

5.Red i urednost nemaju rok trajanja

Kako god da dekorišete potkrovlje, morate ga održavati urednim. Jer, urednost i higijena su lepši od svakog stila i vredniji od svakog komada nameštaja- ma koliko on bio skup. Moje Potkrovlje sa vama ponekad deli praktične savete kako da što pre sredite i očistite svoje potkrovlje, pa ako vam danas nije do čišćenja, bacite pogled na ostale blogove. Možda vas inspirišu da ekspresno sredite makar deo doma.

6.Dobar tepih zlata vredi

Tepih je važan komad nameštaja. Prvenstveno, zato što služi kao toplotni i zvučni izolator, ali i zato što štiti podove od habanja. Ako je lep i od kvalitetnog materijala, onda je i savršen estetski detalj. Doduše, kvalitetan materijal nije (samo) stvar estetike – on utiče na dobro zdravlje doma i ukućana.

7.Otvoren prostor dukata vredi

Ako postoji dekorativni predlog koji treba da shvatite ozbiljno od prvog minuta, to je otvoreni koncept. Sve što olakšava komunikaciju treba da vam bude imperativ. Naravno, kad kažemo „komunikacija“ ne mislimo isključivo na komunikaciju između ukućana. Već i na protok svetlosti, cirkulaciju vazduha, kao i osećaj prostranstva i rasterećenosti svih funkcionalnih zona.

8.Spavaća soba ne služi samo za spavanje

Odmarajte se, čitajte, vodite ljubav, gledajte TV (ali, ne pred spavanje)… Do sada su postojala neka isključiva pravila u vezi sa funkcionalnošću spavaće sobe, ali od doba pandemije, shvatili smo da ovu prostoriju možemo koristiti za posao ili jogu! Da, važno je da razgraničite kada spavate, a kada recimo radite u sobi, i ako u tome uspete, pomoći ćete sebi u boljoj organizaciji prostora i vremena.

9.Dobar tuš menja kadu

Tradicionalno se vezujemo za kadu, kao da je ona jedini medij održavanja higijene. I, možda je kada nekada bila idealno rešenje, ali danas, kada nam je svima jasno da voda nije nepresušan resurs, možda treba da damo šansu tuševima.

Kupatilo će i dalje služiti istoj svrsi, ali ćete koristiti manje vode, a planeta će vam biti zahvalna.

10.Svetlost i tama pre svega

O važnosti osvetljenja u potkrovlju pišemo veoma često, zato sada samo podsećamo da je svetlost (kako prirodna, tako veštačka) važan faktor dekoracije. Zato je važno da se posvetite ovoj temi – od prozora, preko zavesa, do roletni.