Glina je izdržljiv prirodni materijal koji su ljudi vekovima koristili u razne svrhe. Gradili su, pisali na njoj, kuvali u njoj… I danas nam koristi na iste i mnoge druge načine, ali svesniji smo potrebe ponovne upotrebe istog materijala u druge svrhe pa starim materijalima dajemo novu dušu sa novom svrhom.

Crep i opeka su dugovečni materijali koji se mogu koristiti u razne svrhe. Osim njihove primarne uloge kao materijala za izgradnju, mogu se koristiti u dekorativne svrhe.

Iako se za izgradnju i pokrivanje krovova koriste novi materijali, za ostale projekte poput gradnje klupica i roštilja uvek možete reciklirati stare crepove i opeku.

Stari, već korišćeni materijali su odličan izbor za uređenje dvorišnih prostora. Bilo da ste renovirali krov ili rušili stari zid izgrađen od opeke, sav materijal sačuvajte i upustite se u uređenje vrtova i terasa. Uz malo brušenja i oblikovanja, crep i opeka će dobiti  novo ruho koje će se savršeno uklopiti u eksterijer vaše kuće.

Puteljak od starog crepa

Nakon što ste promenili crep na krovu kuće, stari vam može poslužiti kao puteljak u dvorištu ili vrtu. Ako se odlučite osvežiti put prema ulaznim vratima, na postojeću betonsku podlogu lepo možete uklopiti stari crep.

Crep je pre ponovne upotrebe potrebno oprati pod visokim pritiskom vode i dobro osušiti. Crep ne morate koristiti u izvornom obliku nego ga možete seći onako kako vama odgovara. Pravougaoni i kvadratni oblici će se najjednostavnije slagati, ali krugovi i nepravilni oblici će dati efektan i jedinstven izgled. Sam puteljak može biti kompletno popločan starim crepom ili njime možete dekorisati postojeći prilaz.

Ako se odlučite za varijantu vrtnog puteljka, crep će biti potrebno seći na veće površine. Slaganje je u ovome slučaju vrlo jednostavno jer crep možete položiti direktno na zemlju u razmacima dužine koraka. Međutim, pre slaganja potrebno je dodati nekoliko slojeva zemlje u dužini i širini puteljka kako crepovi ne bi potonuli sa prvom kišom ispod nivoa okolnog zemljišta.

Gredice za biljke

Stara opeka će biti odličan materijal za popločivanje prilaza i parkirnih mesta. Osim što će izgledati efektno, biće dobre nosivosti i efektna zamena za klasični beton. Opekom se možete i poigrati pa kombinacijom različitih nijansi stvoriti zanimljive kombinacije i time dekorisati eksterijer.

Povišene vrtne gredice i one na terasama i balkonima uvek će izgledati prelepo. Pogotovo kada ih napravite od stare opeke i na taj način postignete balans između boje zemlje i boje gredice. Pomoću opeke možete odvojiti i posebno istaknuti žardinjere u vašem vrtu ili sagraditi gredice na betonskim terasama.

Za ovakav projekat odličan izbor će biti stara opeka jer se njome još uvek može graditi pa ćete njenim iskorišćavanjem redukovati nepotrebnu količinu otpada. Takođe, opeka će biti savršen izbor i za izradu gredica za biljke koje inače rastu u sušim područjima. Naime, opeka će upijati višak vode i na taj način stvoriti dobre uslove za uspevanje takvih biljaka. Sličan efekat ćete postići i sa starim crepovima koje možete zabiti direktno u zemlju i tako napraviti posebne niše u vrtu.

Tako na manjem prostoru možete jednostavnije uzgajati voće, povrće i cveće bez straha od međusobnog ispreplitanja. A ograđivanjem pojedinih grupa biljaka stvorićete zanimljiv i pregledan vrt.

Roštilji i pečenjare

U zavisnosti od toga sa koliko opeke raspolažete, od nje možete sagraditi roštilj ili pečenjaru. Za ovakve poduhvate opeka će biti odličan materijal jer odlično podnosi visoke temperature. Osim što se radi o zahvalnom materijalu kad su vremenski uslovi u pitanju, opeka je odličan izbor i zbog svrhe za koju ćete je koristiti.

Opekom ćete jednostavno sagraditi pečenjaru bilo kojih dimenzija i oblika. Ali za nacrt, ako niste previše stručni u tome, posavetujte se sa stručnjakom, a izgradnju obavite sami ili uz nečiju pomoć.

Na ovaj način ćete dobiti građevinu koja će se idealno uklopiti u eksterijer vašeg doma ili vikendice, a zadovoljstvo sopstvenim radom će učiniti svako upotrebu slađom. Pogotovo kada znate da ste za izradu iskoristili stari materijal koji biste inače bacili. Dok je ne izgradite, skuvajte nešto u posudi od gline i uživajte u posebnim ukusima.

Predlažemo jedan gulaš iz glinene posude! 😊