K

ako biste u vašem domu u potkrovlju uživali i kako biste uvek imali dosta prirodne svetlosti, kao i svežeg vazduha, neophodno je da izbegnete nekoliko veoma čestih grešaka. Uz pomoć VELUX stručnog tima otkrivamo vam i kako da to učinite.

1. Visina ugradnje krovnog prozora

Krovni prozori sa donjim upravljanjem preporučuju se samo za visoke parapetne zidove od 130 do 150 cm iznad nivoa poda.

Postavljanje nameštaja ispod krovnog prozora sa donjim upravljanjem će ometati pristup ručki. Preporučujemo da ostavite slobodan prostor za optimalno korišćenje krovnog prozora.

Krovni prozori sa gornjim upravljanjem su savršeni za parapetne zidove do 130 cm iznad nivoa poda.

Gornje upravljanje vam daje mogućnost da postavite sto ili sofu ispod prozora i da još uvek komforno otvarate prozor.

2. Veličina prozora

Veličinu krovnog prozora definiše nekoliko faktora: namena i orijentacija prostorije, spoljno okruženje, naši lični afiniteti i navike i utisak koji želimo da postignemo u prostoru.

U dnevni boravak, kao i u radne prostorije, potrebno je uneti što više dnevne svetlosti i tada možemo razmisliti o većim zastakljenim površinama. Opšta preporuka je da zastakljene površine čine minimalno 10% podne površine određenog prostora.

3. Nepravilna unutrašnja obloga

Kako biste dobili maksimum od svog krovnog prozora, važno je pravilno ugraditi oblogu oko prozora. Gornji i donji deo obloge treba da budu što otvoreniji, kako bi se postiglo najbolje osvetljenje. Neophodno je postići i strujanje vazduha po celoj površini stakla, što će zimi smanjiti pojavu kondenzacije.

Energetska efikasnost najbolja je kada se koriste krovni prozoriopšivke i elementi za ugradnju od istog proizvođača, jer će se tako izbeći prokišnjavanje i energetski gubici.

4. Tip i model prozora

Odabrati odgovarajući tip krovnog prozora, kao i unutrašnji materijal, vrlo je važno za dalje održavanje i dugotrajnost prozora. Drveni prozori sa jednim ili više premaza laka davaće prostoriji u potkrovlju prirodan izgled, dok će lakiranje zahtevati na svake tri, četiri godine. Ne preporučuju se u prostorijama sa visokim nivoom vlažnosti vazduha.

Za kupatila i kuhinje se preporučuju takođe drveni prozori obloženi slojem belog poliuretana, koji im daje visoku otpornost i omogućava lako i jednostavno održavanje.

Način vešanja (otvaranja) prozora takođe je važan. Ako izaberemo prozor sa gornjim vešanjem proširićemo vidik ka spoljašnjosti, dok nam izbor prozora sa središnjim vešanjem daje mogućnost postavljanja nameštaja i ispod samog prozora.

Novija generacija krovnih prozora, omogućava i proširenje krovnog prostora ka eksterijeru, kada ne postoji mogućnost izlaska na terasu, gde krovni prozor postaje ujedno i balkon (prozor tipa VELUX Cabrio).

5. Improvizacija roletni

Česta greška prilikom uređenja potkrovlja je nedovoljno obraćanje pažnje na zaštitu od sunca i svetlosti i improvizacija ovih elemenata. U VELUX-u savetuju da umesto zavesa koristite tipske zastore (razne tipove roletni i venecijanera) za određeni model prozora.

U zavisnosti od namene prostorije, ali i njene orijentacije možemo se opredeliti za roletnu koja omogućava potpuno zamračenje, venecijanere ili poluprovidne roletne za blago zamračenje.