Ima nečeg u tom životu pod krovom…

Nečeg što su mnogi pre nas pokušavali da opišu, ali nisu uspeli. A ne uspevamo ni mi, iako polomismo jezik pričajući o prijatnosti koju nudi prostor pun tišine i svetlosti. I takođe, često ističemo koliko je specifična arhitektura potkrovlja pomogla da svako od nas postigne „ono nešto“ u svom domu pod krovom. I koliko je bitno što smo, već u startu, blagosloveni većim osećajem ušuškanosti i intime u odnosu na stanove na regularnim spratovima. I sve to mi ispričasmo, ali nikako da uhvatimo „nit potkrovlja“.

Valjda zato što je svako specifično i posebno na svoj način i zato što svaka specifičnost predstavlja  prednost (ili nedostatak) svoje vrste.

Zato danas odustajemo od potrage za opisom posebnosti života u potkrovlju i vodimo vas u jedno neobično, karakterno, drugačije i originalno potkrovlje – što uopšte nije neobično, budući da se radi o, jelte, potkrovlju.

Pa, hajdemo onda!

Stan ima tri nivoa koji su međusobno povezani spiralnim stepenicama. Ako nas pitate, ovo je bio veoma mudar, lak i za prostor nimalo opterećujući način da se povežu spratovi. O tome koliko je ovo rešenje lepo nećemo raspravljati, ponajviše zato što o ukusima ne treba raspravljati, ali vam hoćemo reći da, posmatrano našim okom, ovo stepenište ima u sebi neku svedenu lepotu; nestašnu, iz koje odzvanja avanturistički duh.

Kada smo kod lepote, njoj znatno doprinose rustične grede koje predstavljaju jedan od dominantnijih ukrasnih detalja ovog doma.

Estetiku rustičnog stila dalje prate i cigle i drvo čije je prisustvo u ovom potkrovlju značajno.

Unutrašnje boje ovog doma pod krovom su tako tipične za skandinavski stil: dominira bela, a upotpunjuju je prirodni tonovi, od svetlo do tamno braon.

Naravno, budući da su vlasnici želeli da postignu savršen spoj skandinavskog i rustičnog stila, ne iznenađuje nas ni prisustvo zelene boje, koje je u vidu biljaka, proteže kroz sva tri nivoa stana.

Stan se kupa u svetlosti!  Na poslednjem nivou, krovni prozor, postavljen tako da se, nakon penjanja uz stepenice, pogled prvo sreće s njim, predstavlja mnogo više od običnog estetskog i praktičnog rešenja!

Jedino se nadamo da ovaj prozor ima spoljašnju ili unutrašnju roletnu jer će, u suprotnom, sunce, već svojim prvim zracima, buditi stanare iz sna. Što se kupatila tiče, ono i treba da bude svetlo i da nas pozove, s prvim zracima, na buđenje i akciju 🙂

Treći nivo – čista dosada! Sauna i nešto malo pomoćnog prostora, napravljeni da nas podsete da su 63 metra kvadratana, koliko ima ovaj stan, sasvim dovoljna da u njima napravite svoj rajski kutak, naravno, ako znate kako i ako imate volje.

Nadamo se da ste uživali u ovoj malenoj virtuelnoj turi po potkrovlju koje je samo jedno u nizu lepih primera šta sve možemo da napravimo u prostoru koje od neba deli samo krov.

Pišite nam u komentarima kakvi su vam utisci!

P.S. Znamo da i dalje nismo ispričali sve priče o potkrovlju, zato obećavamo da ćemo se i u budućim postovima truditi da se približimo cilju!

Fotografije preuzete sa: Virlova Style