M

nogi ljudi se plaše stanova u potkrovlju jer ih asociraju na horor filmove gde su po pravilu potkrovlja izgledala strašno i napušteno. Uprkos tome, danas su potkrovlja vredna divljenja i svi zavide onima koji se usude da se upuste u projekat izgradnje potkrovlja.

Ljudska razmišljanja o tavanima su se promenila i sada su postala pravo blago – povećavajući vrednost domova i menjajući način života. U ovom blogu ćemo podeliti sa vama ideje kako da vaše potkrovlje izgleda veće uz neke zabavne metode. Nastavite da čitate i dobijete inspiraciju!

Uz pomoć ovih saveta možemo postići optičke efekte koji će nam, iako zapravo nećemo dobiti više prostora, učiniti da se osećamo mnogo bolje u našem malom potkrovlju.

Neka zidovi sijaju

Prilikom opremanja potkrovlja, pre svega, potrebno je težiti povećanju i efikasnijem korišćenju prostora, ali treba imati na umu da unutrašnje grede ne moraju da smetaju, naprotiv, mogu da pruže odličnu priliku da isprobate poseban dizajn enterijera. Isticanje greda stvara dominantnu tačku u svakom stanu, tako da se mogu koristiti ne samo da drže zidove pod kosinama. Vredi razmisliti o stvaranju akcentovanog, naglašenog zida ako želite da proširite i istovremeno učinite svoj dom jedinstvenim. Zid u drugoj boji će neverovatno osvežiti celu sobu. Zadatak takozvanog akcentovanog zida je da privuče pogled i naglasi prostor pored njega.

Bilo da je u pitanju prava ili lažna greda, to je savršeno rešenje za suprotstavljanje jednoličnošću belih zidova.

Klasični saveti za povećanje prostora funkcionišu veoma dobro za potkrovlje. Svetle boje, na primer, stvaraju efekat prostranosti, a u čisto beloj prostoriji nagnuti delovi zida gotovo su sakriveni. Međutim, ni u kom slučaju ne morate da se držite bele boje, isti efekat se može postići bilo kojom drugom svetlom bojom.

Mali koraci, velike promene

U maloj dnevnoj sobi pokušajte da postavite tepih u centar, a na njemu bi trebalo da bude samo polovina nameštaja, sofe, fotelje. Tako, optički, soba izgleda veća. Ako je tepih sasvim sićušan, trebalo bi da bude u sredini sobe, ispod stočića. Takođe je odlična tehnika odabrati tepihe koji imaju dezen u vidu linija – stvarajući iluziju, čime vaše potkrovlje izgleda veće.

Ako imate manju sobu, onda je dekoracija iznad nivoa očiju najvažnija. To podrazumeva postavljanje greda što je više moguće i odabir ormana koji skoro dosežu plafon. Ovaj način postavljanja u potpunosti proširuje prostor. Veći komad nameštaja proširuje prostor mnogo više od nekoliko malih elemenata.

Neka bude svetlo

Veoma važan detalj da prostor deluje veće je: SVETLO. To je sa razlogom, znate i sami za izraz “tamna rupa”, jer što više svetlosti ulazi u prostoriju, ona izgleda veselija i veća.

Dobijanje više svetlosti je jednostavnije nego što mislite. Sve što vam treba su prozori i nekoliko štedljivih sijalica.

Potkrovlje je odlična prilika za primenu prozorskih rešenja, a puno svetla dodatno povećava osećaj prostora. Na primer, VELUX trostruko kombinovano rešenje Trostruko rešenje (velux.rs) koje transformiše postojeći prostor sa puno svetla i neverovatnim pogledom. Pri tome, to je rešenje koje daje najviše za uloženi novac.

Ogledala na zidu

To je stari trik, ali uvek radi ako koristite ogledala da povećate osećaj prostora. Mali prostori se tako odmah dupliraju. Uz pomoć ogledala, prirodno svetlo se takođe lako prenosi u tamne uglove, a monotonija zidova se gubi. Međutim, ako odlučite da implementirate neko VELUX rešenje, sigurno neće biti tamnih uglova.

Takođe možete odabrati ogledala pločice, a kada su postavljene u lepom obliku, male kocke mogu čak igrati i dekorativnu ulogu. Postavljanje najmanje takve dve pločice tako da su okrenute jedna prema drugoj je efikasna tehnika za stvaranje iluzije prostora. Izbegavajte pričvršćivanje ogledala na nagnute zidove.

Ušuškana soba, ušuškane misli

Hajde da pokušamo da se oslobodimo nepotrebnih stvari! Uklonimo “stolicu za bacanje” i na kraju dana, stavimo našu odeću u orman da stvorimo red oko sebe. Ako je potrebno, preuredite ga kako biste sprečili da se naše voljeno potkrovlje ne deluje pretrpano.

Imajte u vidu, treba da kreirate potkrovlje za užitak cele porodice ali i prijatelja!

 

Za sva dodatna pitanja budite slobodni da kontaktirate VELUX kancelariju svakog radnog dana od 08:00 do 16:30h na broj telefona
011 2057 500
ili
putem kontakt forme.